10 Eylül 2014 06:00

Torun Center katliamı bardağı taşırdı

İstanbul Halkalı’da yapımı devam eden Temapark Mesa bloklarında işçilerin biriken öfkesini Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatında 10 kişinin hayatına mal olan kaza taşırdı.

Torun Center katliamı bardağı taşırdı
Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul


İstanbul Halkalı’da yapımı devam eden Temapark Mesa bloklarında işçilerin biriken öfkesini Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatında 10 kişinin hayatına mal olan kaza taşırdı.
Hem kendi koşullarını hem de işçi ölümlerini protesto için TEM otoyolunu trafiğe kapatan ve eylemleri sonucu taleplerini kabul ettiren 3000’e yakın işçi, “10 işçinin ölümü bardağı taşıran son damlaydı” diyor.

İşçilerin söylediğine göre en ucuz dairenin 1 trilyona satıldığı Tema Park’ta işçilerin yaşadığı yerler yaşanmaz mülteci kampları gibi... İş cinayetlerinin yoğun yaşandığı inşaat sektöründe çalışan işçilerin iddiasına göre Temapark Mesa’da geçtiğimiz Haziran ayında 3 işçi hayatını kaybetmiş ancak bu ölümler basına yansımamış.

HER YER PİSLİK İÇİNDE

Çoğunluğunu bölge illerinden gelen gurbetçi Kürt işçilerin oluşturduğu şantiyede işçiler “Çalışma koşullarımız ağır, iyi beslenmemiz lazım ancak bizim şantiyeye gelen yemekler yenmiyor, en son gelen yemekten kurt çıktı. İdari amirlere yemekler yenmiyor dediğimizde Kantinin yolunu gösteriyorlar” diyor.
Kantin fiyatlarının yüksek olması da işçilere şantiyeyi yaşanmaz hale getirmiş. Duvar Ustası Mehmet Özbey “Her işçiden yemek başına 13 lira para alınıyor, ama yemekler yenmiyor. Bir tavuk geliyor kokuyor, tavuğun tüyleri bile kesilmemiş” diyor.

‘BİR DOKUN BİN AH İŞİT’

İnşaat işçilerine bir dokunan bin ah işitiyor. Yatakhaneden, yemekhaneye, duşlardan, tuvaletlere kadar her yer pislik içerisinde. Bir işçi duş aldıkları yeri göstererek “İşte burada yıkanıyoruz” diyor. Bir başka sıkıntı da akşam sıcak suyla duş alamamak ve şantiye içerisinde içme sularının pis olması.

200’E YAKIN TAŞERON ŞİRKET VAR

Her inşaat firmasında olduğu gibi TemaPark şantiyesinde de durum aynı: “Maaşlar geç ödeniyor”.
TemaPark Mesa bünyesinde işçilerin söylediğine göre 200’e yakın taşeron şirket bulunuyor. Ana firma taşerona ödeme yaptığını belirtiyor, ancak ödemeler işçiye yansımıyor. İnşaat işçileri maaşlarının asgari ücret kadarını bankadan alırken geriye kalan ücretleri elden gecikmeli olarak alıyor. Sigortaları asgari ücrete göre yapılıyor. İşe yeni başlayan işçi işi bırakıp gitmesin diye 2 ay ücret ödenmiyor ve işi bıraktıktan sonra son aylığının ödemesi yapılmıyor. Bu ücret daha sonra işçinin hesabıma yatırılıyor.
İşçilerin yemek yediği yer ile şantiye amirlerinin yemekhanesi farklı,  adını vermek istemeyen bir işçi “geçtiğimiz günlerde 2 gündelikçi arkadaşımız, amirlerin yemekhanesinde yemek yediği için işten atıldı” diyor ve ekliyor “Biz kurtlu yemek yerken onlar mangal keyfi yapıyorlar.”

TALEPLER KABUL EDİLDİ

İşçilerin eylemi sonucu TemaPark proje müdürüyle işveren adına bir görüşme yapıldı. Görüşmelerin sonucunda işçilerin iş koşullarının düzeltilmesi için hazırladığı taslak tutanak haline getirilip kabul edildi.


HARÇLIĞIMI ÇIKARMAK İÇİN ŞANTİYEDEYİM

İskender Filiz, Trakya Üniversitesinde Resim öğretmenliği bölümünü okuyor, “Okul harçlığımı çıkartmak için buradayım” diyor.
Filiz gibi TemaPark inşaatında çalışan yüzlerce öğrenci olduğu söyleniyor. Filiz, yaşadığı sıkıntıları şöyle özetliyor; “Bugünkü yürüyüş bir çok sıkıntının dışarıya yansımasıydı.Yemek sorununu sürekli kamp amirliğine iletiyorduk, düzeltilecek diyorlardı ancak somut adım atılmıyordu. İş kazaları oluyor üzeri örtülüyor, işçi ölüyor nereye götürüldüğü belli değil, sigortalar yatırılmıyor. Maaşlar 2 ay sonra ödeniyor, herkesin ailesi var ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geldik.”

İŞÇİDEN YAPILAN KESİNTİLER

TEMAPARK Mesa’da çalışan inşaat işçilerinden işe girerken yapılan kesintilerse şöyle:
Sağlık hizmetleri 26 TL. Ayakkabı 35 TL( Ayakkabılar kışlık olduğu için yazın işçiler ayak ağrısından duramıyor). Yatak ve koğuş parası 125 TL. Geçici Ustalık belgesi 100 TL (bu belgeyi almayan ise işe başlayamıyor).

ÖNCEKİ HABER

İnşaat yaşamın önüne geçer

SONRAKİ HABER

Torun Center\'da yanıt bekleyen sorular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...