15 Eylül 2014 21:54

Hrant Dink ödülü Zelter ve Fincancı'ya verildi

2009 yılından bu yana verilen Hrant Dink Ödülünü Barış Aktivisti Angie Zelter ile Tükiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve Evrensel Yazarı Şebnem Korur Fincancı aldı.

Hrant Dink ödülü Zelter ve Fincancı\'ya verildi
Paylaş

2009 yılından bu yana verilen Hrant Dink Ödülünü Barış Aktivisti Angie Zelter ile Tükiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve Evrensel Yazarı Şebnem Korur Fincancı aldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen ve sunuculuğunu Olgun Şimşek'in yaptığı ödül töreninde, Ara Dinkjian ve Ari Hergel sahne aldı. Ödül törenine geçilmeden önce 'Işıklar' adı altında dünyanın dört bir yanında ve Türkiye'de özellikle insan hakları konusunda çalışmalar yapan kişi ve kurumlarla ilgili kısa bir video gösterimi yapıldı.

Açılış konuşmasını Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink yaptı. Ayrımcılığın, zorbalığın insan hakları ihlallerinin, adaletsizliğin bir kez daha her yanı sardığı bir dönemde yaşadığımızı söyleyen Rakel Dink, "Katillerin ödüllendirildiği, işkencecilerin bağışlandığı, çevre ve işçi katliamlarının sürdüğü bir zamanda yaşıyoruz. En büyük zulüm, diktatatörlük gaddarlık sevgisizlik, vicdansızlık çevremize hakim. Bugün Ezidilerin başına gelenleri canlı canlı izlerken, 100 yıl önce yaşananları nasıl cahilce inkar edelim. Bütün bunlara tanıklık eden her bir dünya vatandaşının sorumluluğu değil midir, olanlara engel olmak." diye konuştu. Demokrasinin kazanacağını dile getiren Dink, buna inançlarının sonsuz olduğunu kaydetti.

ZELTER: İNGİLTERE, İSRAİL'İN SAVAŞ SUÇLARINI GÖZMEZDEN GELİYOR

Ödül konuşmasında, ülkesi İngiltere'nin dünyada baskıcı rejimlere silah sattığına, uluslararası hukuku sistematik olarak ihlal ettiğini vurgulayan aktivist Angie Zelter de, İngiltere'nin son dönemde İsrail'e silah sağladığını, İsrail'in işlediği savaş suçları görmezden geldiğini söyledi. Angie Zelter, Filistindeki Batı Şeria ve kuşatılmış Gazze'deki insanı hukuk ihlalleri ilgili İngiltere'nin İsrail'i kınamayı reddettiğini dile getirdi. Zelter, Hrant Dink'in merhamet ve cesaret dolu hayatına hayranlık duyduğu belirterek, “Hrant'ın daha kapsayıcı ve demokratik bir Türkiye için yaptıkları ilham verici.” ifadelerini kullandı.

1997’de İngiliz Trident nükleer silah sistemini şiddetsiz bir şekilde etkisiz kılmayı amaçlayan Trident Pulluk Demiri (Trident Ploughshares) kampanyasını başlatan altı aktivistten biri olan Angie Zelter, nükleer silahları ve kitlesel imha silahlarını yok etmek için birçok insanı örgütleyen ve bu uğurda 100 defadan fazla tutuklanan bir barış aktivist.

FİNCANCI: MAHCUBİYET İÇİNDEYİM

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, "Böylesine anlamlı bir ödüle değer görülmenin oluşturduğu bir mahcubiyet içindeyim. Hem yalnızca yapılması gereken yaptığınız da, bu davranışın ödüllendirilmesinin mahcubiyeti hem yapılması gerekenin bu topraklarda olağan bir değer olarak benimsenmesini yaygınlaştıramamış olmamışın utancı.” dedi. 

Bu yılki ödülün jürisinde; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Prof. Siyaset Bilimci-yazar Baskın Oran, Michigan Üniversitesi Ann Arbor'da Alex Manougian Modern Ermeni Tarihi Kürsüsü Başkanı Gerard Libaridian, İnsan Hakları İzleme Örgütü Genel Müdürü avukat Kenneth Roth, Greenpeace Genel Direktörü Kumi Naidoo, London School of Economics'te Küresel Yönetişim Prof. Sivil Toplum ve İnsani Güvenlik Araştırma Birimi Direktörü Mary Kaldor, sosyolog-yazar Oya Baydar, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, 2013 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi, İnsan Hakları Savunucusu Nataša Kandić ve 2013 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi Cumartesi Anneleri yer aldı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Bülent Arınç: Artık torba yasa olmayacak

SONRAKİ HABER

Beşiktaş: 1 - Çaykur Rizespor: 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa