11 Eylül 2014 15:25
Son Güncellenme Tarihi: 12 Eylül 2019 07:02

Rakamlarla 12 Eylül darbesi...

Bazı rakamlara bakılması bile, 12 Eylül askeri darbesinin yarattığı tahribatın boyutlarını gözler önüne sermek için yeterli...

Paylaş

Bazı rakamlara bakılması, 12 Eylül askeri darbesinin yarattığı tahribatın boyutlarını gözler önüne sermek için yeterli: 

650 bin kişi gözaltında alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 210 bin dava açıldı. Bu davalarda 230 bin kişi yargılandı. 7 bin idam kararı istenirken, 517 idam cezası verildi. 50 kişinin cezası infaz edildi. Yaşı 17 olan Erdal Eren, yaşı büyütülerek idam kararı verildi. Karar Yargıtay tarafından iki kere iptal edilmesine karşın Milli Güvenlik Konseyi kararı onayladı. Eren, 13 Aralık 1980’de infaz edildi.

98 bin 404 kişi örgüt üyesi suçuyla yargılandı. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkartılırken, 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurt dışına gitmek zorunda kaldı. 

GREV HAKKI YASAKLANDI 

23 bin 677 dernek kapatıldı. Siyasi partiler yasaklandı. Türk-İş dışındaki sendikaların faaliyeti yasaklandı, mal varlıklarına en konuldu. Sendikalaşma kaldırıldı, çalışanların kıdem tazminatı gibi kazanımları daraltıldı, ücretler ve sosyal haklar budandı, grev hakkı yasaklandı.

Belediye başkanları görevden alındı, yerine sıkıyönetim atama yaptı. Zorunlu din dersi getirildi; Türk İslam sentezi bir kültürün milli kültür olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı; Diyanet İşleri'nde 260 din görevlisinin maaşının Rabıta-ül İslam örgütünce ödenmesi onaylandı.

937 FİLM SAKINCALI!

Sinema filmleri de yasaktan nasibi aldı! 937 film sakıncalı gösterilerek, yasaklandı. 

3 bin 854 üniversite öğretim görevlisi görevlerinden alındı, güvenlik soruşturmasına tabi tutuldu. 31 gazeteci cezaevine girdi, 300 gazeteci saldırıya uğradı, üç gazeteci katledildi. 

Gazeteler 300 gün yayın yapamadı, 13 gazete için 303 dava açıldı  39 ton gazete ve dergi yakıldı. 

12 Eylül döneminde cezaevlerinde insani olmayan koşulları ve yapılan işkencelerden yaşamını yitirenlerin sayısı 299 kişi...Cezaevlerindeki kötü koşulları protesto etmek için yapılan açlık grevlerinde ise 14 kişi yaşamını yitirdi. 

24 OCAK KARARLARI HAYATA GEÇİRİLDİ

1979’da dönemin Başkanı Süleyman Demirel Başbakanlık Müsteşarlığı'na Turgut Özal'a atadı. Ekonomik istikrar programı hazırlama görevi verdiği Özal, hazırladığı programını 24 Ocak 1980'de kamuoyuna açıklandı. IMF destekli hazırlanan 24 Ocak programı sermaye için güllük gülistanlık bir tablo ortaya koyuyordu. Böylece yabancı sermayeye Türkiye kapıları açılırken, ihracata dayalı büyüme modeli için de başlangıç yapıldı. Serbest piyasa kurallarının tam olarak işletilmesi için devletin fiyat mekanizmasına müdahale etmemesi öngörüldü. Kamu iktisadi teşebbüslerinin üretimden çekilmesi ve geniş bir özelleştirme programda yer aldı. Kamuda istihdam azaltılması politikası işsizliği artırırken faizleri de pratikte piyasa tarafından belirlenir hale geldi.

ÖNCEKİ HABER

Asansör faciasında herkes suçu diğerine atıyor

SONRAKİ HABER

\'Ankara suyunun kokusu ve rengi dışında sorunu yok!\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...