15 Eylül 2014 17:56

Polis, Diyarbakır'daki Kürtçe okulu mühürledi

Kürtçe eğitim vermek üzere Diyarbakır Bağlar'da açılan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu, savcılık kararı doğrultusunda polislerce mühürlendi. DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, 'Bir halk kendi ana dilinde eğitim görme hakkına sahip değilse kimse kalkıp bize bu süreçten bahsedemez' dedi.

Polis, Diyarbakır\'daki Kürtçe okulu mühürledi
Paylaş

Doğan SEKMEN
Mazlum YAN
Diyarbakır

Yeni eğitim öğretim yılının boykotla başladığı bölge illerinde en büyük heyecanın yaşandığı yerlerden biri de ilk kez Kürtçe eğitim verecek okullardan birinin açıldığı Diyarbakır’dı. Ana dilinde eğitim talebinin bir türlü karşılanmaması üzerine Kürtlerin kendi inisiyatifiyle ana dilinde eğitimi hayata geçirmek üzere harekete geçtiği Hakkari’nin Yüksekova, Diyarbakır’ın Bağlar ve Şırnak’ın Cizre ilçelerinde Kürtçe eğitim verecek okullar büyük bir coşkuyla açıldı. Kürtçe eğitime tahammül edemeyen devletin ilk tepkisi ise açıldıktan kısa süre sonra yüzlerce polisle Diyarbakır’daki okulu basıp, mühürlemek oldu.  

Diyarbakır’da Cigerxwin Kültür Sanat Akademisi önünde bir araya gelen binlerce kişi ana dilinde eğitim talep eden sloganlar ve pankartlarla ‘Kürtçe okul açılırsa yetkililer hakkında soruşturma başlatılacak’ tehdidinde bulunan Bağlar Kaymakamlığı’na yürüdü. Kaymakamlık önünde kitleye seslenen Kurdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin “Dilimizi kaybedersek tarih ve kültürümüzü de kaybederiz. Artık kimse Kürtleri inkar edemez. Kürt halkı dilinin, kültürünün yok olmasına izin vermeyecek” dedi.

Basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde yürüyen halk, Kürtçe eğitim verecek olan okulun açılışını yaptı. Daha sonra öğrenciler ve veliler sınıfları gezdi. Büyük coşkunun hakim olduğu açılıştan kısa süre sonra zırhlı araçlarla baskın yapan yüzlerce polis okulu mühürledi. Mührün üzerine, "Diyarbakır Valiliği'nin 15.092014 tarih ve 811999893-889-350 sayılı talimatına istinaden Şeyhsamil Mahallesi 566'ıncı sokak üzerinde bulunan Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi isimli yerin kapısı usulüne uygun olarak kapatılıp mühürlenerek faaliyetine son verilmiştir" yazıldı.

DBP İL EŞ BAŞKANI ZÜMRÜT: GEREKİRSE ÇADIRDA EĞİTİM VERECEĞİZ

Mühürlenen okulun önüne partililerle gelen DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi: "Bir halk kendi ana dilinde eğitim görme hakkına sahip değilse kimse kalkıp bize bu süreçten bahsedemez. Kimse diyemez ki bu süreç çok iyi gidiyor. Bu sürecin devam edilmesine dönük kimse bize farklı birşeyler anlatmasın. Eğer bu okul mühürleniyorsa bu bir zihniyet sorunudur. Ve AKP'nin halende zihniyetinin, Türkiye'deki devletin zihniyetinin değişmemesinin sorunu ve göstergesidir. Bugün Türkiye'deki halklar bir bütün olarak ve Kürt halkı kendi anadilinde eğitim hakkı anayasal güvence altına alınmamışsa bu bizim sorunumuz değil. Bu mevcut hükümetin sorunudur. Bu okul çocukların kendi ana dilinde eğitim görmesi için bugün bu okul çocuklar tarafından kurdalesi kesildi. Eğer bugün bu yasaklar getiriliyorsa bir toplumun ana diline ve diline getirilen bir yasaktır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Kabul etmediğimiz için biz bugün bu okulu açtık. Ya bunu kabul edecekler, ya kabul edecekler. Kabul etmek zorundadırlar. Buna bütün Amed halkı sahiplenmelidir. Gerekirse çadırlarda bu eğitim verilecektir. Buna göre eğitimciler hazırdır. Anadilde eğitim verebilecek bir sürü arkadaşımız vardır. Herkes buna hazırdır. 7'den 70'e bu okulun mührü açılanan kadar gerekirse bizde bu okulda değerlendirmelerin sonunda çadır kurarız ve burda bizim eğitimciler gelip bu çocuklara eğitimini ve dersini tamamlayacaktır. Biz bunu Genel Merkezimizle değerlendireceğiz. Tüm sivil toplum örgütleriyle, kentin tüm dinamikleriyle değerlendirdikten sonra bir karar alıp bu karar doğrultusunda planlama yapıp ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız." (DİYARBAKIR)


ARINÇ'A GÖRE ANADİLDE EĞİTİM BEDAVA OLMAZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının sona ermesinin ardından hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Başbakanlık Merkez Binası'nda açıklama yaptı. Konuşmasının ardından soru-cevap bölümünde anadilinde eğitim hakkı için yapılan okul boykotları ve Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nde Kürtçe eğitim yapılması için Kurdi-Der öncülüğünde açılan okullara ilişkin soruları yanıtlayan Arınç, "özel okul" ve "seçmeli ders" tercihlerini göstererek, "Ortada bir okul yoktur. Öğretmen var mı yok. Müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır yapamazsınız" diyerek anadilde eğitim talebini yok saydı. Arınç, anadilinde eğitim hakkı için okul boykotlarını ve Bağlar'da Kürtçe okulların provokasyon olduğunu iddia ederek, "Güvenlik güçlerimiz adli görevlilerimiz oraya gitmişlerdir ancak oradakiler buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olduğunu beyan etmemişlerdir. Bu provokasyona yönelik sadece dedikoduyla Türkiye'yi meşgul etmektir" dedi. 

Arınç, açılan Kürtçe okul için, "Okul bile denemez böyle bir girişimin yaşa dışı olduğu valilik tarafından kendilerine bildirilmiştir" ifadelerini kullandı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

İnşaattan düşen 2 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Erkek öğrenciler etek giyerek kazandılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...