04 Temmuz 2011 09:54

Yeni iddialar, yeni operasyonlar

Futbol dünyasını sarsan şike operasyonu ile ilgili yeni iddialar gündeme gelirken, operasyonlar bugün de sürdü. Şike soruşturmasında 8 kişi daha Giresun’da gözaltına alındı! Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de yer aldı.Edinilen bilgiye göre, Bank Asya 1. Lig takımlarından Giresunspor Basın Sözcüsü Fatih S

Yeni iddialar, yeni operasyonlar
Paylaş

Edinilen bilgiye göre, Bank Asya 1. Lig takımlarından Giresunspor Basın Sözcüsü Fatih S. ve Gazeteciler C.S, A.Ş, M.Y, M.E, Giresunspor Taraftarlar Derneği üyeleri S.K, H.K ve S.E’nin evlerine sabah saatlerinde polis tarafından operasyon düzenlendi. İddialara göre operasyonlar yaygınlaşarak devam edecek. Operasyonlarda ‘ikinci dalga’nın mutlaka geleceği ve yine ünlü isimleri de kapsayacağı belirtiliyor.

DERBİ VE HAKEM SORUŞTURMALIK!

Bu arada geçtiğimiz sezon ligin kırılma maçlarından biri olarak gösterilen bir derbi de soruşturuluyor. Derbide soruşturulan ise Türkiye’nin önde gelen hakemlerinden biri... Ünlü hakemin maçın sonucunu etkilediği iddiaları yer alıyor. Diğer yandan olayla ilgili Giresunspor Taraftarlar Derneği Üyesi E.K’nin yakalanması için çalışma başlatıldığı öğrenildi. Bugün yapılan operasyonda ise Giresunspor Kulüp Başkanı Ömür Ülkü, Kulübün Eski Genel Kaptanı Hakan Karaahmet ile Giresunspor Taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü gözaltına alınmış, buradaki işlemlerin ardından İstanbul’a götürülmüşlerdi. Bu arada Futbol Federasyonunun eğer dava açılırsa mahkemenin sonucunu beklemeden kararlar alacağı belirtiliyor. Buna göre kupaların el değiştirmesi, küme düşürme ya da puan silme cezaları deliller incelendikten sonra bir kurul tarafından verilecek. Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda, “Olup bitenlerin yüzde 5’i bile doğruysa çok vahim, yani Türk sporu adına vahim” yorumları geldi.

UEFA’DAN HABER VAR!

Şike operasyonu kapsamında zor günler geçirmesi beklenen Fenerbahçe’ye UEFA’dan da haber geldi.
Operasyonlar sonrası akıllara Türkiye’yi Avrupa kupalarında temsil edecek takımların durumu da geldi. Sezonu şampiyon tamamlayarak Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılma hakkı kazanan Fenerbahçe Kulübü hakkındaki soruşturmayı UEFA da yakından takip edecek. Sarı-lacivertlilerin gruplarının belirleneceği 25 Ağustos tarihine kadar Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA’yı bilgilendirmek durumunda. UEFA’nın, hakkında şike soruşturması bulunduğu için Fenerbahçe’yi kupadan men etmesi ihtimali bulunuyor.

Öte yandan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören Fenerbahçe Sportif hisselerinin haftaya yüzde 10.18’lik değer kaybıyla başladığı bildirildi.

TRABZONSPOR ŞİKE YAPAMAMIŞ

Yapılan çalışmalarda şampiyonluk mücadelesi veren Trabzonspor’un da şike yapmaya çalıştığı iddia edildi. Kulübün şike için girişimlerde bulunduğu ancak başaramadığı bilgisine ulaşıldı. Bu nedenle Trabzonspor kulübünde arama yapıldı ancak hiçbir yöneticisi gözaltına alınmadı.

Yine de 15 Temmuzda Şampiyonlar Ligi elemesindeki rakibi belli olacak olan Trabzonspor’un da UEFA’daki durumu belirsiz… Tesislerinde arama yapılan bordo-mavililerin şu anda şike soruşturmasının içinde olup olmadığı bilinmiyor. TFF’nin 15 Temmuzdaki kura öncesinde Trabzonspor’un adını UEFA’ya Şampiyonlar Ligi ön elemesinde oynayacak takımımız olarak bildirmesi gerekiyor. UEFA Avrupa Ligi’ne katılacak Bursaspor ile Gaziantepspor’un durumları da soruşturmanın gidişatı ve sonuçlarına göre netlik kazanacak. (HABER MERKEZİ)


HAKAN ŞÜKÜR: İMA EDİLMİŞTİ

AKP İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Futbolcu-menajer, menajer-futbolcu, futbolcu-yönetici, yönetici-menajer ilişkilerinin geçmişte de çok farklı boyutlara geldiğine dikkat çekerek, “Pasta büyük, çok büyük bir sponsorluk gelirleri var. Haliyle bir amaca ulaşmak için farlı şeyler düşünülebilir, bu da hep konuşulmuştur” dedi.

Partisinin Meclis Grup toplantısından önce gazetecilerin futbolda şike iddialarının soruşturulmasıyla ilgili sorularını yanıtlayan Hakan Şükür, ima yoluyla ligin son haftalarında bu tür şeylerin konuşulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Şampiyonluğa giden yolda çeşitli imalarda bulunmuşlardı. Bunlar tabii hemen hemen her dönemde çok konuşulur. Ama en son çıkan kanunla biraz daha üzerine gidilen soruşturulan bir boyuta geleceği söylenmişti. Bugün bunu yaşıyoruz. Tabii henüz bir suç isnadı oluşmadı.”

YÜZDE 5’İ DOĞRUYSA

Şike operasyonuna ilişkin hükümetin başka temsilcileri tarafından da açıklamalar geldi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Şike Operasyonu’yla ilgili şu yorumu yaptı: “Olup bitenlerin yüzde 5’i bile doğruysa çok vahim, yani Türk sporu adına vahim. Bu olup bitenler inşallah orada da bir temizlenmeye yol açar, temenni ediyorum. Ama detaylarını bilmediğim için haklı haksız konusunda yorum yapmak istemiyorum” dedi.

AKP Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay ve Bülent Arınç da temiz toplum temiz lig temennisinde bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)


MAÇ ARTIK SADECE SAHADA KAZANILMIYOR

Spor Emek-Sen Kurucu Başkanı ve Eski Futbolcu Metin Kurt:
Yıllardır söylüyorum futbol arsada oyun olarak güzel ve temiz, borsada ise çirkin ve kötü. Şike rüşvetin diğer adı… Bu ülkede rüşvet varsa şike de var demektir. Bu sorunu kişiler üzerinden tartışırsak sonuca varamayız, olaya sistem sorunu olarak bakıp üzerine öyle gidilmeli. Spor Emek Sen’i kurarken sporun sorgulanması gerektiğini vurguladık. Şike doping, siyaset, şiddet. Hepsi sistemin içinde var ve bunlar sorgulanmadığı sürece de olmaya devam edecek. Yıllardır söylenen ama bir şekilde yok denen, ya da birkaç kişinin yaptığı şey denen şike olaylarının hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı. Özellikle İddia’nın da yayılmasıyla artık bu iş kumar halini aldı. Artık sonuçlar sadece sahada alınmıyor. Bunu söylerken gözaltına alınanların suçlu olup almamalarından bağımsız olarak söylüyorum.  Bu sistem içinde olan herkes bu olayların içine çekiliyor. Tekrar söylüyorum sistemi sorgulamadan bu olayların önüne geçilemeyecek.


PANDORANIN KUTUSU AÇILDI

Spor Yazarı Bağış Erten:  
Birincisi bu tip karanlık ilişkiler her zaman konuşuluyordu, adres de gösteriliyordu ancak bir şey yapılmıyordu. Bunun ilk defa bu boyutuyla hukukun önüne gelmesi önemli. Ne olursa olsun önemli bir adım. Artık bir algının kırıldığı anlamına geliyor. Pandoranın Kutusu açıldı. İçinden çıkanların sağlıklı değerlendirilmesi lazım… Türkiye’de futbol akılla değil duygularla değerlendiriliyor. Bunun önüne geçmek gerekiyor. Bunu önüne geçmek için soruşturmanın iyi yapılması gerekiyor. Bu soruşturma iyi yapılırsa zincirleme ilişkiler ortaya çıkar. Böylece Türk futbolunun 15/20 yıllık karanlık ilişkileri ortaya çıkarılabilir. Ama şunu da biliyoruz Türkiye’de adalet bu kadar iyi işlemiyor, iktidar sahipleri de bu konuda gönüllü değil. Bu tür ilişkilerin önüne geçmek için yasal düzenleme yapmaya gerek yok. Sadece samimi olmak, inisiyatif kullanmak ve otoritelerin görevlerini yapmaları gerekiyor.


AZİZ YILDIRIM HASTANEYE KALDIRILDI

Şike soruşturması kapsamında gözaltına alınan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, bugün, Haseki Hastanesine kaldırıldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinden kamyonet tipi sivil bir araçla çıkarılan Yıldırım, saat 10.00 sıralarında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi.

Yıldırım’ı getiren araç, basın mensuplarının görüntü almasını engellemek amacıyla hastanenin acil girişine yanaştırıldı.
Aziz Yıldırım, 24 saatlik gözaltı süresinin dolması nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Yıldırım avukatlarına şeker hastalığıyla ilgili talimat vererek ilaçlarını istemişti. Doktorlar, eğer Yıldırım’ın sağlık durumuyla ilgili olumlu görüş bildirmezse sorguya ara verileceği bildirildi.
(İstanbul/EVRENSEL)


ARTAN GELİRLER YOLSUZLUK YARATIYOR

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Birleşmiş Milletler (BM) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) veri ve raporlarından derlediği bilgiye göre, futbol ekonomisindeki hızlı gelişme, şike ve diğer yolsuzlukların da artmasına neden oldu. Özellikle son 5-10 yıllık dönemde, futbol ekonomisinin hızlı bir gelişme içinde olması, bu sektöre girenlerin sayısını da arttırdı.

Avrupa’daki futbol pazarının büyüklüğünün 10 milyar doları aşması ve futbol sektöründe karların artmasının tüm spor sektöründeki yatırımların en çoğunun futbola yapılmasını sağladığı, ancak bunun sonuçlarının ise özellikle son yıllarda olumsuz yönde görülmeye başlandığı kaydedildi.

Futbol sektörüne rahat bir şekilde girilmesi, yasa dışı kazanç peşinde koşanlar ile kara para aklayıcılarının da Avrupa’da bu sektöre girmesine imkan sağladığına dikkat çekilirken, kulüplerin bir çoğunun tam profesyonel standartlarda olmamasının da futbolcu ile menajer ve kulüp ilişkilerinde yolsuzluklara neden olabileceği ifade ediliyor.
Sanayi haline gelen futboldan gelir elde edenlerin sayısının gün geçtikçe artmasının yanı sıra özellikle reklam ve sponsorluk gelirlerinin çok hızlı şekilde yükselmesi, bu sektöre olan ilgiyi daha da arttırdı.

ÖNCEKİ HABER

Güzelgül: Katliam failleri ne zaman mağdur oldular

SONRAKİ HABER

Şaşıranlara şaşırmak lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa