04 Temmuz 2011 10:42

Londra’da binler, Day-Mer festivalinde buluştu

İngiltere’de 1989 yılından bu yana faaliyet yürüten Türk Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (Day-Mer), 22. Kültür ve Sanat Festivali binlerin katılımı ile sona erdi. Londra’da, tanınmış Clissold Park’ta önceki gün yapılan park şenliği, bir ay süren etkinliklerin finaliydi ve coşkulu bir şekilde bitti.Son seçi

Londra’da binler, Day-Mer festivalinde buluştu
Paylaş
Arif Bektaş

Son seçimlerde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul milletvekili seçilen Levent Tüzel de festivale katılarak bir konuşma yaptı. Haluk Levent, Car Newa ve Anatolia müzik grupları da festival progamında yer alırken, Öğretmenler Sendikası (NUT) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Martin Powell-Davies ve Kamu İşçileri Sendikası (PCS) Genel Başkan Yardımcısı Chris Baugh da katılarak birer konuşma yaptılar. Ayrıca Almanya’dan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Genel başkanı Hüseyin Avgan da festival konukları arasındaydı ve Avgan da bir konuşma yaparak desteklerini belirtti.

İŞÇİ FESTİVALİ

Çocuk Şenliği, Gençlik Şenliği, Kadın Şenliği, paneller, toplantılar ve tiyatro gösterilerinin ardından, son etkinlik olan Park Festivali’ne yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Coşku ve eğlenceli bir havada gerçekleşen festivalde konuşan Day-Mer Başkanı Ahmet Sezgin, 22 yıldan beri festivaller örgütlediklerini ve giderek bir işçi festivaline büründüğünü belirterek, 30 Haziran’da yapılan ve son 30 yılın en büyük grevini örgütleyen sendikaların temsilcilerinin festivale katılarak destek vermelerinin önemine değindi. Sezgin, “Başından beri ırkçılığa, savaşlara, baskı ve sömürüye karşı düzenlediğimiz festivallerimiz giderek büyüdü ve bugün binlerce emekçinin sahiplendiği bir işçi festivali olmuştur. Ciddi bir gelişme kaydedildi ve siz emekçilerin katkıları ile daha ileriye gidecektir” diyen Sezgin, ekonomik krizin bütün yükünün emekçilere atılmak istediğine vurgu yaparak ortak mücadelenin önemine değindi.

Sahne alan ayrı ayrı dans ve halk oyunları ekiplerinin yanı sıra, Afrika Halk Dansları grubu da festivalin renkli yanlarına destek verdi.

MESELE BARIŞ VE DEMOKRASİ MESELESİ

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye’de halkın iradesinin hiçe sayıldığı ve halkın seçtiği vekillerin zorbalıkla engellendiğini belirterek, meselenin sadece Hatip Dicle ya da hapiste olan arkadaşlarının olmadığını, bununla birlikte asıl meselenin, barış, demokrasi ve özgürlük olduğunu söyledi. Tüzel, seçim döneminde 3 bin kişinin gözaltına alındığını da hatırlatarak, Kürt halkının yargı kıskacı içine alınarak mücadelesinin engellenmek istediğini de belirti. Tüzel, Londra’da ikinci kez festivale katıldığını, büyüyerek yoluna devam ettiğini gördüğünü ve İngiltere’deki işçi ve emekçilerle buluşma çabasının görüldüğünü belirterek, sendikaların katılarak verdiği desteği anlamlı bulduğunu söyledi.

ARTIK UMUTTAN BAHSEDECEĞİZ

Almanya’dan, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Genel Başkanı Hüseyin Avgan da yaptığı konuşmada, Avrupa’da yıllardır sorunlardan bahsettiklerini ve 50 yıl önce Almanya’ya yapılan göçün de verdiği tecrübeye sahip olduklarını belirterek, artık umutlardan da bahsetmek gerektiğini söyledi.

30 Haziran’da, son 30 yılın en büyük grevini gerçekleştiren 4 sendikadan ikisi olan NUT ve PCS yöneticileri de festivale katılarak destek verdiler. PCS Genel Başkan Yardımcısı Chris Baugh konuşmasında, kapitalizmin krizinin işçi ve emekçilerin sırtına atılmak istendiğini belirterek, buna müsaade etmeyeceklerini belirtti. (Londra/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hapsetmeye kurulu mahkemeler!

SONRAKİ HABER

Çiçek AKP’nin oylarıyla seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa