12 Eylül 2014 14:14

İlk açıklama: 'Teröre karşı ortak mücadele sürecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile John Kerry'nin 2.5 saat süren görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, 'Türkiye ve ABD'nin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ortak mücadele edecekleri' vurgulandı.

İlk açıklama: \'Teröre karşı ortak mücadele sürecek\'
Paylaş

IŞİD'e yönelik uluslararası operasyon kararı almasından sonra Türkiye'yi de koalisyona dahil etmek isteyen ABD, süreç boyunca 3. kritik hamlesini John Kerry ile gerçekleştiriyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile John Kerry'nin 2.5 saat süren görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, 'Türkiye ve ABD'nin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ortak mücadele edecekleri' vurgulandı.

Türkiye'yi IŞİD karşısındaki cephede yer almasına ikna etmek için ABD Başbakanı Barack Obama'nın NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Ankara ziyaretlerinin ardından bu kez ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Kerry, Ankara'nın IŞİD'e karşı cephede yer alması için pazarlık yaptı.

Türkiye daha önce yaptığı güvenlik zirvesinde bu koalisyonda yer almayacağını belirterek, Cidde'de yayınlanan deklarasyona imza atmamıştı. Türkiye'nin IŞİD'e karşı operasyonlara yanaşmaması için resmi gerekçe, IŞİD'in elindeki Türkiyeli diplomatik rehineler. Ayrıca Türkiye, IŞİD'e karşı geliştirilecek bir operasyonda sahada öne çıkan Kürtlerin pozisyonlarının güçleneceğini düşünerek, "gönderilecek silahlar PKK'nin eline geçmesin" pazarlığı da yapıyor. 

Demirtaş: Türkiye'nin IŞİD politikası teşhir olmuştur

'SADECE NATO MÜTTEFİKİ DEĞİLİZ NATO İÇERİSİNDE BİZ ÖNEMLİ ORTAKLARIZ'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye ile sadece NATO müttefiki olmadıklarını belirterek, "Türkiye ve ABD'yi ilgilendiren konularda, NATO içerisinde biz önemli ortaklarız. Ama bununla sınırlı değil. Libya'dan Mali'ye, Ortadoğu'ya kadar olan konular hepimizi ilgilendiriyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Başbakanlık Merkez Bina'da görüştü. Görüşmeye ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kerry'yi Ankara'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu üçüncü toplantımız olacak. Bir çok konu var gündemimizde. Ortadoğu özellikle Suriye ve Irak'ta olanlar ve başka konuları da ele alacağız. İkili görüşmeler yapacağız. Barış süreci, Ermenistan, Kıbrıs ve Ukrayna konularını masaya yatıracağız" dedi. 

Kery, Türkiye'de olmaktan mutlu olduğunu, Türkiye ile sadece NATO müttefiki olmadıklarını belirterek, "Mevlüt Beyle burada görüşmek de benim için çok önemli. Birbirimizi çok kısa bir sürede tanıma fırsatı bulduk. Ama çok derinlemesine görüşmeler yaptık. Türkiye ve ABD'yi ilgilendiren konularda. NATO içerisinde biz önemli ortaklarız. Ama bununla sınırlı değil. Libya'dan Mali'ye, Ortadoğu'ya kadar olan konular hepimizi ilgilendiriyor. Konuşacak çok şeyimiz var. Son bir buçuk sene içerisinde ben en yakın ilişkilerimden bir tanesini sayın Ahmet Davutoğlu ile kurmuştum. Şimdi kendileri Başbakan oldu. Davutoğlu ile çok önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Kendileri ile çok sık ve yakın görüşüyorduk. Şu ana kadar da sayın Çavuşoğlu ile olan ilişkilimize baktığınızda çok sık görüşüyoruz" diye konuştu. 

KERRY, ERDOĞAN'LA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, DIşişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Görüşme sonrasında yapılan açıklamada, 'Türkiye ve ABD'nin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ortak mücadele edecekleri' vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Çankaya Köşkü'ndeki kabul sırasında, "Türkiye ve ABD'nin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ortak mücadele edecekleri" vurgulandı. Türkiye ve ABD'nin bu çerçevede istihbarat paylaşımına, Suriye muhalefetine lojistik destek ve insani yardıma devam etmeleri konularının da bir kez daha teyit edildiği öğrenildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Zodyak botlar çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

SONRAKİ HABER

CHP\'li Tekin: TOKİ suç işliyor, dava açacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa