16 Eylül 2014 06:00

İşçilerin sendikalarda söz sahibi olması için birleşelim

Türkiye’de en önemli radyatör üreticisi Termo Teknik fabrikasında çalışan 400 kadar işçi bir taraftan çalışma koşullarının kötüleşmesinin mağduruyken aynı zamanda örgütlü olduğumuz Çelik-İş Sendikasının bütün bu sorunların dışında olması, işçilerin hiçbir söz hakkının olmamasının sıkıntılarını çekiyoruz.

İşçilerin sendikalarda söz sahibi olması için birleşelim
Paylaş

Termo Teknik Fabrikası İşçisi
Çorlu

Türkiye’de en önemli radyatör üreticisi Termo Teknik fabrikasında çalışan 400 kadar işçi bir taraftan çalışma koşullarının kötüleşmesinin mağduruyken aynı zamanda örgütlü olduğumuz Çelik-İş Sendikasının bütün bu sorunların dışında olması, sendikada bireysel çıkarların öne çıkması, işçilerin hiçbir söz hakkının olmamasının sıkıntılarını çekiyoruz.  

Sorunlarımızın en başında iş yoğunlu ve bundan kaynaklı meslek hastalıkları yaşamaktayız. Bundan 5-6 yıl önce üç hatta 900 işçi çalışırken, bu gün hat sayısı beşe çıkmasına rağmen üretimde çalışan işçi sayısı 385’e kadar düşmüş durumda. Yeni iki hat daha kurma hazırlığı olmasına rağmen işçi alımının olmayacağını düşünüyoruz. Yani üretim iki katı artarken işçi sayısı üçte bir oranında düşmüş durumda. Sadece hattın bir tanesinin sekiz saatte çıkardığı mal  binlerce metre kadar olduğunu düşünürsek çalışma tempomuzu siz düşünün. Bu işçi sayısı ile bu üretim bir taraftan çalışma temposu artarken diğer taraftan pazarları da dahil olmak üzere 12 saat çalışmak zorunda kalıyoruz. Günde tonlarca mal sırtımızdan geçerken nerede ise bel fıtığı olmayan arkadaş kalmadı. On iki saat çalışmaya zorlayan ise ne yazık ki sendika temsilcilerinin kendisi. Temsilciler işçiye “mesaiye gel de cebin para görsün” diye işçileri zorluyor. İşçinin cebinin para görmesi için adam gibi sözleşme yapmak, gerekirse greve çıkmak gerekmez mi?

Biz işçiler bu sorunlarla boğuşurken yıllardır örgütlü olduğumuz Çelik-İş Sendikasının hiç umurunda değil. TİS ne başladığından ne de bittiğinden haberimiz olur. Sadece imzalandıktan sonra panoya asılan ilan ile haberimiz oluyor. Taslakta neler var, patron ne verdi sendika ne istedi bunların hiç birinden biz işçilerin hiç bir haberi olmuyor. Temsilciler ise tamamen atama ile yapılıyor. Şube yönetimi kendi yandaşlarını belirleyerek temsilci atanıyor. Biz Termo Teknik işçileri ülkeye Cumhurbaşkanı seçebiliyoruz ama kendi fabrikamızda temsilci şeçemiyoruz. Şube kongresinden ise haberimiz bile olmuyor. Temsilciler kendi kafalarına göre delege belirliyor. Aslında Termo Teknik Fabrikası delegelerinin katıldığı bütün şube kongreleri geçersizdir. Çünkü delegeler seçimle belirlenmesi yasal zorunluluk olmasına rağmen seçim olmadan belirlenen delegelerle şube kongresi yapılıyor.

Bu sıkıntıları yaşayan biz Termo Teknik işçileri bu sorunların çözümü için 2012 yılında Birleşik Metal-İş Sendikasına geçmek istedik. Gerek Birleşik Metal-İş Sendikasının bazı yanlışlıkları gerekse de Çelik-İş ve fabrika yönetiminin müdahaleleri sonucu gerçekleşmedi. Ama bu süreçte Genel Başkan Ali Cengiz Gül bütün işçiyi toplayarak kendi ağzından bundan sonra temsilcilerin seçimle belirleneceğini söylemesine rağmen bu süreçten sonra ikinci TİS’e hâlâ aynı temsilcilerle giriyoruz. 

Daha sendika değişim sürecinden üç ay sonra başlayan TİS sürecinde de hiç bir değişiklik olmadı. Yine taslaktan hiç bilgimiz olmadı, yine sözleşmeden imzalandıktan sonra haberimiz oldu. Yapılan şube kongresinde delegeler temsilciler tarafından belirlendi. Kime oy verecekleri yenen yemeklerde belirlendi. Yani verilen hiç bir söz yerine getirilmediği gibi hak kayıplarına da uğradık. Yapılan sözleşmede 2., 3. ve 4. altı aylık zamlar daha önce enflasyon artı iyileştirmeler varken son sözleşmede sadece enflasyon artışına imza atılmış. Oysa sözleşme imzalanmadan yöneticiler işçiyi toplayıp grev kararı aldırttı. Ama niçin greve gideceğimizi dahi söylemediler. Yani işveren ne verdi, sendika ne istiyor bilgisini vermeden greve hazır olun dediler. Ama iki gün sonra daha kötü bir sözleşmeyi imzaladılar. Bunlar bizimle tiyatro oynuyorlar.

Biz Termo Teknik işçileri yeni bir toplusözleşme sürecine girmiş durumdayız. Bu sefer işimiz daha zorlaştı. Çünkü Termo Teknik patronu MESS’e üye olup sözleşmemiz gruba dahil edildi. Çelik-İş’in hazırladığı taslaktan hiç bir haberimiz yok. İşçilerin kaderi belirlenmesine rağmen bundan bizim haberimiz yoktur. Çelik-İş derhal taslağın oluşması için fabrikalarda anket yapıp derhal sözleşmeyi sürdürecek temsilcilerin belirlenmesi için seçim yapılmalı. Sendikaları biz işçileri sendikası yapmadan kurtuluş görünmemekte. Termo Teknik işçilerini kendi emeğine, ekmeğine, geleceğine sahip çıkmaya, işçilerin söz sahibi olduğu sendikaları oluşturmak için birlik olmaya çağırıyorum.

ÖNCEKİ HABER

Katalan burjuvazisi, kendine bağımsızlıkçı

SONRAKİ HABER

Şantiyeler üzerine...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...