14 Eylül 2014 00:34

IŞİD, İngiliz David Haines'i de başını keserek katletti

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), elindeki rehinelerden İngiliz David Haines'i de başını keserek katlettiğini duyurdu.

IŞİD, İngiliz David Haines\'i de başını keserek katletti
Paylaş

IŞİD, elindeki rehinelerden İngiliz David Haines’i de başını keserek katlettiğini duyurdu.

44 yaşındaki Haines, Mart 2013’te Suriye’de kaçırılmıştı. Haines, bölgede yardım kuruluşu Acted adına görev yapıyordu. IŞİD, yayımladığı videoda sırada bir başka İngiliz vatandaşı Alan Henning’in olduğu tehdidini savurdu. İngiltere Başbakanı David Cameron, Twitter’dan yaptığı yazılı açıklamada “Bu olay masum bir yardım görevlisine yapılan aşağılık ve korkunç bir cinayettir. Yapılan saf kötülüğün bir eylemidir. Kalbim bu sıkıntılı süreçte olağanüstü cesaret ve metanet gösteren Haines ailesiyle birlikte.” dedi. 

IŞİD, ABD’li gazeteci James Foley’i 19 Ağustos’ta, Steven Sotloff’u ise 2 Eylül’de aynı yöntemle katletmişti.

SURİYE’YE GELDİKTEN 3 GÜN SONRA KAÇIRILDI

David Haines’in kim olduğuna ve neler yaşadığını The Guardiyan’a yazan Ian Cobain “RAF’da (Krayilet Hava Kuvvetleri) 12 yıl çalıştıklan sonra deneyimini, dünyanın en çalkantılı bazı bölgelerindeki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinde kullanmaya karar verdi.” Dedi. Cobain’in yazdıklarına göre; Haines 15 yıl boyunca güvenlik danışmanı ve yöneticisi olarak görev yapmış, eski Yugoslavya’da mültecilerle, Libya’da engellilerle ve Günay Sudan’da çalışmıştı. 

Kaçırılıp IŞİD militanlarına teslim edildiğinde sadece üç gündür Suriye’deydi. İtalyan bir sağlıkçı olan Federico Motka, Suriyeli şöförleri ve çevirmenleriyle birlikte, Fransız yardım kuruluşlarının kontrolünde Türkiye sınırında kurulması planlanan mülteci kampları için yer bakıyordu. 

İsmini vermek istemeyen çevirmenleri, kaçırılma anını, “İki araba hızla arkadan yanaştı. Resmi bir Arapçayla araçtan inmemiz için bağırdılar. Siyah maskeleri vardı ve çok profesyonellerdi. Ikimizin Suriyeli olduğumuzu ve arabadaki diğer kişilerin kimi olduğunu biliyorlardı. Biri kafama büyük bir silah dayadı ve gördüklerimi kimseye söylememem için tehdit etti. Haines ve Motka’yı arabanın aldılar ve bizim aracımızın lastiklerine ateş ettiler” diye anlatmıştı. 

İTALYAN HÜKÜMETİ VATANDAŞINI KURTARDI

Bu, geçtiğimiz yıl mart ayında oldu. İtalyan Motka, İtalya Hükümetinin neredeyse 5 milyon avro vermesinin ardından serbest bırakıldı. Motka, işkence gördüğünü ve 6 kere yerinin değiştirildiğini anlattı. Haines’in durumu ise resmi olarak açıklanmadı. İngiliz dışişleri yetkilileri ailesine durum hakkında sessiz kalma uyarısı yaptı. 

Haines son olarak Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’un öldürüldüğü videoda görüldü. Sotloff’un katili ayırt edici Londra aksanıyla konuşarak, eğer İngiltere IŞİD’e karşı askeri müdahaleye katılırsa öldürüleceğini söyledi.

Haines’in adı videonun alt yazılarında ortaya çıktı ve medya kurumları tarafından anında farkedilerek yayınlandı. O zaman bile ailesi açıklama yapmayacaklarını duyurdu. Haines, Yorkshire’da doğmuş ve İskoçya’da büyümüştü. İki kere evlendi, iki kızı vardı: 17 yaşındaki Bethany ve 4 yaşındaki Athea. Athea, babasını bir buçuk yıldır görmüyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

4+4+4+İbadethane

SONRAKİ HABER

Duvar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...