10 Eylül 2014 13:27

TZP-Kurdî'den okulları boykot çağrısı

Kürt dili üzerindeki baskılara ve ana dilinde eğitim için hiçbir adım atılmamasına tepki gösteren TZP-Kurdî Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, Kürtlere 15 Eylül’den başlayarak bir hafta boyunca çocuklarını okullara göndermeme çağrısı yaptı.

TZP-Kurdî\'den okulları boykot çağrısı
Paylaş

Kürt dili üzerindeki baskılara ve ana dilinde eğitim için hiçbir adım atılmamasına tepki gösteren TZP-Kurdî Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, Kürtlere 15 Eylül’den başlayarak bir hafta boyunca çocuklarını okullara göndermeme çağrısı yaptı.

Diyarbakır’daki kurumlar, Kürtçenin eğitim dili olması talebiyle ve Kürt dili üzerindeki baskıları kınamak amacıyla DTK binası önünde basın açıklaması yaptı. TZP-Kurdi, KURDİ DER, Mala Piştgiriyê ya Zimanê Kurdî (MAPER), Eğitim Sen, İHD, KESK, DTK, DBP, HDP ve Diyarbakır Barosunun da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı eylemde sık sık ‘Bê ziman jiyan nabê-Dilsiz yaşam olmaz’ sloganları atıldı.

Eylemde konuşan TZP-Kurdî Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, ana dilinin halkın kimliği olduğunu belirterek, “Dili asimile edilen bir halk var olamaz. Bu yüzden bir halkı yok etmek isteyen güçlerin ilk hedefi her zaman dil olmuştur” dedi. Ana dili yasağının bir halkın varlığının inkar edilmesi anlamına geldiğini söyleyen Gültekin, “Ana dilini yasaklamak soykırımdır, insanlık suçudur” dedi. Kültür, dil ve gerçek tarihi yasaklanan Kürt halkının yıllarca yok sayıldığını dile getiren Gültekin, “Artık kimse Kürt halkını inkar edemiyor. Kürt halkının varlığı kabul edildi. Ancak Kürt dili ile eğitimi kabul edilmedi. Kürt sorunu, ana dili hakkı ve eğitimi sorunudur. Ana dilinde eğitim dünyadaki tüm halklar gibi Kürt halkının da hakkıdır” dedi.

ÇOCUKLARINIZI KÜRTÇE EĞİTİM VEREN OKULLARA GÖNDERİN

Yeni eğitim-öğretim yılının başladığını ancak Kürt çocuklarının ana dilinde eğitim göremediğini, asimilasyonun devam ettiğini söyleyen Gültekin, “Bu durumu kabul etmiyoruz. Tüm halkımıza sesleniyoruz. 15 Eylül’den itibaren ana dilinde eğitim hakkı için bir hafta boyunca okulları boykot edin ve çocuklarınızı okullara göndermeyin” dedi. Artık Kürtlerin alternatiflerinin bulunduğunu söyleyen Gültekin, çocukların Kürtçe eğitim için Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da kurulan okullara gönderilmesini istedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Depremzede İŞKUR işçilerine yine polis saldırdı

SONRAKİ HABER

Kürt işçilere saldıran ırkçı gruba toplam 31 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...