10 Eylül 2014 07:19

'Taşerona tam gaz' diyen torba yasa tasarısı Meclis'ten geçti

Kamuoyunda 'Torba Kanun' tasarısı olarak bilinen 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

\'Taşerona tam gaz\' diyen torba yasa tasarısı Meclis\'ten geçti
Paylaş

Kamuoyunda 'Torba Kanun' tasarısı olarak bilinen 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda 'Torba Kanun' tasarısı olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri tamamlandı. Soma'daki katliamdan sonra gündeme gelen tasarı, 99 günün ardından Genel Kurul'da kabul edildi.

3 Haziran 2014 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan ve 37 günlük görüşmenin ardından 10 Temmuz günü komisyondan geçen 'Torba Kanun' 15 Temmuz günü Genel Kurula geldi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 13 Ağustos tarihinde TBMM'nin 1 Ekim'e kadar tatil kararı almasının ardından 'Torba Kanun' görüşmeleri yeni yasama yılına bırakılmıştı. Ancak AKP'nin Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından kanun tasarısı görüşmeleri geçtiğimiz pazartesi günü tekrar kaldığı yerden devam etti. 148 maddeden oluşan 'Torba Kanun' 99 günün ardından bugün 231 kabul,17 ret oyuyla kabul edilerek yasalaştı.

TASARIDA NELER VAR?

Genel Kurul'da kabul edilen 'Torba Kanun'a göre artık yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Yeraltı işlerinde bir gün çalışma kıdem tazminatı için yeterli olacak. Yeraltındaki çalışma süresi haftada en fazla 36 saat olacak, günlük çalışma süresi ise 6 saati geçemeyecek. Yeraltı madenlerinde çalışan işçiler için emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek. Tüp bebek deneme sayısı 2'den 3'e yükseltilecek. Vergi, prim, ceza gibi borçlar yapılandırılacak. Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak. Vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek. Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden katliamında hayatını kaybeden işçilerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, bir kişiye istihdam sağlanacak. Maden kazasında hayatını kaybedenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak. 31 Aralık 2014 tarihine kadar ise 35 bin öğretmen atanacak.

TORBA'DAN İNTERNETE ERİŞİM ENGELİ ÇIKTI

Ayrıca Torba yasada son dakikada yapılan değişiklikle, kişilerin hangi adreslere girdiği ve ne kadar kaldığına dair bilgiler artık TİB’de saklanacak. TİB başkanının talimatıyla  İnternet’e erişim engellenebilecek.

TAŞERON ÇALIŞMA ÖLÜM, ÖRGÜTSÜZLÜK, KURALSIZLIK DEMEKTİR

TAŞERONA TAM GAZ

Torba Yasa'da iş cinayetlerini, kuralsız çalışmayı yaygınlaştıran taşeron çalışmaya yönelik hiçbir kanunun olmaması muhalefetin tepkisini çekiyordu.

Taşeron işçilerin kamuya alınması, muvazaa kararlarının uygulanması ve taşeronlaştırmanın sınırlanması, işçilerin ve sendikaların temel talepleriydi. Ancak Torba Yasa bu taleplerin hiçbirini karşılamadığı gibi hileli (muvazaalı) taşeron uygulamasının tespiti daha da zorlaştırıyor. Yasaya aykırı taşeronlaştırma hızla yaygınlaşırken, AKP Hükümeti kamuya işçi almak yerine taşeronlaştırmada yetkileri kendinde topluyor. Torba Yasaya göre kamu kurumları taşeron ihalesine gitmeden önce Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ya da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan izin alacak. Hangi yardımcı işlerin taşerona verilebileceğini Bakanlar Kurulu belirleyecek. Muvazaalı (hileli) taşeronlaştırma söz konusu olursa fatura bürokratlara kesilecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Torun Center\'da yanıt bekleyen sorular

SONRAKİ HABER

Genç kadın evinde boğazı kesilmiş halde bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa