15 Eylül 2014 09:10

Depremzede İŞKUR işçileri çalışma Bakanlığına yürüyecek

İşten atıldıkları için aylardır direnen ve tüm engellemelere rağmen Van'dan Ankara'ya gelen İŞKUR işçileri, Abdi İpekçi Parkı'nda bir araya geldiler. Yüzü aşkın işçinin toplanmasının ardından oluşturulan heyet, Başbakan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmek için Meclis'e gitti ancak görüşemedi.

Depremzede İŞKUR işçileri çalışma Bakanlığına yürüyecek
Paylaş

İşten atıldıkları için aylardır direnen ve tüm engellemelere rağmen Van'dan Ankara'ya gelen İŞKUR işçileri, eylem yapmak için sabah saatlerinde Güvenpark'a gittiler. Burada toplanılmasına polisin izin vermemesi ardından işçiler Abdi İpekçi Parkı'nda bir araya geldiler. İşçiler sık sık “İş, aş, barış”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları attılar. Yüzü aşkın işçinin toplanmasının ardından oluşturulan heyet, Başbakan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmek için Meclis'e gittiler. KESK, EMEP, KP ve HTKP de eyleme destek verdi. 

Heyetin Meclis'e gitmesinden önce işçiler adına açıklama yapan Ethem Altın, İŞKUR direnişinin simgesi haline gelen ekmeği eline alarak “95 gündür bu ekmeği elimizde tutuyoruz. Bu ekmek namustur. Elimizden alınan ekmeğimizi geri istiyoruz” dedi. Altın, Van'dan Ankara'ya kadar yaptıkları uzun yürüyüşte yanlarında olan sendika, meslek odası, dernek ve partilerin kendilerini ayakta tutan güçler olduğunu belirtti. Kendilerinin 3 günden fazla dayanamayacaklarının sanıldığını, kimsenin kilometrelerce yolu yürüyeceklerine inanmadığını dile getiren Altın, “Aç bırakılan bir işçi yatamaz. Biz ekmeğimizin mücadelesini veriyoruz. Bu ekmeği istiyoruz diye niye korkuyorsunuz” diye konuştu. 

BAKANLA GÖRÜŞEMEDİLER

Meclis’le yaptıkları görüşmeden eli boş dönen İŞKUR işçilerinin kurduğu heyet, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşemedi. Yalnızca HDP Van Milletvekli Nazmi Gür’le görüşebilen işçiler, yapacakları toplantı neticesinde Çalışma Bakanlığı’na yürümek istediklerini söylediler. 

İşçilerden Selim Cengiz yaklaşık 94 gündür Van'da direndiklerini ancak hiçbir yetkilinin yanlarına gelmediğini söyledi. Siyasilerin, işlerine devam edecekleri şeklindeki vaatleri yerine getirmediğini belirten Cengiz, Van'dan Ankara'ya kadar meşakkatli bir yolun sonuna geldiklerini dile getirdi.

Ankara'da yetkilerle yapacakları görüşmelerin ardından bir eylem planı yapacaklarını ifade eden Cengiz, Meclis önünde oturma eylemi, açlık grevi gibi fikirlerinin olduğunu söyledi.

KESK, EMEP ve Komünist Parti'nin kendilerini sürekli desteklediğini kaydeden Cengiz, diğer sendika ve siyasi partilerin de direnişlerine destek olmasını istedi. Hükümetin "artık Türkiye IMF'ye borç veriyor" şeklindeki açıklamalarına tepki gösteren Cengiz, "Biz artık IMF'ye borç veren bir ülkenin yoksul insanları olmak istemiyoruz" dedi.

'İKTİDAR KAMUOYUNU KANDIRMAKTAN VAZGEÇSİN'

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, İŞKUR işçilerinin karşılaştıkları antidemokratik ve haksız uygulamayı kınadıklarını ifade etti. 3 yıl boyunca çalışan işçilerin hiçbir gerekçe olmadan işten atıldıklarını belirten Özgen, İŞKUR işçilerinin mücadelesi boyunca yanlarında olduklarını dile getirdi. KESK olarak işçileri Ankara'da misafir edeceklerini kaydeden Özgen, Ankara'da yapılan eylemlerde de yer alacaklarını açıkladı. Hükümete seslenen Özgen, "Seçim dönemlerinden önce yaptıkları açıklamalarda istihdam yarattık, işsizliği azalttık diyerek kamuoyunu kandırmaktan vazgeçsinler. Ankara'da da, Van'da da İŞKUR işçilerinin yanındayız" dedi.

EMEP: DİRENİŞ İÇİN İMKANLARIMIZI SEFERBER EDECEĞİZ

EMEP Ankara İl Yöneticisi İbrahim Akkaya, kurulduğu günden beri EMEP'in mücadele olanaklarını sınıf mücadelesinin hizmetine sunmaya çalıştığını ifade etti. Van'da aylardır mücadele eden İŞKUR işçilerinin Ankara'ya yola çıkmasından itibaren hazırlıklara başladıklarını dile getiren Akkaya, birçok güzergahda olduğu gibi Ankara'da da sınıf dayanışmasına girdiklerini söyledi. İşçilerin kaldıkları süre boyunca işçilerin yanlarında olacaklarını belirten Akkaya, işçilerin talepleri kabul edilmeyerek daha uzun süre Ankara'da kalmaları halinde de direnişin büyümesi için tüm imkanlarını seferber edeceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Filipinler\'i tayfun vurdu

SONRAKİ HABER

Uğur Kurt\'u öldüren polis gaz bombası yerine silahını kullanmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...