04 Temmuz 2011 09:04

Avukatlardan İstanbul Barosu’na ayrımcılık suçlaması

“En iyi Kürt, ölü Kürt” gibi ırkçı ifadeler kullanan müvekkillerini “Kürtlerin ölmesini temenni etmek suç olamaz” şeklinde savunan Ergenekon davası avukatı hakkında bulunulan şikayet hakkında cezaya gerek görmeyen İstanbul Barosu, bu tutumunu Kürt avukatlara göstermedi. Gündem gazetesi ile yapt

Avukatlardan İstanbul Barosu’na ayrımcılık suçlaması
Paylaş
Ömer Çelik

“En iyi Kürt, ölü Kürt” gibi ırkçı ifadeler kullanan müvekkillerini “Kürtlerin ölmesini temenni etmek suç olamaz” şeklinde savunan Ergenekon davası avukatı hakkında bulunulan şikayet hakkında cezaya gerek görmeyen İstanbul Barosu, bu tutumunu Kürt avukatlara göstermedi. Gündem gazetesi ile yaptıkları söyleşide müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan’ın durumu hakkında bilgi paylaştıkları için Genelkurmay Başkanlığının şikayeti üzerine yargılandıkları davadan 10 ay ceza verilen Avukatlar, İrfan Dündar ve Fırat Aydınkaya’ya, savunmaları dahi alınmadan baro tarafından uyarı cezası verildi.

Kayıtlı olarak yaklaşık 26 bin üye sayısıyla dünyanın en büyük barosu olma özelliğiyle birlikte verdiği kararlar, izlediği tutum, yapılan açıklamalar ya da verdiği ödüller nedeniyle sık sık gündeme gelen İstanbul Barosu, aldığı farklı kararlar ile üyelerine dönük ayrımcı tutumunu bir kez daha ortaya koydu. Öcalan’ın avukatlığını yapmaları nedeniyle neredeyse müvekkillerinin durumuyla ilgili yaptıkları her açıklamadan dolayı yargılanan avukatlarına bir darbe de bağlı bulundukları İstanbul Barosundan geldi. Öcalan’ın maruz kaldığı tecrit politikasını anlattıkları Gündem gazetesi ile yaptıkları söyleşiden dolayı Genelkurmay Başkanlığının şikayeti üzerine yargılandıkları davadan 10 ay ceza verilen Avukatlar, İrfan Dündar ve Fırat Aydınkaya’ya, savunmaları dahi alınmadan baro tarafından uyarı cezası verildi. Baro, yargılandıkları davada “En iyi Kürt, ölü Kürt” ifadelerini kullanan Ergenekon sanıklarını “Kürtlerin ölmesini temenni etmek suç olamaz” şeklinde savunduğu için Diyarbakır Barosu tarafından şikayet edilen eski Susurluk Davası Hakimi Av. Metin Çetinbaş’a herhangi bir ceza vermeye ise gerek duymamıştı.

MESLEKTEN MEN’E KADAR GİDEBİLİR

Verilen uyarı cezasının tekrarlanması halinde baronun “meslekten men” cezası verebileceği belirtildi. Baro tarafından verilen cezaya Avukatlar Dündar ve Aydınkaya’dan tepki geldi. Av. Aydınkaya, aynı zamanda ceza hukukçusu olan yeni Baro Başkanı Av. Ümit Kocasakal’ın göreve başladığı günden bu yana düşünce özgürlüğü konusunda verilen cezalara eleştirel yönde sürekli açıklamalarda bulunmasına rağmen, gazetelere müvekkillerine ilişkin bilgilendirme ve düşünce açıklamasında bulunmalarının suç sayılmakta sakınca görülmemesine dikkat çekti. Baronun bu kararıyla Aydınkaya, “Herhalde sevgili baromuz bize ‘En iyi Kürt konuşmayan Kürt’tür’ demeye getiriyor” diyerek kendilerine verilen uyarı cezasına tepki gösterdi. Avukatlar, Baro tarafından verilen cezaya karşı itirazda bulunarak, savunmaları dahi alınmadan verilen kararın geri alınmasını talep etti. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kartallılar piknikte bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Engellilerin derneğine gece yarısı baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...