10 Eylül 2014 06:00

İnşaat yaşamın önüne geçer

Torunlar Center’ın yanı başında yükselen ve sloganı, ‘Yaşam bazen hayallerin ötesine geçer’ olan inşaatta işçiler, yanı başlarında 10 kişinin can verdiği gece, saat 02.00’ye kadar çalıştırıldı.

İnşaat yaşamın önüne geçer
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul


QUASAR İstanbul yanı başındaki Torunlar Center’ın dev kuleleriyle yarışıyor. İnşaat önündeki dev bilbordda “Yaşam bazen hayallerin ötesine geçer” yazıyor. Oysa fiiliyatta inşaat yaşamın önüne geçiyor. Bunun en somut kanıtı Quasar İstanbul’da, yanı başlarında Torunlar Center’da 10 işçinin can vermesine aldırış edilmeden gece vardiyasındaki işçilerin saat 02.00’ye kadar çalışması.

İşçiler hayal kurmaktan çoktan vazgeçmiş; “Ölmeyelim yeter” diyor.

SÖZLEŞME BİTTİ HARÇ BAŞLADI

İnşaatla beslenen ekonominin doğal bir sonucu olsa gerek. Başka meslekleri yüksek  eğitimleri olan işçilerle karşılaşıyoruz Quasar İstanbul inşaatında.

Örneğin Van’dan gelen İhsan Köseoğlu, daha önce Van’da sözleşmeli Acil Tıp Teknisyeni olarak çalışmış. Sözleşmesi bittiği için inşaatlarda çalışmaya başlamış. Yaklaşık 1 yıldır Quasar’da çalışan 2 çocuk babası Köseoğlu, çocukları ve eşi hastalandığında bile yanlarına gidemiyor.

Köseoğlu, inşaatlarda yaşanan kazaların en büyük sebebinin taşeron çalışma olduğunu düşünüyor. “Taşerona verince iş daha hızlı yapılıyor. Daha fazla baskı yapılıyor. Muhataplar çoğalıyor ve maliyet yarı yarıya düşüyor” diyor.

8 GÜN KÖR OLMUŞ

Köseoğlu sağlık koşullarına ilişkin çarpıcı bilgiler veriyor. “SGK’nin ödemediği ilacı şantiye almıyor. Bu ilaçları da işçi kendi imkanlarıyla alıyor. Bu da işçinin birkaç yevmiyesine mal olduğu için işçi o hasta haliyle çalışmaya devam ediyor. Normal bir ağrı kesici ile hastalığını geçiştirmeye çalışıyor.  

Sağlık koşulları anlatılırken Engin Argeş adlı işçi giriyor söze. Enfeksiyon kaptığı için 8 gün boyunca göremez hale geldiğini anlatıyor.

8 gün yatmak zorunda kaldığını söyleyen Argeş yaşadıklarını şöyle özetliyor: Doktorun bana verdiği 3 günlük rapor. Bu 3 günün 1 günü bana ödendi. Oda asgari ücret üzerinden yatırıldığı için 30 TL. İşe gitmediğim için ücretimden 8 gün kesildi.”


ZENGİN SEMTLERİNDE 1 GÜN

İşçilerin ne günlük, ne de aylık izinleri var. “Kendi kendimize izin veriyoruz” bazen diyen işçiler, “Bu da bizim cebimizden gidiyor” diyor.
Bunun bile büyük bir sorun yarattığını, izin kullanan işçilerin işten çıkarıldığını belirten Engin Argeş, “Bir tek zenginlerin oturduğu bölgelerde inşatlarda pazar günü çalışma yapılmıyor. Mesela fakirin olduğu bölgelerde, fakir ne kadar şikayette bulunursa bulunsun dikkate alınmıyor. Gücü yok, parası yok çünkü. Ama zengin olan bölgelerde gücü var. Bir telefonla, ‘rahatsız ediyor’ dedi mi, inşaatı durdurabiliyor” diye anlatıyor.


10 YILDIR HER YER AYNI

Hiçbir sosyal güvencesi olmadığını belirten 26 yaşındaki Metin Sağdıç, 10 yıldır inşaatlarda çalışıyor. Quasar’da ise  5 aydır çalışıyor. “Cebimizde doğru dürüst bir para yok ki harcayalım” diyen Sağdıç, günlük 80 TL ücret aldıklarını söylüyor.
 Onu da parça parça alıyorlar. 3 ayda bir aldıkları da oluyor. Günde en az 5-6 kaza atlattığını ifade eden Sağdıç, “Bazen dış cepheye çıkarıyorlar. Burası tehlikeli diyorum. ‘Çıkmak zorundasın’ diyorlar.  Yapmazsan çıkışını veriyor. Ben 10 yıldır nereye gidersem gideyim hep bu sorunlarla karşılaşıyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Halkın denizine de ‘yat’acaklar

SONRAKİ HABER

Torun Center katliamı bardağı taşırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa