04 Temmuz 2011 09:25

Türkiye, Kaddafi’nin üstünü çizdi

Türkiye, Libyalı isyancıları Libya halkının resmi temsilcisi olarak resmen tanıdı.Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tunus’un Bingazi kentinde Geçici Ulusal Konsey üyeleriyle bir araya geldi. İsyancılara destek sözcü veren Davutoğlu, Muammer Kaddafi’nin artık iktidarı bırakması gerektiğini söyledi.Davutoğlu ayrıca Ge&ccedi

Türkiye, Kaddafi’nin üstünü çizdi
Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tunus’un Bingazi kentinde Geçici Ulusal Konsey üyeleriyle bir araya geldi. İsyancılara destek sözcü veren Davutoğlu, Muammer Kaddafi’nin artık iktidarı bırakması gerektiğini söyledi.
Davutoğlu ayrıca Geçici Ulusal Konsey’e 200 milyon dolarlık daha maddi yardım yapılacağını duyurdu. Türkiye isyancılara geçen ay, 100 milyon dolar yardım göndermişti.

BİNGAZİ’DE HALKA SESLENDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bingazi’deki gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanında halka seslendi. Bingazi’deki temaslarının ardından Tahrir Meydanına gelen Davutoğlu, yoğun ilgiyle karşılandı.

Burada toplanan halkla bir müddet Arapça konuşan ve çocuklarla ilgilenen Davutoğlu, daha sonra meydanda bulunan kürsüye çıkarak kısa bir konuşma yaptı. Kürsüde de Arapça konuşan Davutoğlu, sözlerine “Ömer Muhtar’ın torunlarına selam olsun” diyerek başladı. Türkler’le Libyalıların tarih, kader ve geleceklerinin müşterek olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Libya’nın geleceğinin geçmişinden daha iyi olacağını söyledi.

Davutoğlu, “Bingazi’ye gelmem Trablus’a bir mesaj değil, herhangi bir şekilde onu dışlamak değil” dedi. (DIŞ HABERLER)


'TÜRKİYE MUHALİFLER LEHİNE AĞIRLIĞINI KOYDU'

Türkiye’nin Orta Doğu’daki temasları uluslararası medyada yankılandı. BBC, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Bingazi ziyaretinin, Türkiye’nin, Libyalı muhaliflerin lehinde ağırlığını koyduğunun sinyali olduğunu belirtirken, Amerika’nın Sesi, Türkiye’nin Bingazi’deki yönetimi tanımasıyla Libyalı isyancıların diplomatik açıdan yeni bir güç kazandığını vurguladı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Bingazi ziyaretinin, ilk olarak Libyalı isyancıları desteklemeye yönelik Batının liderliğindeki askeri müdahaleye karşı olan, bölgesel kilit bir güç ve NATO üyesi Türkiye’nin, Libyalı muhaliflerin lehinde ağırlığını koyduğunun sinyali olduğunu ifade etti.

Haberde, şubat ayında yükselen hükümet karşıtı isyandan önce Türk firmalarının Libya’daki milyar dolar değerindeki inşaat projeleri olduğu vurgulandı.

Amerika’nın Sesi ise, Türkiye’nin Bingazi’deki yönetimi tanımasıyla Libyalı isyancıların diplomatik açıdan yeni bir güç kazandığına dikkat çekti.

Ayrıca, Davutoğlu’nun, Bingazi’yi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Türk hükümetinin Geçici Konseye geçen ayki 100 milyon dolarlık yardıma ek olarak 200 milyon dolar daha vereceğini söylediği ifade edildi.


ARAP BİRLİĞİNE RET

Libyalı muhalifler, Afrika Birliği’nin hazırladığı çerçeve anlaşmasını, Muammer Kaddafi’nin iktidarda kalmasına olanak sağladığı gerekçesiyle reddetti. Muhaliflerin sözcüsü Abdülhafız Ghoga, “Reddettik çünkü çerçeve anlaşma Kaddafi’nin, oğullarının ve yakın çevresinin gitmesini öngörmüyor. Oysa biz bu talebimizi birçok kez tekrarlamıştık” dedi.
Afrika Birliği liderleri Malabo’daki zirvede bir araya gelmiş ve uzun müzakerelerin ardından taraflara Libya’yı krizden çıkaracak bir anlaşma önerisinde bulunmuştu. Ancak belgede açıkça Muammer Kaddafi’nin iktidarı bırakması istenmiyordu. Libyalı muhalifler ise bu şartın açıkça belgede yer almasını istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Her aileye 1000 m²’lik arsa

SONRAKİ HABER

MHP, Vural ve Şandır’la devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...