13 Eylül 2014 23:15

‘İstanbul varoşları IŞİD’in kaynağı’

ABD’nin ünlü haber dergisi Newsweek, İstanbul’un yoksul semtlerinin radikal selefi terör örgütü IŞİD için yeni militan devşirme yerleri olduğunu yazdı. Örgüte katılanların yakınlarıyla görüşen Newsweek, NATO üyesi Türkiye’nin ‘’sarmaşık gibi” yayılan radikal grupların ateş hattına çekildiğine vurgu yaptı.

‘İstanbul varoşları IŞİD’in kaynağı’
Paylaş

ABD’nin ünlü haber dergisi Newsweek, İstanbul’un yoksul semtlerinin radikal selefi terör örgütü IŞİD için yeni militan devşirme yerleri olduğunu yazdı. Örgüte katılanların yakınlarıyla görüşen Newsweek, NATO üyesi Türkiye’nin ‘’sarmaşık gibi” yayılan radikal grupların ateş hattına çekildiğine vurgu yaptı. Haberde, ülkeyi IŞİD’in, bugün sınırdaki yetersiz önlemler nedeniyle kasıp kavurmasından birçok Türkiyelinin endişe duyduğu belirtiliyor.

GENÇLER IŞİD’E KOŞUYOR, POLİS BAKIYOR

“IŞİD İstanbul’da” arabaşlığı kullanılan haberde, Türkiye’den IŞİD’e katılan birçok kişinin hikayesine yer veriliyor. Bunlardan birinde Kenan Beyaztaş isimli bir vatandaş, 25 yaşındaki kardeşi Ahmet’in başına gelenleri anlatıyor. Ahmet’in geçen ay IŞİD’e katıldığını aktaran dergi, kardeşi Kenan’ın ifadelerinden yola çıkarak, bir ay önce Ahmet ile birlikte İstanbul yakınlarındaki sanayi merkezi Dilovası’ndan 19 gencin iki minibüsle, Suriye sınırını geçerek savaşmaya gittiğini yazdı. Dergiye konuşan Beyaztaş, “Birçok insan onlara (IŞİD) katılıyor. Ve polis hiçbir şey yapmıyor. Ben Kürt ve solcuyum. Eğer dört Kürt bir araya gelseniz, devletin bundan haberi olur. Devlet IŞİD’e katılanları durdurmuyor, istese elbette durdurabilir.” ifadelerini kullanıyor.
Haberde, örgüte katılan eski eşi tarafından 4 ve 10 yaşlarındaki iki çocuğu Suriye’ye kaçırılan Deniz Şahin’in yaşadıklarına da yer veriliyor. Büyük endişe içerisinde olan Şahin, eski eşinin çocuklarını alarak Ankara’nın Kazan ilçesine, oradan da Suriye’ye gidip radikallerin arasında savaşmaya gittiğini anlatıyor. Deniz Şahin, kendi çevresinden 5’i çocuk toplam 15 kişinin IŞİD saflarına katıldığını da söylüyor. Haberde IŞİD’in özellikle Sünni kesimin fakir çocukları ve uyuşturucu bağımlılarını hedef edindiği ileri sürülüyor.

ANKARA, TEHLİKEYİ SONRADAN FARK ETTİ

Haberde, Musul konsolosluğu çalışanlarının IŞİD tarafından rehin almasından sonra Ankara’nın IŞİD’in tehdit olduğu bilincine vardığını; ancak şimdi de rehinelerden dolayı ellerinin bağlı olduğu ifade ediliyor. Dergi, ismi açıklanmayan bir Türk yetkilisinin de şu sözlerine yer veriliyor: “Türkiye IŞİD’e karşı ‘ılımlı’ değil. Yalnızca rehinelere zarar verebilecek açıklama ve eylemlerden kaçınıyor. O grubun (IŞİD) iç güvenliği tehdit edecek her türlü eylemine karşı gerekli önlem ve tedbirler alınıyor.”
IŞİD’in Türkiye içinde de bir tehdit unsuru olmaya başladığına dikkat çekilen haberde, geçtiğimiz Mart ayında IŞİD militanlarının birçok Türk askeri, polisi ve sivil vatandaşını öldürdüğü iddia ediliyor. Haberin devamında, 52 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı patlamasının sorumluları ile örgüt arasında bağ olduğu ileri sürülüyor. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

Foley’in ailesine tehdit

SONRAKİ HABER

12 saat çalışan çocuk işçi: Kazandığım parayı anneme vereceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...