13 Eylül 2014 23:11

Pentagon: Türkiye operasyona katkı sağlayacaktır

ABD Başkanı Obama’nın açıkladığı IŞİD planına Türkiye’nin nasıl katılacağı tartışması sürerken; Pentagon’dan “Türkiye katkı sağlayacaktır” açıklaması geldi. Pentagon Sözcüsü, Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunu hatırlattı.

Pentagon: Türkiye operasyona katkı sağlayacaktır
Paylaş

ABD Başkanı Obama’nın açıkladığı IŞİD planına Türkiye’nin nasıl katılacağı tartışması sürerken; Pentagon’dan “Türkiye katkı sağlayacaktır” açıklaması geldi. Pentagon Sözcüsü, Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunu hatırlattı.

Türkiye, IŞİD elinde rehin olan vatandaşlarının güvenliği gerekçesini öne sürerek olası bir askeri müdahaleye sadece ‘insani’ ve ‘lojistik’ yardımlarda bulunacağını belirtirken, Washington yönetiminden Türkiye’ye yönelik beklentilerin halen yüksek olduğunu gösteren açıklamalar geliyor. Amerikan Savunma Bakanlığı’nın sözcüsü John Kirby, “Türkiye katkı sağlayacaktır” dedi.

‘TÜRKİYE NATO MÜTTEFİKİDİR’

Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby’ye, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin perşembe günü Suudi Arabistan’da yapılan terörle mücadele toplantısının ardından yayınlanan bildiri metnini, “askeri harekâta yapılan gönderme nedeniyle imzalamaması” soruldu. Kirby ise, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın hafta başındaki Ankara ziyaretine atıf yaparak şöyle dedi: “Türkiye bir NATO müttefiki. Sırf coğrafi konumunun avantajı için bile bu çabanın bir ortağı olacak.  Ama bunun nasıl ve ne zaman beyan edileceği Türkiye liderleri ve Türk halkına bağlı. Bunu biz dikte etmeyeceğiz.”

Kirby, Türkiye’nin IŞİD’e karşı askeri harekâta hiçbir katkı sağlamamasının ABD için bir kaygı unsuru olup olmadığı sorusuna ise, “Böyle bir mesele olduğunu düşünmüyorum. Türkiye katkı sağlayacaktır. Bunu söylediler. Ama bunu kendi yöntemleriyle, Türk halkının da iradesine uygun olarak yapacaklar” yanıtını verdi.

‘TÜRKİYE KİLİT ROLDE’

Basının karşısına çıkan bir başka ABD’li yetkili, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise “Irak, Suriye ve diğer yerlerde büyük çaplı zorluklarla yüzleşirken, Türkiye ile paylaştığımız ortaklık bilhassa kritik önemde. Türkiye, tüm bölgenin güvenliği ve istikrarının güçlendirilmesinde kilit bir rol oynuyor ve bu hedeflerin takibi yolunda her gün birlikte çalışıyoruz” dedi. Harf, bir gazetecinin, “2003’te Türkiye, Irak’ın işgalinde ABD ile işbirliği yapmayı reddetmişti ve sonrasında Bush yönetimi Türkiye ile bağları yıllarca kesmişti. Şimdi Türkiye’nin Amerika’ya yardım etmede yine isteksiz olmasıyla aynı şey mi yaşanıyor” sorusunu da “Bu koalisyon inşasında yaptığımız hiçbir şey, hiçbir şekilde bir önceki yönetimin Irak savaşına giriştiği ve koalisyon inşa ettiği zaman yaptıklarına benzemeyecek. Dolayısıyla bunları hiçbir şekilde mukayese etmeyelim. Biz kesinlikle etmiyoruz” diye yanıtladı. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

Putin, ABD ile dalga geçti

SONRAKİ HABER

Foley’in ailesine tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...