14 Eylül 2014 20:15

NYT: IŞİD petrolünden bazı AKP'liler rant sağlamış olabilir

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesinde yer alan bir haberde, IŞİD’in petrol ticaretinin karaborsaya düştüğü ve bundan bazı AKP'li hükümet yetkililerinin de rant sağlamış olabileceği belirtildi.

NYT: IŞİD petrolünden bazı AKP\'liler rant sağlamış olabilir
Paylaş

ABD'de yayımlanan New York Times (NY Times) gazetesi, ABD hükümetinin IŞİD’in parasal kaynağının kurutulmasında en büyük engeli Türkiye'nin oluşturduğunu düşündüğünü yazdı. ABD’li resmi kaynakların ifadelerine yer verilen haberde, kendilerinin IŞİD’in milyonlarca dolar tutarında petrol kaynağını kurutmaya çalıştığını ancak bugüne kadar Ankara’yı ikna etmeye muvaffak olamadığını iddia etti.

Uzman görüşlerine de yer verilen haberde, IŞİD’in petrol ticaretinin karaborsaya düştüğünü ve bundan bazı AK Partili hükümet yetkililerinin de rant sağlamış olabileceğinin altı çizildi. Batılı istihbaratçıların Irak ile Suriye ve Türkiye’nin güney sınır illerine yönelik petrol sevkiyatının izini sürdüğü belirtilen haberde, sevkiyatı yapan tankerlerin, ABD uçakları tarafından vurulup vurulmaması konusunda Pentagon’un uzun süre tartıştığı ifade edildi. Son günlerde tankerlerin vurulması fikrine daha ılımlı yaklaşıldığı dile getirildi.

ABD’li yetkililerin Türkye’nin hem petrol sevkiyatını hem de radikallerin topraklarından geçişlerini kontrol edemediğini savunduğunu aktaran haberde, Obama hükümetinin de Ankara’yı açıktan eleştirmekten kaçındığı aktarıldı.

Gazete, NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın görüşmesini bir ABD’li üst düzey yetkilisine dayandırdığı ifade ile "hassas" diye niteledi. NY Times, aynı yetkilinin "IŞİD’i dizginlenmek için Türkiye’nin kendisi karar verecektir" sözlerine dikkat çekti.

Gazetenin haberinde şu ifadeler yer aldı: "Kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarda artık IŞİD’in finans kaynaklarına yapılacak operasyonlar için tartışmalar daha gergin geçiyor. Özellikle de geçen hafta çarşamba günü Obama’nın örgütü yok etmeye yemin etmesinden sonra."

Petrol ticaretinin IŞİD için büyük finans kaynağı olduğuna ve Türkiye’nin bunu engellemekte başarısız kaldığına işaret eden NY Times, Obama yönetiminin hem örgüte karşı koalisyon oluşturma hem de can damarı petrolü kesmekte zorlandığını yazdı. Gazete, petrol kaynağının IŞİD için anlamını, "Örgütün mevcut militanlarının cebini doldurmak ve yeni militan devşirip nüfuz alanını genişletebilmek için nakit paraya erişimi hayati önem taşımakta’’ şeklinde tanımladı.

TÜRKİYE HAYAL KIRIKLIĞI

NY Times, uluslararası ilişkiler uzmanı Juan Zarate’nin görüşlerine de yer vererek, Türkiye’nin oluşturulmaya çalışılan koalisyonun bilinmeyeni olduğunu vurguladı. Zarate, "Büyük bir hayal kırıklılığı bu. Önemli bir NATO müttefiği sözkonusu ama IŞİD’e giden para, militan ve desteğini kesmeye niyetleri var mı yok mu beli değil." dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul\'da 06.00-13.00 arasında toplu taşıma ücretsiz

SONRAKİ HABER

Altın Koza Film Festivali başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...