12 Eylül 2014 12:30

Barış Meclisi'nden çözüm için sivil heyet önerisi

Türkiye Barış Meclisi (TBM), Akil İnsanlar Heyeti’nin bazı üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup, barışa nasıl katkı sunulabileceğini tartıştı. TBM, toplantıda Akil İnsanların da yer aldığı yeni bir birimin şekillendirilmesi gerektiğine işaret edildiğini açıkladı.

Barış Meclisi\'nden çözüm için sivil heyet önerisi
Paylaş

Türkiye Barış Meclisi, Akil İnsanlar Heyeti’nin bazı üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grupla Haliç Kongre Merkezinde bir araya gelerek, çözüm sürecine ilişkin, Meclis’te onaylanan 6551 Sayılı Çerçeve Kanun’u ve barışa nasıl katkı sunulabileceğini tartıştı. 

10 Eylül’de gerçekleşen toplantıda sürecin bugünkü durumu, imkanlar ve avantajlarla, sürecin önündeki sorunlar ve riskler de mercek altına alındı; farklı perspektiflerden tespitler ve öneriler dile getirildi. Çözüm Süreci’nin, içerdiği bazı sorunlara rağmen ciddiyetle yürütüldüğü vurgulanan tolantıda Lice örneğinde, olduğu gibi bazı sorunlara da dikkat çekildi. 

6551 Sayılı ‘Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’un, dilindeki sorunlara rağmen, varlığı ve içeriği bakımından olumlu olduğu vurgulanırken, bu yasanın, hükümetin niyetini göstermesi ve onu yasal olarak bağlaması açısından taşıdığı öneme de işaret edildi. Öcalan’ın ifadesiyle ‘çatışmadan siyasete geçiş’in büyük ölçüde tamamlandığı, sürecin ilerlemesinde hem irade, hem de gereklilik olduğunun altı çizildi. Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesi ve müzakereler için daha elverişli bir ortamın oluşturulması gerekliliği dile getirildi.

Toplantıda gelinen aşamada Akil İnsanların da yer aldığı yeni bir birimin şekillendirilmesi gerektiği belirtilerek, bu kapsamda; bir ‘Sivil İzleme Heyeti’ kurulması üzerinde duruldu. Hükümet tarafından, Akil İnsanlar Heyeti deneyimi dikkate alınarak, tarafların mutabakatıyla  İzleme Kurulu’nun oluşturulması önerildi. 

Çerçeve Kanun temelinde atılabilecek adımlara dair somut önerilerin de yapıldığı toplantıda, bireylerin, özellikle de yurt dışında yaşayan bireylerin kendi hukuki durumlarını öğrenebilecekleri bir ‘Başvuru Birimi’nin kurulması önerisi getirildi. Bu durumda olan yaklaşık 2 milyon insanın varlığından söz edildi. 

Toplantıda Meclis’in daha fazla devreye sokulmasının süreci daha fazla toplumsallaştıracağı, bunun için gayret sarf edilmesi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ile uyumlu biçimde genel bir ademi merkeziyetçi yapının yerleştirilmesinin barış için önemi dile getirildi.

'ÜÇÜNCÜ GÖZ'

Türkiye Barış Meclisi'in (TBM) toplantıya ilişkin açıklamasında, taraflar arasında güvenin tesis edilmesinde kurumların devreye girmesinin önemi belirtilerek içinde Akil İnsanların da yer aldığı yeni bir birimin şekillendirilmesi gerektiğine işaret edildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Hükümet tarafından, Akil İnsanlar Heyeti deneyimi dikkate alınarak, tarafların mutabakatıyla 'İzleme Kurulu'nun oluşturulması önerildi. 'Üçüncü Göz Olma'nın önemi vurgulandı ve bunun da sadece devleti veya hükümeti eleştirecek bir yaklaşımdan öte, PKK'yi ve Kandil'i de eleştirebilecek bir genişlikte tutulması gerektiği vurgulandı. Çerçeve Kanun temelinde atılabilecek adımlar kapsamında daha somut öneriler de yapıldı. Örneğin bireylerin, özellikle de yurt dışında yaşayan bireylerin kendi hukuki durumlarını öğrenebilecekleri bir 'Başvuru Birimi'nin kurulması önerisi getirildi. Bu durumda olan yaklaşık 2 milyon insanın varlığından söz edildi. Sürecin gelişip ilerlemesi ve başarıya ulaşması bakımından bugün atılabilecek en önemli sivil adımlardan birinin, Türkiye kamuoyunun sürecin sonraki evrelerine hazırlanması olduğu ve bugün bir araya gelen bizler için en önemli işlevin bu olması gerektiği ifade edildi.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pistorius \'taksirle ölüme sebebiyetten\' suçlu bulundu

SONRAKİ HABER

Senyörün son saati, işçinin ilk saati olsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...