09 Eylül 2014 22:10

Suudi Arabistan’da IŞİD zirvesi yapılacak

Suudi Arabistan’da perşembe günü ABD, Mısır, Ürdün, Türkiye ve diğer Körfez ülkeleri IŞİD’e karşı mücadeleyi görüşmek için bir araya gelecek. Toplantıya Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılacak.

Suudi Arabistan’da IŞİD zirvesi yapılacak
Paylaş

Suudi Arabistan’da  perşembe günü ABD, Mısır, Ürdün, Türkiye ve diğer Körfez ülkeleri IŞİD’e karşı mücadeleyi görüşmek için bir araya gelecek. Toplantıya Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılacak.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı toplantıda, “Bölgedeki terör meselesi ve bu terörün arkasındaki radikal örgütlerle mücadelenin görüşüleceğini” duyurdu.  Toplantıda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin NATO zirvesi sırasında gündeme getirdiği ‘IŞİD’e karşı koalisyon’ önerisinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ürdün, Bahreyn ve Katar ziyaretlerinin ardından bugün Suudi Arabistan’a geçecek.  ABD Başkanı Barack Obama NBC televizyonuna verdiği röportajda, IŞİD ile mücadelede Türkiye ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Sünni Arap ülkelerin desteğine ihtiyaç olduğunu belirterek, bu ülkelere daha fazla müdahil olma çağrısı yapmıştı.


BM: BİNLERCE ÇOCUK KATLEDİLDİ

Birleşmiş Milletler’in (BM) çocuk hakları ve çatışmalar üzerine görevlendirdiği Özel Temsilcisi Leyla Zenguriy, Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada çatışmalar ve çocuk katliamlarına dikkat çekti.

BM Özel Temsilcisine göre, bu yılın başından itibaren en az 700 çocuk IŞİD tarafından ya öldürüldü ya da sakat bırakıldı. 13 yaşından itibaren çocukların kimi yerlerde asker olarak kullanıldığını kaydeden Leyla Zenguriy, güvenlik nedeniyle henüz tam olarak netleştiremedikleri çocuk kurbanların sayısının daha fazla olabileceğinin altını çizdi. Nijerya’da etkin olan Boko Haram örgütünün ise geçtiğimiz yıl ve bu yıl içinde yüzlerce kız çocuğunu kaçırdığını hatırlatan Zenguriy, örgütün okul ve hastanelere yönelik saldırılarına dikkat çekti. Zenguriy, Boko Haram’ın BM Genel Sekreterliği tarafından çocuk katili bir örgüt olarak görüldüğünü vurguladı.

BİR HAFTADA 78 ÇOCUK ÖLDÜ

Suriye İhlal Belgeleme Merkezi tarafından haftalık yayınlanan rapora göre 30 Ağustos ile 5 Eylül arasında belgelenen ölümlerin sayısı 440 oldu. Bunların 78’ini çocuklar oluştururken, ölen kadınların sayısı 52, gözaltında işkence ile hayatını kaybedenlerin sayısı ise 31 oldu.

İhlal Belgeleme Merkezi tarafından verilen savaşta hayatını kaybeden insan sayılarına IŞİD, Suriye ordusu, Lübnan Hizbullah mensupları ile İran ve Irak’tan gelen ve savaşta hayatını kaybedenler dahil değil. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

Arap coğrafyasında AIDS alarmı

SONRAKİ HABER

\'19 yaşındaki SÜTAŞ işçisi yaşamını yitirdi\' iddiası yalanlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...