11 Eylül 2014 09:10

Erdoğan, TOKİ’yi ve Torunlar'ı teşhir eden kaleme dava açtı

Yıllardır, TOKİ ve inşaat üzerinden dönen ranta ve usulsüzlüklere dikkat çeken ekonomist köşe yazarı Mustafa Sönmez’e hakkında dava açılması için şikayette bulundu. Şikayette bulunan kişi; yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Erdoğan, TOKİ’yi ve Torunlar\'ı teşhir eden kaleme dava açtı
Paylaş

Yıllardır, TOKİ ve inşaat üzerinden dönen ranta ve usulsüzlüklere dikkat çeken ekonomist köşe yazarı Mustafa Sönmez’e hakkında dava açılması için şikayette bulundu. Şikayette bulunan kişi; yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. 

Erddoğan, Mustafa Sönmez’e Sözcü Gazetesi’nde 11 Temmuz’da yayımlanan “RTE despotluğunda İstanbul rantı” ve 12 Temmuz’da yayımlanan “Tayyipland, Skyland, skandal” başlıklı köşe yazıları nedeniyle dava açılmasını talep ediyor.

Erdoğan’ın yazıların, “hakaret ve iftira içerdiği” iddiasıyla başvurduğu Cumhuriyet Başsavcılığı, iddia edilen suç, yer itibariyle yargı çevresi dışında olduğu gerekçesiye ‘yetkisizlik’ kararı verdi. Ardından dosyayı evrakı takdir ve ifası için, Sözcü’nün gazetesinin sınırları içerisinde bulunduğu Küçükçekmece Savcılığına gönderdi. 

Küçükçekmece Başsavcılığı, Mustafa Sönmez’i ifadeye çağırdı.

RTE DESPOTLUĞUNA İSTANBUL RANTI

Sönmez davaya konu olan, “RTE despotluğunda İstanbul rantı” başlıklı yazısında Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığından bugüne uzanan 12 yıllık tırmanışını besleyen ekonomik zemindeki inşaat sektörünün ve İstanbul rantının rolüne işaret etmişti.

Sönmez yazısında, “AKP’nin ve RTE’nin iktidara gelişini ve despotik bir lidere dönüşünü hazırlayan ekonomik zeminde elbette İstanbul rantı ve onun fütursuzca sömürüsünün çok önemli bir yeri var. Toplu Konut İdaresi(TOKİ), Özal’ın kurdurduğu mütevazi bir kuruluş iken onu alıp ekonominin lokomotif gücü haline getirmek, bir RTE “becerisi”dir. TOKİ’nin Başbakanlığa bağlı ve bütçeden neredeyse kuruş kullanmayan bir yapı olduğunu söylediğinizde, birçok insan hayret ediyor. İyi ama bu sermaye nereden? Tabi ki kamu arsalarından...” tespitini yapmıştı.

ZENGİNLEŞEN ZENGİNLEŞENE

Uçsuz bucaksız kamu arsalarını yöneten Arsa Ofisi’nin TOKİ’ye bağlanmasıyla, TOKİ’nin inşaatta en önemli girdi olan oldukça değerli arsaların sahibi yapıldığına dikkat çektiği yazısında Sönmez, “Yapacak tek şey kalmıştı; bu son derece değerli İstanbul arsalarını müteahhitlere teklif etmek ve yapılacak inşaatların gelirini paylaşacak sözleşmeler yapmak. Bunun için de kapatılan devlet bankası Emlak’tan kalan Emlak Konut’u,  bir ticari aktör olarak yeniden örgütlemek  yetiyordu” demişti.

Söz konusu ağ içerisinde yaratılan zengilliklerin, rantların altını çizen, bunlardan nasiplenen şirketleri açıklayan Sönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadim dostu  Torunlar’ın emlak pastasından aldığı payın büyüklüğünü vurgulamaştı.

KILIÇDAROĞLU’DAN DESTEK GELDİ

Söz konusu yazılar hakkında açılan davaların nedeninin, aynı konuları yazanların bir daha yazmamasını sağlamak olduğunu ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sönmez’e ilettiği mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hedef dava korkusuyla yazarları sindirmek. Ben Mustafa Sönmez’in kararlı tutumunu en iyi bilenlerdenim! İnandığını rahatlıkla söyleyen bir entelektüeldir. Aynı konularda, RTE ve oğlu Bilal + TÜRGEV benim hakkımda da davalar açtılar... Sanıyorum tümü aynı akıbete uğrayacak... Davaları bizler kazanacağız.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkmen mülteciler: Hükümet bizden bıktı

SONRAKİ HABER

Adana\'da hamile kadın, eşi tarafından öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...