12 Eylül 2014 06:00

3 ilde ders zili Kürtçe çalacak

Ana dilinde eğitim yasağı devam ederken, bu yıl Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır’da 3 okul Kürtçe eğitim için açılacak. Ana dilinde eğitim için pilot bölge olarak belirlenen 3 yerde öğrencileri ve aileleri Kürtçe eğitim heyecanı sardı.

3 ilde ders zili Kürtçe çalacak
Paylaş

Ana dilinde eğitim yasağı devam ederken, bu yıl Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır’da 3 okul Kürtçe eğitim için açılacak. Ana dilinde eğitim için pilot bölge olarak belirlenen 3 yerde öğrencileri ve aileleri Kürtçe eğitim heyecanı sardı.

Hükümetin, Kürt halkının taleplerine ve 30 yıllık savaşın da ana nedenlerinden biri olarak görülmesine rağmen ana dilinde eğitim konusunda ‘özel okul’ ve ‘seçmeli ders’in ötesinde bir adım atmaması Kürtleri harekete geçirdi. Her yıl ana dilinde eğitim yasağını protesto için okul boykotları yapan Kürt kurumları, bu sene alternatif eğitim kurumları açıyor. Bu kapsamda Hakkari-Yüksekova, Şırnak-Cizre ve Diyarbakır-Bağlar pilot bölgeler olarak belirlendi. Bu üç merkezde 15 eylülden ilk okul 5’e kadar Kürtçe eğitim verilecek. Halkın okullara ilgisi yoğun. Bu okullarda eğitimleri ise gönüllü öğretmenler verecek. Tüm derslerin Kürtçe verileceği bu okullardan biri de Cizre’deki Dibistana Seretayî ya Bêrîvan (Bêrîvan İlköğretim Okulu) olacak.

BÊRÎVAN İLKOKULU’NDA HAZIRLIKLAR TAMAM

Cizre’de açılan ilkokul, Nur Mahallesi’nde daha önce Cizre Belediyesi tarafından Halk ve Taziye Evi olarak kurulan binayı kullanacak. Okulda teknik donanım, tahta ve masalr hazır. Okula Cizre’de askerler tarafından öldürülen Bêrîvan Agal’in ismi verildi.

‘DEVLETİN YAPMADIĞINI BİZ YAPACAĞIZ’

Bêrîvan İlkokulu’nda Cizreli çocuklara ders verecek öğretmenlerden Abdulselam Durmuş, “Çocuklarımızın kendi ana dillerinde eğitim görmeleri için yıllardır devlete ve hükümete başvuruyoruz. Ama her defasında cevapsız bırakıyorlar ve böylesine önemli bir adımı atmıyorlar. Dilimizi ‘bilinmeyen’ dil olarak ifade ediyorlar. Bizler bu tutumlar karşısında devlet ve hükümetin yapamadığını kendimiz yapmak istedik ve bu ilkokulu açtık. Tüm halkımıza hayırlı olsun” dedi.

KONTENJAN 100 KİŞİYLE SINIRLI

Okula halkın büyük bir ilgi gösterdiğini dile getiren Durmuş, 100 kişilik kontenjanla kayıtları almaya başladıklarını, şimdiye kadar 90 öğrencinin kayıt yaptırdığını söyledi. Durmuş, 65 aylık ile 6 yaş arasındaki çocukların kayıtlarını yaptıklarını daha küçük yaşta çocukları ise geçen yıl açılan anaokuluna yönlendirdiklerini söyledi.

BÜTÜN DERSLER KÜRTÇE VERİLECEK

Bêrîvan İlkokulu’nun 5 sınıftan oluştuğunu ve bu sınıflarda öğrencilere ders verecek 5 öğretmenin hazır olduğunu yedek öğretmenlerin de bulunduğunu söyleyen Durmuş, “Atölyeler kuracağız. Bu atölyelerde önce ana dili üzerinde duracağız ve ana dilini öğreteceğiz. Bunun yanı sıra müzik, beden, hayat bilgisi, matematik gibi dersler vereceğiz. Bütün bu dersler Kürtçe olacak. Devlet okullarında birinci sınıfta bir öğrencinin görmesi gerekenlerden daha fazlasını bizler burada öğretmeye çalışacağız. Okulumuza öğretmenler, veliler, öğrenciler ve bütün Cizre halkıyla birlikte sahip çıkacağız” dedi. 

'YILLARCA BUGÜNÜ BEKLEDİK'

Kızını Cizre’de açılacak okula kaydeden Adil Tanrıbilir, Kürtlerin yıllardan beri ana dillerinde eğitim istediğini, bunun için büyük bedeller ödediğini belirterek, “Neden Kürt halkına kendi dilinde eğitim hakkı verilmiyor? Bu haksızlık karşısında bizler sürekli böyle bir fırsat bekledik. Dilimize yönelik bütün inkarcı baskılara rağmen okulumuz açıldı. Biz de büyük bir keyifle çocuklarımızı kaydettik. Bu yüzden bize yönelecek bütün baskılara karşı durmaya hazırız” dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimde ziller greve çalıyor

SONRAKİ HABER

12 Eylül’ün çocukları bir arada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...