16 Eylül 2014 06:00

İstanbul ve İzmir'de konteynerde eğitim

Dokuz senedir konteyner okul olarak bilinen Avcılar’daki Seyit Onbaşı İlköğretim Okulu, yeni eğitim öğretim yılına da konteynerde başladı. Evrensel’in daha önce 2 kez manşetinden duyurduğu okulun bahçesine yeni okul yapımı inşaatı başlasa da, öğrenci ve velilerin var olan sorunun üzerine bir de hafriyat sorunu eklenmiş oldu.

İstanbul ve İzmir\'de konteynerde eğitim
Paylaş

Eren ERGİNE
Deniz TEZEL
İstanbul

Dokuz senedir konteyner okul olarak bilinen Avcılar’daki Seyit Onbaşı İlköğretim Okulu, yeni eğitim öğretim yılına da konteynerde başladı. Evrensel’in daha önce 2 kez manşetinden duyurduğu okulun bahçesine yeni okul yapımı inşaatı başlasa da, öğrenci ve velilerin var olan sorunun üzerine bir de hafriyat sorunu eklenmiş oldu. 

2 KEZ MANŞET YAPTIK

İstanbul’un Avcılar ilçesinin en yoksul mahallelerinden biri olan Yeşilkent Mahallesi’nde dere yatağının üzerine kurulan Seyit Onbaşı İlköğretim Okulu 9 senedir konteynerda eğitim öğretim veriyor. En az 40 kişilik sınıflarda tam 4 bin öğrencinin eğitim aldığı konteyner okul, daha önce Evrensel tarafından eğitim öğretim yılı başladığında tam 2 kez manşete taşınmıştı.

YENİ OKUL İNŞAATI BAŞLADI AMA... 

Öğrenci ve veliler tarafından tepki çeken konteyner okulun yerine, 9 senenin ardından nihayet yeni okul yapımına başlandı. Ancak yeni okulun inşaatı da, konteyner okulun bahçesinde devam ediyor. Ne zaman biteceği belli olmayan inşaat, öğrenci ve velilerin sıkıntılarına bir de hafriyat sorununu ekledi. 

‘ÇOCUKLARIMIZIN AYAĞINA ÇİVİ Mİ BATACAK?​’

Okulun yeni döneme de aynı sorunlarla başlaması velileri çileden çıkartıyor. Evrensel’e konuşan veliler, “Çocuklarımızı okula göndereceğiz ancak ‘Ayağına çivi mi batacak, elektrik mi çarpacak, yoksa kafalarına tuğla mı düşecek?​’ kaygısını taşıyoruz” diyerek endişelerini dile getirdi. 

Okul inşaatı çalışmaları nedeniyle okulun giriş kapısı da değiştirilmiş durumda. Öğrenciler mahallenin atık sularının geçtiği derenin kenarından geçerek okula ulaşıyor. Öğrenciler aynı zamanda sağlık sorunuyla da karşı karşıya. 

Öğrenci velilerinden Yusuf Doğan, 21.yüzyılda böyle bir okul olmasına isyan ederek, “Okulun etrafı lağım deresi, bahçesi inşaat alanı. Sınıflar temizlenmemiş ve hiçbir sağlık önlemi yok. Belediye yetkileri bizimle ilgilenmiyor. Sorunları artık iletmek yetmiyor. Mahallemiz uyuşturucu kullanan gençlerden geçilmiyor, burada verilen eğitimden ancak böyle gençler çıkar” dedi.

KÖYDEN NE FARKI VAR?

2 çocuğu da konteyner okulda okuyan başka bir öğrenci velisi, inşaat devam ederken çocukların okula gelmesinden kaygılı olduğunu söyleyerek, “Başlarına bir şey gelirse bunun sorumluğunu kim alacak?​” diye sordu. Geçen dönem okul temizliği de yaptığını belirten veli, “Sınıfta liste yaptık, periyodik şekilde öğrenci velileri gelip temizlik yapıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan lüks yerleri geziyor, gelsin birde buranın halini görsün. Hizmet yapmaya geliyoruz diyor, hani hizmet nerde?​” demişti. Ağrı’dan göçüp gelen başka bir öğrenci velisi de, “Bizim köyde de eğitim sorunu vardı, ancak burası daha kötü” diyerek durumunu anlattı. 


Bir konteyner de İzmir’de

İzmir’in Bayraklı ilçesine bağlı Doğançay Mahallesinde bulunan Mualla Muzaffer Yersel Ortaokulu’nda sınıf yetersizliğinden dolayı öğrenciler okulun arka bahçesine konan konteynerda ders başı yapmak zorunda kaldı. Okulun mahallede içerisinde bunun tek okul olmasından kaynaklı mahalle halkı çocuğunu başka okula gönderemediğini ifade ederken, çocukların konteynırda ders görmesini istemediklerini de dile getirdi. Eski okul müdürü Tamer Kartal’ın yeni müdür atamalarında görevinden alınmasına da tepki gösteren veliler, “Tamer öğretmen okulu yeniledi, çevreyi düzenleri birçok şeyi düzeltti” dedi. Müdürlerinin geri gelmesi için imza kapmayası başlatan veliler, öğrencilerin ve kendi istekleri dışında gelen müdürü istemediklerini, bunun siyasi bir kadrolaşma olduğunu belirtti. 

Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube de müdür atamasının usulsüzlüğünden dolayı okul önünde velilerle birlikte basın açıklaması yaptı. 

MÜDÜRLERİNİ GERİ İSTEDİLER

Konak Alsancak Melih Özakat İlkokulu Müdürü Yavuz Yılmaz’ın müdür kıyımında görevden alınması da öğrenci velileri ve mahalleli tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. Veliler adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Nur Akdemir, okul müdürü Yavuz Yılmaz’ın yıllardır okulun başarısı için emek verdiğini ve bunu başardığını belirterek, “Emeğin karşılığı bu olmamalı” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana Bossa’da kıssadan hisse...

SONRAKİ HABER

Mutlu merkeze alındı, İstanbul\'un yeni valisi Vasip Şahin oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...