10 Eylül 2014 18:07

Hakim ve savcılarla ilgili düzenleme TBMM'ye gönderildi

'Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', AKP tarafından TBMM Başkanlığı'na gönderildi. 18 maddelik kanun teklifi, hakim ve savcıların özlük haklarında düzenlemeler içeriyor.

Hakim ve savcılarla ilgili düzenleme TBMM\'ye gönderildi
Paylaş

'Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', AKP tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderildi. 18 maddelik kanun teklifi, hakim ve savcıların özlük haklarında düzenlemeler içeriyor. 

Adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları ile idari yargı hakim ve savcıları hakkında 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş olan uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları bütün sonuçları ile affedilecek. 

Kanun teklifinin gerekçe bölümünde, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre devletin üç temel erkinden biri olan yargının ana unsurlarını hakim ve savcılar oluşturmaktadır. Kariyer meslek olması nedeniyle hakimlik ve savcılık mesleği, teorik ve pratik bakımdan yoğun bir bilgi birikimini gerektirmektedir. Hakim ve savcıların özlük haklarının, yüklendikleri görev ve sorumlulukla uyumlu hale getirilmesi, hem yargı organlarının verimliliğini artıracak hem de daha yetkin ve donanımlı kişilerin hakimlik ve savcılıkk mesleğini tercih etmelerini sağlayacak, bu suretle yargılama faaliyetlerinin kalitesini artıracaktır. İdari yargıda görev yapan hakim ve savcılardan hukuk fakültesi mezunu olmayanların, belirli bir süre mesleği icra etmeleri şartıyla sınavsız olarak hukuk fakültelerine kayıt yaptırabilmelerine imkan sağlanmaktadır. Hakim ve savcılar hakkında bazı disiplin cezaları bakımından af getirilerek, çalışma barışına katkı sağlanması ve mesleki motivasyonlarının artırılması amaçlanmaktadır. Teklifle, yukarıda kısaca açıklanmaya çalışılan gerekçelerle, hakim ve savcıların özlük haklarında düzenlemeler yapılmaktadır. Öte yandan, Türkiye Adalet Akademisi tarafından yürütülen eğitim faaliyetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla ilgili kanunlarda değişiklik yapılmaktadır. Ayrıca, uygulamada dile getirilen sorunların çözümü amacıyla noterlik kanununda da değişiklik yapılmaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu. 

ÖNCEKİ HABER

Habertürk, Zafer Arapkirli\'nin işine son verdi

SONRAKİ HABER

Ahmet Atakan, ölüm yıl dönümünde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...