12 Eylül 2014 06:00

İşçinin hekimi bile taşeron!

İşyerlerinde işçilerin sağlığına yönelik 6331 sayılı yasayla düzenlenen iş yeri hekimliği uygulamasını gazetemize değerlendiren TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, işçilerin sağlığının taşeron çalışan hekimlere emanet edildiğini söyledi.

İşçinin hekimi bile taşeron!
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara


Soma’daki katliamdan sonra Torunlar Rezistans’da 10 işçinin öldüğü cinayetle işçi sağlığı ve güvenliği bir kez daha tartışılmaya başladı. İşyerlerinde işçilerin sağlığına yönelik 6331 sayılı yasayla düzenlenen iş yeri hekimliği uygulamasını gazetemize değerlendiren TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, işçilerin sağlığının taşeron çalışan hekimlere emanet edildiğini söyledi. “Kendisi güvencesiz çalışan hekim,  işçinin sağlığını ve güvenliğini nasıl sağlasın” diye soran İlhan, hükümetin işçiler konusunda hep göstermelik uygulamalara gittiğini ve çıkardığı yasalarla patronların sorumluluklarını azaltmaya çalıştığını ifade etti.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, bu yasayla hükümetin göstermelik bir uygulamaya gittiğini, yasayla yapılmak istenenin patron sorumluluğunu azaltmak olduğunu söyledi.

İşyerlerinin çoğunda iş sağlığı ve güvenliği hekimlerinin işletmelerde çalışmadığına dikkat çeken İlhan, patronların yasal gerek olduğu için hekimlik hizmetini taşeron firmalardan satın aldığının altını çizdi. Hükümetin iş yeri hekimliği konusunda bile taşerona izin verdiğini ifade eden İlhan, sistemi şöyle anlattı: “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) denilen bir sistemle taşeron firmalar iş yeri hekimi çalıştırıyor. İş yerleri ise kendisi hekim istihdam etmek yerine bu firmalarla anlaşıyor ve hekimlik hizmeti alımına gidiyor. Taşeronda çalışan iş yeri hekimimiz aylık olarak bir işyerini geziyor ve buradaki işçilere sağlık kontrolü yapıyor.”
    
BİR İŞÇİYE, AYLIK 4 DAKİKA

Taşeronda çalışan bu hekimlerin bir çok işletmeyi gezdikleri için işçilere gerekli zamanı ayıramadığını ifade eden İlhan, şöyle konuştu: “Hükümetin 6331 sayılı yasa gündeme getirdiğinde iş yeri hekimlerinin işçi başına en az 15 dakika ayırmasının yasa maddesi olarak konulması gerektiğini söyledik. Ancak onlar işyerlerinin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak ayırdı. Az tehlikeli işyerine giden hekiminin işçi başına 4 dakika, tehlikelidekinin 6 dakika ve çok tehlikelinin 8 dakika ayırması öngörüldü.”   
OSGB sitemini örnekle de açıklayan İlhan, “Bir hekim birçok işyerini geziyor. Örneğin 15 işçinin çalıştığı az tehlikeli işyerinde hekim işçi başına aylık 4 dakika ayırıyor. 1 saatte bu işyerindeki işini bitirdikten sonra başka işyerine gidiyor” dedi.

GÜVENCESİZLİK SUSTURUYOR!

Hekimlerin ve iş güvenliği uzmanlarının, işyerinde bir tehlike görseler dahi güvencesiz çalıştıkları için suskun kaldığına dikkat çeken İlhan, “Kendisi güvencesiz olarak çalışan hekim işçinin sağlığını ve güvencesini nasıl sağlasın? Mesleğinin gereklerini yerine getirmesi için yasal güvence altında olması lazım. İşyerindeki bir tehlikeyi bildirdiğinde işinden olmamalı” dedi.

ÖLDÜREN PATRON, SUÇLANAN UZMAN

İlhan, bu koşullarda suskun kalmak zorunda kalan hekimler ve iş güvenliği uzmanlarının, yaşanan iş cinayetlerinde ise neredeyse tek sorumlu olarak gösterildiklerine dikkat çekti. İlhan, “Zaten yapılmak istenen patronun iş güvenliği konusundaki sorumluğunu başkalarına yıkmak. Son olarak İstanbul’daki inşaatta gerçekleşen cinayette de işyeri hekimi ve uzmanları gözaltına alınırken, patronu kimse ellemedi” diye vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Çağlayan tekstil işçileri: İş kolu farkı yok hepimiz ölüyoruz

SONRAKİ HABER

Park Bahçe işçileri kararlı: Taşeronu sokmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...