05 Temmuz 2011 04:37

Harvey: Yunanistan borçları ödememeli

Kentleşme, neoliberalizm, coğrafya, antropoloji gibi alanlardaki çalışmalarıyla tanınan ABD’li Profesör David Harvey, bağımsız haber organı, therealnews.com’un yayınına katılarak Yunan krizini yorumladı.Yunanistan’ın AB’nin blöfünü görerek borçları ödemeyeceğini açıklaması gerektiğimi belirten Ha

Harvey: Yunanistan borçları ödememeli
Paylaş

Yunanistan’ın AB’nin blöfünü görerek borçları ödemeyeceğini açıklaması gerektiğimi belirten Harvey, sermaye çevrelerinin Yunan halkı üzerindeki baskısının emeği disipline etme projesinin bir parçası olduğunu dile getirdi. Paul Jay’in sorularını yanıtlayan Harvey, Yunan hükümetinin kemer sıkma paketini onaylaması neticesinde ülkede önümüzdeki 10-15 sene boyunca herhangi bir büyüme yaşanmayacağını, halkın yaşam standardının düşmeye devam edeceğini, talebin düşeceğini, işsizliğin devam edeceğini, girişimcilerin ülkeyi terk edeceğini ve eninde sonunda da ülkenin, borcu ödeyemeyecek duruma geleceklerini belirtti.

Yunanistan’ın geleceğinin de tıpkı İrlanda gibi karanlık olduğunu belirten Harvey, “İrlanda da benzer süreçlerden geçti ve ülkede herhangi bir ekonomik büyüme yaşanmadı. Burada asıl mesele, Yunanistan’ın aldığı kararlardan çok, Avrupa’nın sorumlu davranmıyor oluşu” dedi.

Daha önceki G-20 toplantılarında, Batılı ülkelerin Çin’e, sosyal hakları ve ücretleri arttırmaları gibi öğütlerde bulunduğunu hatırlatan Harvey, Avrupa ve ABD’de de uygulanan politikaların bir ekonomik gereklilikten ziyade siyasi proje olduğunu vurguladı. Bu siyasi projenin, zenginlerin çıkarına, halkı daha da yoksullaştırmak olduğunu söyleyen profesör şöyle devam etti, “ABD’de Cumhuriyetçiler, Reagan, Bush gibi isimlerle bunu defalarca yaptı. Borçları arttırdılar ve sonra bunların altında kalkabilmek adı altında sosyal haklara saldırdılar. Bu tip stratejilerin sonucunda hep eşitsizliğin daha da arttığına tanık olduk. Yaşananlar, zenginlerin, emekçi sınıfın aleyhine daha çok güçlenmesini sağlayan sınıfsal bir projedir.”

AMAÇ EMEĞİ KONTROL ALTINDA TUTMAK

Avro piyasaya sürüldüğünden beri Almanya ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin hayli arttığını dile getiren Harvey, bu süreç içerisinde Alman endüstrisinin, Yunan endüstrisini çökerttiğini belirtti. Şu anki durumdan Almanya’nın da sorumlu olduğunu öne süren Profesör, “Tıpkı, 2.Dünya Savaşı sonrası ABD’nin Almanya’ya yaptığı gibi, Almanya da şimdi herhangi bir şey talep etmeden Yunanistan’ın borçlarını sıfırlamalıdır” dedi. Yunanistan’ın borçlarının önemli bir kesiminin Alman ve Fransız bankalarına olduğunu hatırlatan Harvey, hükümetlerin bankaları kurtarmak adına borçları sıfırlamaktan kaçındığını açıkladı: “Burada oynanan oyun açık. Bankaları kurtarırsınız ve ceremesini halk çeker.”

Yunan halkının, özellikle de sendikalı işçilerin, hak ettiklerinden ve ülkenin karşılayabileceğinden daha çok ücret aldığı yönündeki söylentilerin gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Harvey, AB’nin Yunanistan üzerinde uyguladığı baskının, Avrupa ülkelerinin kendi işçi sınıflarına “Bakın uyguladığımız tasarruf önlemlerine karşı çıkmayın yoksa sonunuz Yunanistan gibi olur. Paris veya Londra’da size daha farklı davranacağımızı düşünmüyorsunuz değil mi” demek olduğunu dile getirdi. Harvey, aynı şeyin ABD’li kamu emekçilerinin Madison eylemleri sırasında ya da İngiltere’deki örneklerde de görüldüğünü ve esas amacın emeği baskılayıp, kontrol altına almak olduğunu açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çiçek AKP’nin oylarıyla seçildi

SONRAKİ HABER

Hukuksuzluk son bulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa