14 Eylül 2014 06:00

4+4+4+İbadethane

Milli Eğitim Bakanlığı, yaptığı yönetmelik değişikliğiyle liselerde ibadethaneyi zorunlu kıldı. Laik bir eğitim sisteminde bilim ve ibadetin kesin olarak ayrılması gerektiğini kaydeden Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca düzenlemeye tepki gösterdi

4+4+4+İbadethane
Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul


Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle; artık okullarda ibadethane zorunlu hale getirildi.
Konuya ilişkin bakanlıktan yapılan açıklamada, ortaöğretime ilişkin yapılan düzenlemeler doğrultusunda 7 Eylül 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin değişen ve gelişen şartlar çerçevesinde yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Yönetmelik değişikliği ile ders arası dinlenme süreleri ve nakil işlemleri de dahil başta olmak üzere 58 madde değiştirildi.
Yönetmeliğin 9/2 maddesinde yer alan “Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir” hükmü, “Okulda, ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekân ayrılır” biçiminde değiştirildi. Böylece ortaöğretim kurumlarında mescit ve ibadethane açmak zorunlu hale getirildi.

OKUL VE İBADETHANE AYRI OLMALI

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, liselerde zorunlu olacak ibadethanelerle ilgili ‘ışık alan bir yer’ tarifine dikkat çekti. İbadethanelerin bir, iki veya üçüncü katlarda yapılacağını söyleyen Karaca, “Bakanlık, her uygulamada eğitimi dinselleştirmeye çalışıyor” dedi. Okul ve ibadethanenin işlevinin farklı olduğunu ve birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Karaca, “Öğrenciler, AKP’nin siyasi dayatmalarına zorlanıyor. Eğitim kurumlarında laik eğitim modelinden vazgeçilmemeli, okullar ibadethane değildir” dedi. Mescit, cemevi, kilise, havra gibi birçok ibadet yeri olduğunun altını çizen Karaca, “Açılacak ibadethaneler hangi inanca göre belirlenecek? İnanmayanlar ne olacak? İbadetini okulda yapmak istemeyenler de olabilir. Bu uygulama okullarda inanan-inanmayan ayrımı yaratacak” şeklinde konuştu.

TENEFFÜSLER EN AZ 10 DAKİKA

Yapılan düzenleme ile örgün ortaöğretim kurumlarında dersler arası dinlenme süresinin 10 dakikadan az olamayacağı hükmü getirildi. Ayrıca ders saati süresi 40 dakika, öğlen tatilleri 45 dakikadan az olamayacak.

SEÇMELİ DERSLER 10 ÖĞRENCİ İLE AÇILABİLECEK

Yeni Yönetmeliğe göre, seçmeli bir dersin 10 öğrenciyle açılabilmesine imkan verilirken, daha az talebin olduğu durumlarda açılamayan derslerle ilgili milli eğitim müdürlükleri yetkilendirildi. 4+4+4 yasasının ardından seçmeli ders olarak müfredata giren ve ‘zorunlu seçmeli’  “Kur’an-ı Kerim” ve “Hazreti Peygamberin hayatı” dersleri eğitimciler ve veliler tarafından tartışma konusu olmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ders kitapları kinci ve tekçi

SONRAKİ HABER

IŞİD, İngiliz David Haines\'i de başını keserek katletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...