11 Eylül 2014 20:04

Türkiye, ABD'nin IŞİD planına destek bildirisini imzalamadı

Barack Obama’nın IŞİD planını açıklaması sonrası, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bölgedeki müttefikleriyle bugün Cidde’de bir araya geldi. Toplantıya Türkiye de katıldı. 10 Arap ülkesi IŞİD’e karşı mücadelede ABD’nin planına destek vereceklerini açıkladı.

Türkiye, ABD\'nin IŞİD planına destek bildirisini imzalamadı
Paylaş

Barack Obama’nın IŞİD planını açıklaması sonrası, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bölgedeki müttefikleriyle bugün Cidde’de bir araya geldi. Toplantıya Türkiye de katıldı. 10 Arap ülkesi (Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri) IŞİD’e karşı mücadelede ABD’nin planına destek vereceklerini açıkladı.

Toplantı sonrası 10 ülkenin yayınladığı ortak bildiride, IŞİD’in lojistik ve mali kaynaklarını engellemeye yönelik adımların güçlendirilmesi, yeni Irak hükümetinin desteklenmesi gibi hedefler dile getirildi. Türkiye'nin imzası bu bildiride yer almadı.

ABD'NİN IŞİD PLANI

Suriye ise Şam yönetimi bilgilendirilmeden topraklarında gerçekleştirilecek askeri operasyonları "saldırı" olarak kabul edeceklerini duyurmuştu. Bu konuda Rusya da operasyonlarda Beşar Esad hükümetiyle ortak hareket edilmesi gerektiğini söylemişti.

CUMHURİYETÇİLER PLANI YETERSİZ BULUYOR

İNGİLTERE VE ALMANYA ÇEKİMSER

IŞİD ile mücadelede koalisyona Arap ülkelerinden açık ve direk destek gelirken, İngiltere ve Almanya da bu konuda çekimser kaldı. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinin IŞİD ile mücadele için Suriye'ye gerçekleştirilecek herhangi bir hava saldırısına destek vermeyeceğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, Almanya'nın Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik Suriye'de yapılacak hava operasyonuna katılmayacaklarını söyledi. İki ülkenin IŞİD'e karşı mücadelede Irak'ta katkılarının olup olmayacağı netlik kazanmazken, Obama'nın çağrısına en açık destek Fransa'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Irak'ta IŞİD'e karşı mücadeleye direk olarak destek vereceklerini belirtirken, Suriye konusunda Esad ile aynı takımdaymış gibi görünmemek için elinden gelen özeni göstereceğini söyleyerek bu konudaki çekincesini dile getirmiş oldu.

TÜRKİYE DESTEK VERECEK Mİ?

John Kerry yarın Türkiye’ye gelirken, 49 konsolosluk görevlisi IŞİD’in elinde olan Türkiye’nin plana nasıl destek vereceği henüz net değil. Kerry'nin 2 gün boyunca  Ankara'da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Yapılacak görüşmelerde, ortak gündemde yer alan ikili, bölgesel ve küresel konuların ele alınması, Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkanları üzerinde durulmasının planlandığı belirtildi.

SALDIRILARIN HAVA ÜSSÜ ERBİL OLACAK

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı(Pentagon) IŞİD'e karşı genişletilmesi planlanan hava saldırılarında Federal Kürdistan bölgesinin başkenti Erbil'in hava üssü olarak kullanılacağını duyurdu. Bugüne kadar IŞİD'e karşı Irak'ta 150 hava saldırısı gerçekleştiren ABD, hava saldırılarını Basra Körfezi'ndeki uçak gemileri üzerinden gerçekleştiriyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Roboski katliamında rol aldı, Şırnak Tümen Komutanı oldu!

SONRAKİ HABER

TTK\'den \'kilitli maden kapısı\' açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...