26 Şubat 2011 20:57

Sürpriz ‘atık deposunu’ istemiyorlar!

DERİNCE Belediye Meclisince kabul edilen ve Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da  onaylanan bir katı atık toplama ve işleme deposunun Derince ilçesi Fatih Sultan Mahallesi’nde inşaatına başlandı.Yapılan inşaatın atık deposu olduğunu  sonradan öğrenen mahalleli bu projeye tepkili…Başkanın doktor olduğunu ifade eden Mahalle S

Sürpriz ‘atık deposunu’ istemiyorlar!
Paylaş
Ersin Vural / Hacer Yıldız / Hatice Sevindi

Başkanın doktor olduğunu ifade eden Mahalle Sakini Ali Güler ; kendisini bu durumda en çok üzen şeyin, halkın sağlığını tehdit eden bir işe gerek Derince, gerekse Büyükşehir meclis üyelerinin tamamının oybirliğiyle kabul etmesi olduğunu söyledi. Bu tür işletmelerin çevreye zararının herkesçe bilindiğini belirten Güler “Belediye Başkanı da bu işletmelerin zararını biliyor, hatta en iyi o biliyor. Ne yazık ki doktor başkan bu hassasiyetini bir kenara itip halkı zehirleyecek bir karara imza atmıştır” dedi.
Bir başka mahalle sakini Saadet Karagöz de, tesisin mahalleye büyük zararının dokunacağı kanısında. Karagöz:  “Katı atık deposu hakkında herhangi bir bilgiye sahip değilim. Belediyenin böyle bir proje hakkında öncelikle halka  bilgi vermesi gerekiyor. Sonuçta mahallemiz içinde kurulacak bir katı atık deposunda toplanacak eşyalarla birlikte buralarda fareler cirit atacak ve mikrop yayacak. Bu da çocuklarımızda ve bizlerde hastalıklara neden olabilir. Bunun çevreye zararının olmadığını ifade ediyorlar. Hiçbir zararı olmasa dahi  bu projeyle birlikte bir trafik akışı olacak.Gelip giden araçlar kazalara sebebiyet verebilirler. Burası sonuçta bir mahalle ve bizim çocuklarımız sokaklarda oynuyor. Bu nedenle mahallemizde atık deposu istemiyoruz. Belediyenin öncelikle bunu mahalle sakinlerine sorması gerekir. Başka yer mi kalmadı bu tesis için. Neden mahalle içine kuruluyor?​” diye sordu.

SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR!

Yaşanacak sıkıntıların en çok kadınları etkileyeceğini ifade eden bir başka mahalle sakini de Meral Erenler. Mahalle içine çöplük kurulmaması gerektiğini ifade eden Erenler “Mahalleliye sormadan kafalarına göre atık deposu yapıyorlar. Böyle bir şeyden hiçbirimizin haberi yok. Eğer mahallemize bir atık deposu yapılırsa çocuklarımızın hem oyun alanı daralacak hem de biz bu pislikten hastalanacağız. Bütün gün evde olduğumuzdan bundan en çok biz kadınlar ve çocuklarımız etkilenecek. Mahallenin içinden sürekli kamyonlar geçecek ben çocuğumu nasıl dışarı bırakayım.Zaten evde yatan iki tane hastam var onlar nasıl dinlenecek oluşacak gürültüden. Hem bu tesis farelerin,böceklerin cirit attığı bir yer olacak ve ben bu böyle bir mahallede oturmak istemem. Kesinlikle sağlığımızı olumsuz etkileyecek atık deposunu mahallemizde istemiyoruz” şeklinde konuştu. Erenler yaşananlara artık sessiz kalmayacaklarını belirterek “Mahalle olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız, yeter artık” dedi.
Görüşüne başvurduğumuz Mahalle Muhtarı Erol Mengüloğlu ise; “Bu tesis hiçbir şekilde mahalleye ve insanlara zarar vermeyecek.Ayrıca bu projeyle birlikte mahallede insanlarımıza iş fırsatı sunacak. İşsizlere iş imkanı olacak” savunması yaptı.

BAZ İSTASYONU YETMEZMİŞ GİBİ!..

Mahallelerinin en temel sorunlarından birinin baz istasyonları olduğunu söyleyen Beyaz Arslan şöyle konuştu: “Eskiden bir baz istasyonunu dert ederdik. Şimdi mahallemizi çöplüğe çeviriyorlar. Çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atıyorlar. Zaten eşim çalışmıyor ve hiçbir gelirimiz yok. En ufak bir rahatsızlığımızda bile hastaneye onlarca lira ödememiz gerekirken atık deposundan kaynaklı çeşitli hastalıklar ortaya çıkacak bunun tedavisini nasıl yaptıracağız. Zenginlerin yaşadıkları semtlere laleler ekerken biz fakir fukaraların yaşadığı mahallelere baz istasyonları,atık depoları kuruluyor. Devlet bu tarz şeyler için arsasını feda etsin de görelim.Biz bunları mahallemizin göbeğine değil özel olarak yer tahsis ettiği yerlere kursun istiyoruz. Hiçbir şey bizim hayatımızdan önemli değil.” (Derince/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Büro emekçileri: Türkiye’de Vergi adaleti var mıdır?

SONRAKİ HABER

Bankanın eli tüketicinin cebinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...