14 Eylül 2014 06:00

Elini kaybeden kadın işçi hakkını istiyor

Gülşah İMREK
İstanbul


Pendik’in Esenyalı Mahallesi’nde yaşayan Birgül Gezdirici’yle, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nde düzenlenen “Kadın, Mücadele ve Örgütlenme” konulu forumda tanışıyoruz.
Kendisi 4,5 sene önce geçirdiği iş kazası sonucu sol elini çalıştığı makineye kaptırmış ve o zamandan beri hakkı olan tazminatı almaya çalışıyor.
7 yıldır çalıştığı İlayda Seramik Fabrikası’nda çalıştığı makinenin bozuk olduğunu söylemesine rağmen patron ve işyerindeki ustabaşılar genç kadını çalıştırmaya devam ediyor ve uyarısına rağmen makineyi servise göndermiyor. Makineye kaptırması sonucu sol elini kaybeden genç kadın 4,5 yıldır devam eden hukuk mücadelesinin sürüncemede kalmasına isyan ediyor. Gazetemize konuşan Gezdirici, “Kendi ayaklarımın üstünde durmak için 7 yıldır çalışıyorum. Ancak Türkiye’de çalışma koşulları çok zor. Geçirdiğim iş kazası sonucu çalıştığım İlayda Seramik Fabrikası’nı mahkemeye verdim. 4,5 yıldır mücadele ediyorum. Hiçbir sonuç alamıyorum” dedi.
Sol elini kaybetmiş olmasına rağmen kendisine %37’lik iş göremez raporu verildiğini ifade eden Birgül, patronunun kendisini tehdit ettiğini ifade ediyor. İki kardeş olan patronları F.C. ve Y.C’nin; “Ankara’da tanıdıklarımız var. Sen bizimle baş edemezsin” dediklerini söylüyor. Adli tıptan gelecek raporu bekleyen Birgül’e devletin verdiği maaş ise 217 lira. Bu parayla hayatını devam ettirmek zorunda kaldığını ifade ediyor.

BU DERNEK İLE DAHA GÜÇLÜ HİSSETTİM KENDİMİ

Protez el için ise pek çok derneğe başvurduğunu söyleyen kadın işçi, “Geri dönüş alamayınca ondan da umudumu kestim. Bir arkadaşım aracılığıyla Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’ni duydum ve derneğe geldim. Bu dernekte kadınların yan yana gelip, kendini daha güçlü hissettiğini gördüm. Buraya protez el ya da başka bir yardım için gelmedim. Kendimi güçlü hissetmek için geldim” diyor.

Geçirdiği kazanın kendisini psikolojik olarak da çok yıprattığını ifade eden Birgül, psikolojik tedavi gördüğünü ama yine de bu süreci kendi azmiyle aştığını ifade ediyor. Dernekte yapılan çalışmaları gördükçe kendini daha güçlü hissettiğini, kadın olmanın güzelliğini fark ettiğini söylüyor.

Evrensel'i Takip Et