14 Eylül 2014 06:00

21. kat uyarısı dikkate alınsaydı...

Asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği Torunlar Center’de, ihmalin kanıtı mıh gibi 21. katta çakılı duruyor. İş cinayetinin bir gün öncesinde 21. katta bozulup çakılı kalan asansör hala bozulduğu 21. katta asılı duruyor.

21. kat uyarısı dikkate alınsaydı...
Paylaş

Vedat YALVAÇ
Tolga Alp TURGUT
İstanbul

Asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği Torunlar Center’de, ihmalin kanıtı 21. katta mıh gibi çakılı duruyor. İş cinayetinin bir gün öncesinde 21. katta bozulup çakılı kalan asansör, hâlâ bozulduğu 21. katta asılı duruyor.

Şu an inşaat sürmese de haklarını alabilmek ve yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek için inşaatı terk etmeyip orada kalan işçilerle yürüyerek 21. kata çıkıp asılı kalan asansöre bakıyoruz. Düşen asansöre yakın bir yerde asılı kalan asansöre bakarken işçilerden birinin ağzından kahredici şu sözcükler dökülüyor; “Kazadan birgün önce bu asansörün verdiği mesaj dikkate alınsaydı arkadaşlarımız ölmeyecekti.”

Olay sonrası yüzlerce işçi evlerine gönderilirken yaklaşık 50 işçi haklarını alabilmek ve yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek için inşaatı terk etmedi. Torunlar inşaatın 2 kat altında kalan işçilere gitmeleri için baskı uygulanıyor.

YANGIN ÇIKTI

Yaşananları kamuoyuyla paylaşmak isteyen işçiler bizi inşaat alanında gezdirerek yaşadıklarını anlattı. Bozulan asansörü kullanan 3 aylık işçi “ Asansör 20. katta kendi kendine durmaya başladı. Tamir için yetkili servisi aradım. ‘Şarteli kapat. 10 dakika sonra açılır’ dediler.  10 dakika sonra tekrar açtığımda  kıvılcım çıkmaya baladı ve asansör 21. katta asılı kaldı. Ufak çaplı bir yangın çıktı. Ben tek başımaydım. Yangını tek başına söndürmek zorunda kaldım” diye anlattı.

‘EĞİTİM VERİLMEDEN ÇALIŞIYORUZ’

Olayın yaşandığı binada 2 asansör var. Bu asansörleri herkes kullanamıyor. Her asansörün bir görevlisi var. İşçilerin, “Asansörü kullanmak kolay. Ancak yaşanacak herhangi bir kazada ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu konuda hiçbir eğitim almadık. Sağdan soldan, daha önce bu asansörleri kullanmış kişilerden öğrendiklerimizle kullanıyoruz” sözleri yaşanan ihmali gözler önüne seriyor.

Ayrıca ölen 10 işçiden biri olan üniversite öğrencisi Hıdır da gelir gelmez asansör görevlisi yapılıyor.   

15 gündür Torun Center’de çalışan Hüseyin Gündoğdu ile bozuk asansörün olduğu 21. kata çıktığımız asansörü  göstererek, “Bizim tek şansımız bu asansörün 21. katta kalması. Bu da yere çakılsaydı bir facia yaşanabilirdi” diyerek şanslı olduğunu ifade ediyor. Birçok kez bu tarz kazaların yaşandığını belirten Gündoğdu, bunların yetkililere bildirilmesine rağmen çözülmediğini belirtiyor. “Bu tür olayların yaşanmaması için size burayı göstermek istedik” diyen Gündoğdu, diğer inşaatlarda çalışan işçilere seslenerek, “Böyle bir durumla karşılaşırsanız, işinizden, ekmeğinizden olsanız bile böyle bozuk asansörlere binmeyin” diyor.

Çalışmak için Elazığ’dan gelen Emrah Acar da asansör kullanıyor. 23 yaşında olan Acar, daha önce de bir asansörün 15. kattan düştüğünü, paraşüt denilen güvenlik sisteminin açılması sonucu asansörün 13. katta durduğunu söylüyor. Asansörün hareket ettikten sonra otomatik kilit sisteminin olduğunu anlatan Barış Aktep de, “Asansörler uzun süredir bu kilit sistemi bozuk halde çalıştırılıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Elini kaybeden kadın işçi hakkını istiyor

SONRAKİ HABER

Kadın işçiler için ana soru: ‘Sorunlar nasıl çözülecek?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa