11 Eylül 2014 07:22

Obama, 'IŞİD'le mücadele' planını açıkladı

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin ve müttefiklerinin IŞİD örgütüne karşı kapsamlı bir askeri operasyon düzenleyeceğini ve örgütü yok edeceklerini açıkladı. Obama, IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleyeceklerini ve örgütün militanlarını 'her yerde' hedef alacaklarını, ancak kara operasyonu için asker göndermeyeceklerini söyledi.

Obama, \'IŞİD\'le mücadele\' planını açıkladı
Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin ve müttefiklerinin IŞİD örgütüne karşı kapsamlı bir askeri operasyon düzenleyeceğini ve örgütü yok edeceklerini açıkladı. 

Beyaz Saray'dan ulusa seslenen ve ülkesinin örgüte yönelik stratejisini kamuoyuna duyuran Obama, IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleyeceklerini ve örgütün militanlarını "her yerde" hedef alacaklarını, IŞİD'in Suriye'deki savaşçılarını da vuracaklarını belirtti. 

ABD Başkanı, ülkesinin IŞİD'i önce zayıflatmayı, sonra da yok etmeyi hedefleyen bir koalisyona liderlik edeceğini kaydetti. Obama, bununla birlikte IŞİD'e karşı yürütülecek askeri operasyonda kara birliklerinin kullanılmayacağını vurguladı. 

Irak ve Afganistan'daki savaşlardan farklı bir durumla karşı karşıya olduklarının altını çizen Obama, operasyonu Yemen ve Somali'deki "terörle mücadele" faaliyetleri ile kıyaslamanın daha doğru olacağını ifade etti. 

Irak’ta Amerikan askerlerinin olmadığını hatırlatan ABD Başkanı, “Afganistan’daki Amerikan askerleri yıl sonu geri dönecek. Amerika daha güçlü. Fakat, bir terör örgütü daha var. Kötülük yapma kapasitesi olanları kaldırabiliriz. Teyakkuzda olmalıyız. En büyük tehdit Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan geliyor” diye konuştu. 

“IŞİD’İN İSLAM’LA ALAKASI YOK” 

IŞİD’in bir terör örgütü olduğunu dile getiren Obama, “Şunu net söylemeliyiz. IŞİD’in İslam diniyle alakası yoktur. Öldürdüklerinin çoğu Müslüman. Bu terör örgütünün insanları öldürmekten başka bir işi de yoktur. Çocukları öldürüp kadınları kendileriyle zorla evlendirmeye çalışıyorlar. İki gazeteciyi öldürdüler. Hem Irak hem Suriye halkına hem de tüm Ortadoğu'ya tehdit halinde. Eğer kontrol altına alnmazlarsa ABD'ye tehdit oluşturabilir. Sistematik hava saldırıları düzenleyip Irak hükümeti ve oradaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız. Irak’taki askerleri eğiteceğiz. Bu teröristleri nerede olursa olsun avlamaya devam edeceğiz. IŞİD’i Ortadoğu’dan def edeceğiz” şeklinde konuştu.

4 MADDELİK PLAN

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD örgütüne karşı yapacakları mücadeleyi şu şekilde sıraladı: 

"1- Irak hükümeti ile birlikte sistemli bir şekilde teröristlere karşı hava saldırısı düzenleyeceğiz. Kendi insanlarımızı ve insani yardımda bulunan misyonları korumak için çabalarımızı artıracağız. Bunu açıkça söyleyebilirim, ülkemizi tehdit eden teröristler nerde olursa olsun onları avlayacağız. 

2- Karada teröristlere karşı savaşan askere desteğimizi artıracağız. Haziran ayında yüzlerce askeri Irak’a göndererek güvenlik görevlilerine nasıl destekte bulunmalarını incelemelerini istedik. Şimdi o çalışmalar sona erdi. Irak ve Kürt askerlerinin hem eğitim hem de istihbarat konularında desteğe ihtiyaçları var. Biz de bunlara destek vereceğiz. 500 kadar askeri danışmanı daha Irak’a göndereceğiz. Daha önce de söylediğim gibi, bu Amerikan askerlerinin çatışmalara katılma görevi olmayacak - Irak'ta yeni bir kara savaşına dahil olmayacağız. Ayrıca Sünni toplumunun kendilerini IŞİD’ten korumaları için destekte bulunacağız. Suriyeli muhaliflere malzeme ve eğitim desteklerini artırmak Kongre’ye çağrıda bulunuyorum.

3- IŞİD’i kapsamlı ve sürdürülebilir terörle mücadele stratejisi ile azaltıp imha edeceğiz. Ortaklarımızla birlikte çalışarak ishtibaratımızı ve savunmamızı artıracağız. İki hafta sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılacak toplantıda uluslararası toplumun bu konuda seferber olmasını isteyeceğim.

4- Bu terör örgütü tarafından yerinden edilmiş masum sivillere insani yardım sağlamaya devam edeceğiz. Bölgedeki Sünni ve Şii mezarlıkları risk altındadır. Müslümanların yanı sıra, Hıristiyanlar ve diğer dini azınlıklara destek vermeye devam edeceğiz. Bu toplulukların kendi yurtlarından sürgün edilmesine izin vermeyeceğiz."

ABD’nin "dünyayı teröristlere karşı harekete geçirecek" kapasitesi ve iradesi olduğunu söyleyen Obama, "Rus saldırılarına karşı Ukrayna halkının kendi kaderlerini belirlemeleri için" destek olduklarını belirtti. ABD'nin Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmesini sağladığını da hatırlatan Obama, “Dünya genelindeki Müslüman toplumunun sadece teröristlere karşı savaşması için değil, daha mutlu bir gelecek için mücadele etmelerine yardımcı olduk” iddiasında bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

\'Türk diplomatlar kayboldu ya da IŞİD\'e kalkan oldu\'

SONRAKİ HABER

Asansör faciasında 4 kişi cezaevine gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...