09 Eylül 2014 21:05

Erdoğan hakkında açılan 'Ucube' davası görüldü

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un Kars'ta yıktırılan 'İnsanlık Anıtı' heykeli için Ucube' dediği gerekçesiyle dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL'lik tazminat davasının 6. duruşması görüldü.

Erdoğan hakkında açılan \'Ucube\' davası görüldü
Paylaş

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un Kars'ta yıktırılan 'İnsanlık Anıtı' heykeli için Ucube' dediği gerekçesiyle dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL'lik tazminat davasının 6. duruşması görüldü. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada davacı heykeltıraş Mehmet Aksoy hazır bulundu. Erdoğan'ı ise avukatı Ferah Yıldız temsil etti.

Duruşmada tanık olarak dinlenen ressam Bedri Baykam, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı olduğunu ve derneğin sanatı ve sanatçının haklarını korumak üzere kurulduğunu anlattı. Baykam, İnsanlık Anıtı, evrensel barışı ve Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkileri güçlendirmek üzere davacı tarafından yapılmıştır. Davalının (Erdoğan) 2011 yılında 'ucube' tanımlaması yapması, demeç vermesi ve yıkılmasını istemesi, gerek bende gerekse ülkemizdeki ve dünyadaki sanat camiasında şaşkınlık ve üzüntü yaratmıştır. Kamuoyunu da üzmüştür dedi.

UCUBE DENİNCE AKLA DAVACININ VE HEYKELİNİN GELMESİ...

Davacı ucube sözü ile kamuoyu önünde üzücü yorumlara muhatap kalmıştır diyen Baykam, Ucube denince akla davacının ve heykelinin gelmesi, davacı yönünden üzüntü verici olmuştur. Yıkılması da, sanat camiası ve hepimiz açısından oldukça üzücüdür ifadelerini kullandı.

'UCUBE KELİMESİNİN KULLANILDIĞI ORTAM DA SANATÇI ÇEVRELERİNİ FEVKALADE ETKİLEMİŞTİR'

Duruşmada tanık olarak dinlenen Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Başkanı Metin Sözen de, heykelin yapıldığı dönemde TBMM Bilim Kurulu Başkanı olduğunu belirtti. Kars ile ilgili projelerde yer aldığını söyleyen Sözen, Heykel büyük ölçüde planlanan alanda konumlandırıldı. Çevre düzenlemeleri halen devam etmekteydi. Seçim tartışmaları nedeniyle olan heykele oldu. Heykel yerinden kaldırılmış, basında pek çok haber ve yazı çıktı diye konuştu.

"Eski Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer de gerek kente gelerek gerekse çalışmalarımıza destek bulunmuşlardır" diyen Sözen, Yine heykele ilişkin Koruma Kurulu, belediyenin projesini itirazları redderek onaylamıştır. Türkçede kelimelerin nasıl ve nerede söylendiği önemlidir. Ucube kelimesinin kullanıldığı ortam da, sanatçı çevrelerini fevkalade etkilemiştir dedi.

'MÜVEKİLİM, DAVACININ ŞAHSINA VE HEYKELİN İÇERİĞİNE HERHANGİ BİR SÖZ SARF ETMEMİŞTİR'


Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız ise "Müvekilim, davacının şahsına ve heykelin içeriğine herhangi bir söz sarf etmemiştir. Hakaret kastı yoktur. Kentin etnik dokusuna uygun olmadığını, boyut itibariyle ifade etmiştir. Eleştiri niteliğindedir. Sanat eserlerinin herkes tarafından beğenilmesi zaruri değildir" diye konuştu.

Duruşma, ressam Mehmet Güleryüz'ün dinlenmesi için 25 Aralık'a ertelendi.

ERDOĞAN UCUBE DEDİKTEN SONRA YIKILMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu 8 Ocak 2011 tarihinde Kars'ta yaptığı mitingte, İnsanlık Anıtı'na 'Ucube' demiş ve daha sonra anıt yıkılmıştı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy da avukatları aracılığıyla tazminat davası açmıştı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy boğası 150 yaşında

SONRAKİ HABER

Ahrar\'uş Şam\'ın lideri öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...