10 Eylül 2014 13:49

‘Urfa’daki işkence binası müzeye dönüştürülsün’

12 Eylül askeri darbesinde Urfa’da işkence merkezi olarak kullanılan eski kız meslek lisesi binasında günlerce insanlık dışı işkencelere maruz kalanlar binanın müze haline getirilmesini istedi.

‘Urfa’daki işkence binası müzeye dönüştürülsün’
Paylaş

İbrahim POLAT

12 Eylül askeri darbesinde Urfa’da işkence merkezi olarak kullanılan eski kız meslek lisesi binasında günlerce insanlık dışı işkencelere maruz kalanlar binanın müze haline getirilmesini istedi. Urfa’nın ilk betonarme binası olarak bilinen ve 1939 yılında inşa edilen eski kız meslek lisesi, 12 Eylül askeri darbesiyle birlikte sıkıyönetim komutanlığı olarak faaliyet yürütmüş ve binlerce kişi bu merkezde işkenceden geçirilmişti. İşkence mağdurları 2012 yılında çıkan yangının ardından restore edilerek rehberlik ve araştırma merkezi haline dönüştürülen binanın önünden geçerken hâlâ irkildiklerini ve o günleri tekrar yaşadıklarını söyledi.
1980 yılında Hilvan’a bağlı Kaymaz köyünde gözaltına alınıp söz konusu işkence merkezine götürüldüğünü söyleyen Ali Çobanyıldızı, Urfa merkez ve ilçelerinden toplanan yüzlerce kişiye uygulanan işkence sırasında çığlıkların dışarıdan duyulmaması için eğitimli köpeklerin o esnada hep bir ağızdan havlatıldığını anlattı. 15 gün boyunca bu merkezde tutulduğunu anlatan Çobanyıldızı, “Amerika’dan işkence yapmaları için özel işkence uzmanları getiriliyordu. Filistin askısının yanında, elektrik veriyorlardı. Sol kolumun bileğine yakın bir yerini bıçak mı jilet mi bilmediğim bir cisimle kestiler” diye konuştu.
İşkence mağdurlarından Ramazan Ateş de, söz konusu binanın müzeye dönüştürülmesi, o döneme ait fotoğrafların bu binada sergilenmesini istediklerini söyleyerek, “İnsanlığa yapılan işkencelerin daha fazla deşifre olması ve geçmişle yüzleşme anlamında önemli olan bu talep dikkate alınmayarak bu binanın başka bir merkeze dönüştürülmesi, ‘Gerçeklerle yüzleşmekten kaçma’dır” dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çelik, Soma\'da olumlu rapor veren müfettişlere kalkan oldu

SONRAKİ HABER

Münih\'te pilotlar grevde: 140 uçuş iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...