10 Eylül 2014 12:54

Neden sadece Türkçe eserlere destek veriliyor?

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, çok tartışılan edebiyat destek yönetmeliğini TBMM gündemine taşıdı. Ancak farklı bir açıdan; “Neden sadece Türkçe eserlere destek veriliyor?”

Neden sadece Türkçe eserlere destek veriliyor?
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, çok tartışılan edebiyat destek yönetmeliğini TBMM gündemine taşıdı. Ancak farklı bir açıdan; “Neden sadece Türkçe eserlere destek veriliyor?​”
Levent Tüzel, Kültür ve Turizm Bakanlığının edebiyat destek yönetmeliği uyarınca 40 yazara 463 bin TL desteğini tartışmaya açarak Meclise taşıdı.

Bakan Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Levent Tüzel, desteklenen edebiyat yapıtının dilinin Türkçe olmasına dikkat çekerek, “Farklı ana dillere sahip yurttaşların edebi eser üretimlerini, destekleme projesi dışında tutmak, ayrımcılık ve çok kimlikli, çok kültürlü toplum yapısını inkara dayanan uygulamalar asimilasyon değil midir” diye sordu.

Tüzel’in önergesinde ayrıca,

*"2014 ağustos ayında, 463 bin TL destek verileceği açıklanan 40 yazar kimlerdir? Destek verilecek eserlerin edebiyat dünyamıza sunduğu özgün katkılar, yeni boyutlar, kapsamı ve nitelikleri ile içeriği ve konuları nelerdir?

*Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve kendi ana dilinde eser üreten yazarlar ve yayıncıların proje dışında kalmaması için yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

*Değerlendirme kurulunda yer alan yedi kişi hangi kriterlere göre belirlenmiş ya da belirlenecektir?

*Değerlendirme kurulunun oluşumu için, Türkiye Yazarlar Sendikası başta olmak üzere, bu alanda örgütlü sendika ve meslek örgütlerinin, yayıncıların görüşleri alınmış ya da alınacak mıdır?

*Bu kurumlardan temsilci istenmiş midir?​” soruları da yer aldı.

BAKANLIK SORULARA CEVAP VERMEDİ

Daha önce HDP’den Sebahat Tuncel, CHP’den Melda Onur ve Mahmut Tanal da konuyu TBMM gündemine taşıyarak gizliliğin nedenini sormuşlardı. Bakanlık tüm bu girişimlere karşın, bugüne dek destek verdiği kişilerle seçici kurulun kimlerden oluştuğu yönünde herhangi bir açıklama yapmadı.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta başlatılan 2015 dönemi başvuruları 15 Ekim’e dek sürecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ T Tipi Cezaevi\'nde açlık grevi başladı

SONRAKİ HABER

HDP ırkçı cinayeti Meclis’e taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...