11 Eylül 2014 10:05

Bilirkişi bir yolunu buldu!

Urla’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen kaçak villalar için önce Koya giden yol demir kapıyla kapatıldı. Ardından şikayet üzerine oluşturulan bilirkişi heyeti ise ana yol yerine tepeden denize inen patika yolda keşif yaparak koya ulaşımın önünde 'Engel yok' dedi.

Bilirkişi bir yolunu buldu!
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Urla’nın Zeytineli köyü yakınlarındaki Hacılar Koyu’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ait olduğu ileri sürülen villalara ulaşımı sağlayan yolun halka kapatıldığı gerekçesiyle İzmir Barosu tarafından yapılan şikayet üzerine yapılan bilirkişi keşfi bu kadarına pes dedirtti! Koya Zeytineli köyünden ulaşımı sağlayan asfalt yol üzerindeki demir kapıyı ve güvenlik kulübesini görmeyen bilirkişi tepeden denize inen patika yolda keşif yaparak herhangi bir engel olmadığına dair tutanak tuttu!..

Baronun şikayeti üzerine İzmir Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Uzman Mehmet Deliçay ve Mimar Bilgehan Oral’dan oluşan bilirkişi heyeti alanda inceleme yaptı. 6 Haziran 2014 tarihli keşif incelemesi sonucu hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi: “...Yaya aksı ile kıyıya erişimin mümkün olduğu, kıyı kenar çizgisinden itibaren herhangi bir kilitli demir kapıya rastlanılmadığı, söz konusu yaya aksının kıyıya ulaştığı ve ulaşımın kamuya açık olduğu...”

AVUKATLAR ALIKONULMUŞTU

Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyesi avukatlar geçtiğimiz nisan ayında, kaçak villalarla ilgili açılan davaya ilişkin incelemek yapmak üzere Hacılar Koyu’na gitmek istemiş ancak koya ulaşımı sağlayan asfalt yol üzerine konulan demir kapının kilitli olması nedeniyle girememişlerdi. Hukukçular demir kapı önünde hatıra fotoğrafı çektirmiş, kapının önüne “Sahile gitmek hakkımız” diye yazmışlardı. Hukukçuların bu gezilerini izleyen tek gazeteci olarak biz de bu kapalı kapı önündeki toplu fotoğrafı çekmiş, kamera ile görüntüleri kaydetmiştik.  Bir süre sonra hukukçular koy girişinde, kendilerini ‘mülkün sahibi’ olarak tanıtan kişiler tarafından taciz edilmiş, daha sonra da bu kişilerin şikayeti sonucu hem avukatlar hem de haber takibi yapan biz 3 saat boyunca Zeytineli köyü çıkışında jandarma tarafından alıkonulmuştuk. Bu olaylar sonrası hukukçular adına İzmir Barosu, hem hukuksuz alıkoyma, hem de halkın kullanımına açık olması gereken kıyıya ulaşımın engellenerek Kıyı Kanunu’na aykırı davranıldığı suçlaması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayette bulunmuştu. 

TAPELERE DE YANSIMIŞTI

Tamamı 1. derece sit alanı içerisinde bulunan villaların yapımı için bölgenin sit statüsünün kaldırılması ile ilgili Başbakan, İş Adamı Latif Topbaş, Başbakanın kızı Sümeyye Erdoğan arasında geçtiği ileri sürülen telefon konuşmaları İnternet’e sızdırılmış ve büyük tartışmalar yaratmıştı. Bu konuşmalarda, alanın sit statüsünün düşürülmesi için yetkililere yapılan baskılar ve statüyü “Kesin korunacak hassas alan”, “Nitelikli doğa koruma alanı”ndan “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü kullanım alanı”na düşüren raporu hazırlayan bilim insanlarına rüşvet dağıtıldığına dair ifadeler yer almıştı. Hacılar Koyuna sit korumasına rağmen kaçak yapılan villalarla ilgili mahkeme kararı gereği yıkım emri veren İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın, yine konuya karşı mesafeli duran Çevre Şehircilik İl Müdürü Fethi Şahinoğlu’nun görev yerleri birkaç ay içerisinde değiştirilmişti. Bu süreç içerisinde villalarla ilgili olumlu yaklaşım gösteren Urla Kaymakamı Şeyhmus Günaydın bir süre sonra terfi ettirilerek Kastamonu Valisi yapıldı. Alanda çıkan arkeolojik kalıntılar ve mozaiklerle ilgili de Bakan Ömer Çelik’in devreye girdiği İnternet’e sızdırılan ses kayıtlarında ortaya çıkmıştı. 

‘KULAĞI TERSTEN GÖRMEK’

Yolun kapatılması ile ilgili açılan davayı takip eden İzmir Barosu Avukatlarından Şehrazat Mercan, bilirkişi tutanağını  “Kulağını tersten göstermek olarak yorumladı”. Mercan “Kıyıdan bir patika yol bularak buradan gidilirse denize ulaşılır diyorlar. Yollar vatandaşa açıktır. Vatandaş arabasıyla kıyıya, koya inmek istediğinde ne yapacak? Siz yolu demir kapı ile kapatıp, sonrasını kendinize açarsanız bu olmaz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Güneş\'teki patlamanın fırtınası Dünya\'ya geliyor

SONRAKİ HABER

Limana pankart asan Greenpeace üyeleri gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...