12 Eylül 2014 13:45

Çarşı'nın avukatı: Çapulculuktan darbeciliğe yükseldiler

Çarşı grubunun avukatı Sabit İnan Kaya: Çapulculuktan darbeciliğe yükseldiler. İktidar yaklaşımı olarak görüyorum. Karşınızdaki insanı çapulcu olarak nitelendirmek de bir gün ondan kurtulmak için darbeci ilan etmek de benzer mantığın ürünüdür.

Çarşı\'nın avukatı: Çapulculuktan darbeciliğe yükseldiler
Paylaş

Gezi direnişine katıldıklarından dolayı haklarında ‘darbecilik’ suçlamasından dava açılan Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın Sabit İnan Kaya, yaşananlara tepki gösterdi. Avukat Kaya, Gezi’den önce başlayan soruşturmada tehdit suçundan dinleme yapıldığını daha sonra darbe davası açıldığını anlattı.

‘ZORLA ÖRGÜT ÇIKARTTILAR’

Böyle bir suçlamayı beklemediğini ifade eden Kaya, müvekkillerinin gözaltına alınmalarının şüpheli olduğunu ifade ederek “Cem ağabeyle (sanık Cem Yakışkan) görüşmüştük, ‘gözaltı olma ihtimali yüksek’ demiştim. Ertesi gün de gelip aldılar. Örgüt suçlamasını beklemiyordum. Ama emniyetteki memurların yaklaşımını gördüğümde söyledim bir örgüt çıkabilir işin içinden. Zaten belli isimleri söylemiştim, ‘sizi birbirinize bağlamaya çalışacaklar. Çünkü bu yapının oluşabilmesi için böyle görünmesi gerekiyor’ sözlerini kullandı. Gözaltına alınan yirmi iki kişi olduğunu belirten Kaya, yirmi iki kişiyi birbirine bağlayacak herhangi bir unsur olmadığını kaydetti.

‘DARBEYE NASIL GELDİK BİLMİYORUM’

Çarşı’ya yönelik iddianamenin ancak belirli bir gücün baskıyla oluşturulabileceğini ifade eden Kaya, aksi durumda bu iddianameyi açıklamanın mümkün olmadığını belirterek “Nereden bakarsanız bakın bu suçu görme ihtimaliniz yok” diye konuştu. Bu davanın örgüt davası olmadığını belirten Kaya, Çarşı’nın dünyada darbecilikle suçlanan ilk taraftar grubu olduğunu kaydetti. Çarşı hakkındaki soruşturmanın Gezi olayları ile başlamadığını anlatan Kaya “Emniyete girdiğimizde bana gösterilen alınma nedeni ‘yağma amacıyla tehdit’ suçu. Şimdi darbeye nasıl geldik, bilmiyorum” diye konuştu.

Gezi direnişi sırasında eylemciler için ‘çapulcu’ ifadelerinin kullanıldığı hatırlatılan Kaya, “Yani gördükleri değer artmış olabilir. Çapulculuktan darbeciliğe yükseldiler. İktidar yaklaşımı olarak görüyorum. Karşınızdaki insanı çapulcu olarak nitelendirmek de bir gün ondan kurtulmak için darbeci ilan etmek de benzer mantığın ürünüdür.” şeklinde konuştu. (CİHAN)

TARAFTAR HAKLARI DERNEĞİ: TRİBÜN GRUPLARI BASKI ALTINA ALINMAK İSTENİYOR

Taraftar Hakları Derneği (THD) de, haklarında darbecilikten dava açılan Çarşı grubuna destek açıklaması yaptı. “Davaları davamızdır” başlığı ile yayınlanan açıklamada, “Gezi’ye katılan taraftar grupları üzerindeki baskılar Çarşı’ya açılan dava ile yeni bir boyut kazanmıştır” denildi.

Davanın ve istenilen cezaların hukuk skandalı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Bu tarihi hatadan bir an önce vazgeçilmelidir” çağrısı yapıldı. Taraftarların demokratik örgütlenmeleri olan taraftar dernekleri ve gruplarını suç örgütü gibi gösterme girişimlerinin Gezi’den bu yana sistemi olarak sürdüğüne vurgu yapılırken, “Tribünler, geçmişten günümüze bu ülkenin vicdanı olmuşlardır ve olmaya da devam edeceklerdir” denildi. 

“Gezi eylemliliklerine katılan taraftarlar, tamamen insani ve vicdani sebeplerle milyonların yanında saf tutmuşlardır” vurgusu yapılan açıklamada “6222 sayılı yasa ile başlayan ve e-bilet uygulaması ile devam eden ‘tribünlere ayar verme’ hamleleri taraftarların direnciyle karşılaştıkça, tribünlere yönelik baskı ve cezai yaptırımların ağırlaştırılmaya çalışıldığını gayet net görmekteyiz” sözlerine yer verildi. “Yargının, ülkemizde son yıllarda adeta siyasi hesaplaşmaların bir aracı haline getirilmiş olmasını üzülerek izliyoruz” diyen THD, “Çarşı grubu kurucuları ve üyelerinin yargılanacağı dava süreçlerine adalet arayışında olan tüm vicdanlı kesimleri katılmaya, taraftarlarla omuz omuza olmaya çağırdı. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Senyörün son saati, işçinin ilk saati olsun!

SONRAKİ HABER

Zodyak botlar çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...