15 Eylül 2014 08:25

Mare Mortum

Henüz 2014 sona ermeden 1889 mülteciye mezar olan Akdeniz’e Romalıların verdiği ‘mare nostrum’ (bizim deniz) ismi yerini ‘mare mortum’a (ölü deniz) bırakıyor. Bugün Libya açıklarında yine bir gemi battı, 214 mülteci kayıp.

Mare Mortum
Paylaş

Henüz 2014 sona ermeden 1889 mülteciye mezar olan Akdeniz’e Romalıların verdiği ‘mare nostrum’ (bizim deniz) ismi yerini ‘mare mortum’a (ölü deniz) bırakıyor. Bugün Libya açıklarında yine bir gemi battı, 214 mülteci kayıp.

“Akdeniz’den gelen hiç bir balığı yemiyorum artık, balıklarla birlikte Libyalıları, Somalileri, Suriyelileri ve Iraklıları yemekten korkuyorum.”

Bu ağır ama haklı sözü, kıyılarında en çok mülteci ölen ülkelerden İtalya’nın ünlü bir yazarı, Aldo Busi sarfedeli daha bir kaç gün olmuştu ki, Akdeniz yine mültecilere mezar oldu. Libya’dan yola çıkan mülteci gemisi battı. 36 kişi kurtarıldı, kayıp 214 kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

LİBYA AÇIKLARINDA FACİA

Afrikalı göçmenleri İtalya’ya taşıyan tekne Libya açıklarında battı. En az 250 göçmenin olduğu tekneden sadece 36 kişi kurtarıldı. 214 kişinin akıbeti ise bilinmiyor.
Libya Donanması sözcüsü Eyüp Kassam, teknenin başkent Trablus’un doğusundaki Tajoura yakınlarında battığını, sadece 36 kişinin kurtarıldığını, diğer göçmenlerin ise ölmüş olmalarından endişe ettiklerini söyledi. Kassam, alabora olan teknedeki göçmenlerin çoğunlukla Afrikalılar olduğunu, aralarında kadınların da bulunduğunu belirtti.



BİR DENİZDE 124 BİN MÜLTECİ

Ocak ayından bu yana 124 bin 380 mültecinin Akdeniz üzerinden, çoğu İtalya’ya olmak üzere, Avrupa’ya geldiği belirtiliyor. Bu rakam geçtiğimiz yılın iki katı. 2012’de 22 bin 500 bin mülteci gelirken bu rakam 2013’te 60 bine yükselmişti. Rakamlardaki bu büyük artış Ortadoğu ve Afrika’da şiddetlenen savaş ve politik kaos ortamından kaynaklanıyor.
Öte yandan İtalya hükümeti bu yıl 10 bin mülteciyi sınır dışı etti. Onların nereye gittikleri de bilinmiyor.

1889 MÜLTECİ BOĞULARAK ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Ağustos sonunda yayınladığı rapora göre, bu yıl Avrupa’ya gitmek için Akdeniz’de yola için 1889 mülteci yaşamını yitirdi.
Bunların ölümlerin çoğu son üç ayda meydana geldi.

UNHCR’ye göre, Akdeniz’den Avrupa’ya geçişin çıkış noktası ise Libya. Raporda, “Güvenlik sorunun giderek büyüdüğü ülkede insan kaçakçlığı faaliyetlerin de artıyor, mültevi ve göçmenler çatışma bölgelerinde kalmaktansa denizde yaşamını tehlikeye atmayı tercih ediyor” diye yazdı

2011 yılında NATO askeri müdahalesi ile devrilen Kaddafi hükümetinin ardından ülkede iç çatışmalar ve politik kaos şiddetlendi. Libya’nın giderek içinden çıkılmaz hale gelen bu durumu insan kaçakçıları için cennet anlamına geliyor, kaosdan faydalanan çeteler Libya’yı Afrika ve Ortadoğu’nun mülteci limanı haline getirdiler.

Libyalı politikacılar Avrupa Birliği’ni, maddi destek vermezse zaten kontrol edilmeyen mülteci akınını serbest bırakmakla tehdit ediyor.


İKİNCİ DÜNYA SAVAŞININ REKORU KIRILDI

Uluslararası askeri ve siyasi müdahaleler iç savaş ve çatışmaları körüklüyor, Afrika ve Ortadoğu halkları yerinden ediliyor.
UNHCR verilerine göre, dünya genelindeki mültecilerin, sığınmacıların ve ülkelerinde yerinden edilmiş olan kişilerin sayısı İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde ilk defa 50 milyon kişiyi geçti. 2013 yılı sonu itibariyle zorla yerinden edilen kişi sayısı 51.2 milyona ulaştı; bu rakam 2012’de rapor edilmiş olan 45.2 milyon kişiden tam altı milyon daha fazla, 2014’ün henüz netleşmeyen sayıları ise korkutuyor.

BARIŞ, YILLARDIR AÇIK VERİYOR!

Bu artışın başlıca nedeni, geçen yılın sonu itibariyle 2.5 milyon kişinin mülteci durumuna düşmesine ve 6.5 milyon kişinin de ülkelerinde yerinden edilmesine neden olan Suriye’deki savaş. Afrika’da da, özellikle Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ve 2013 yılı sonlarına doğru Güney Sudan’da önemli boyutta yeni yerinden edilmeler yaşandı.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres haziranda yaptığı açıklamada, “Burada, savaşları sona erdirememenin, çatışmaları çözüme kavuşturamamanın ve önleyememenin ağır bir maliyeti olduğunu görüyoruz. Bugün barış konusunda ciddi bir açık verilmiştir” dedi.


MARE NOSTRUM OPERASYONU

Romalıların Akdeniz’e verdiği Latince isim ‘mare nostrum/bizim deniz’ Mussolini dönemi faşist İtalya’sında Akdeniz üzerindeki egemenliği vurgulamak için kullanılıyordu. Resmi olarak kayıtlara son geçişi Ekim 2013’te başlatılan ‘Mare Nostrum Operasyonu’ ile oldu. Mare Nostrum ile İtalya donanmasına mültecileri kurtarma emri verdi. Bugüne kadar 80 bin mültecinin bu kapsamda denizden ‘kurtarıldığı’ ileri sürülüyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Trabzon\'da gol sesi çıkmadı

SONRAKİ HABER

ABD, şovunu şampiyonlukla taçlandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...