04 Temmuz 2011 08:30

Rantta birleştiler halkı kandırdılar

BAŞBAKANLIĞA bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve CHP’li Ataşehir Belediyesi’nin Yenişehir Mahallesi’nde halkı kandırdığı iddia edildi.İddiaya göre halka 140 metrekarelik daire sözü verildiği ama sözleşmeden sonra dairelerin 98 metrekare olduğu açıklandı. Dolandırıldık

Rantta birleştiler halkı kandırdılar
Paylaş
Ferhat Çelik

İddiaya göre halka 140 metrekarelik daire sözü verildiği ama sözleşmeden sonra dairelerin 98 metrekare olduğu açıklandı. Dolandırıldıklarını söyleyen mahalle halkı dernek kurarak hak mücadelesi veriyor.
Kentsel Dönüşüm Programı’nın yarattığı mağduriyetlere her gün bir yenisi ekleniyor. Proje bu kez İstanbul Ataşehir Belediyesi sınırlarında yer alan Yenişehir Mahallesi İmar-İskân konutları sakinlerini vurdu. Hisarüstü semtindeki evlerinden İkinci Boğaz Köprüsü’nün geçecek olmasından dolayı 1986 yılında çıkartılarak Yenişehir Mahallesi’ndeki 58 metrekarelik evlere yerleştirilen halk, yeniden yerlerinden edilme tehdidiyle karşı karşıya. Mahalle halkı, “rantsal dönüşüm” adını verdikleri Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yeni bir mağduriyete zorlanıyor.

EVLER 140 DEĞİL 98 METREKARE ÇIKTI

Yetkililerin kamulaştırmayı aceleye getirmek amacıyla evi bulunan herkese yapılacak evlerin 140 metrekarelik olduğunu ve piyasa değerinin 600-700 bin TL arası olduğunu söylemesi üzerine ev sahiplerinin yarısına yakını sözleşmeyi imzaladı. Ancak gerçekler, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın projeyi imzalayanlarla yaptığı tanıtım toplantısında ortaya çıktı. Sadece anlaşmayı imzalayanların davet edildiği toplantıda TOKİ Başkanı Bayraktar, yapılacak 6 bin konuttan sadece bin tanesinin konut sahiplerine verileceğini ve konutların ayrı bir yerde yapılarak ev sahiplerine verileceğini söyledi. Geri kalan 5 bin konutun ise lüks daireler biçiminde yapılacağını ve bunların proje yürütücüleri arasında paylaşılacağını belirten Bayraktar, konutların da 140 metrekare değil de 98 metrekare olacağını ifade etti.
Bayraktar’ın bu sözleri üzerine konut sakinleri, kandırıldıklarını söylüyor. Sözleşmeyi imzalamayanlar arasında yer alan emekli İsmet Özçelik, TOKİ Başkanı’nın söylediklerinden sonra anlaşmayı kabul eden ailelerin şok olduğunu belirterek, ailelerin resmen dolandırıldıklarının ortaya çıkması üzerine herkesin pişman olduğunu söyledi. Ne yapacaklarını şaşırdıklarını dile getiren Özçelik, oy verdikleri CHP’li belediyenin de bu projenin yürütülmesinde parmağının olduğunu vurguladı.

‘İMZALAMAYANLAR CEZALANDIRILIYOR”

Yenişehir Mahallesi’nin muhtarı Mustafa Arı, CHP’li Ataşehir Belediyesi’nin, üstelik yetki alanı dışında olmasına rağmen, projeye dâhil olmasına bir türlü anlam veremediğini belirterek belediyeye tepki gösterdi. Proje ile 400 dönümlük alanda yapılması planlanan konutlardan hak sahiplerine bin daireden birer tane verileceğini geri kalan 5 bin lüks dairenin ise kime verileceğinin daha belli olmadığını söyleyen muhtar Arı, şöyle konuştu: “Ortada kesinlikle bir usulsüzlük ve rant çarkı var. Ama tüm bunların yanında Ataşehir Belediyesi yetkisini aşan işlere girişerek insanları anlaşmaya zorluyor. Anlaşmayı imzalamamaları halinde zorla kamulaştırma yapılacağını söylüyor. Bu sözlerinden dolayı birçok insan anlaşmayı imzalamak zorunda kaldı ama daha sonra TOKİ yaptığı açıklamayla tapulu evleri zorla kamulaştıramayacaklarını açıkladı. Son olarak, anlaşmaya yanaşmayan yurttaşlardan dolayı bu mahalleye iki yıldır tek bir çivi çakmayan belediyenin, iki yıldır yaptığı görüşme taleplerine ret verdiğini belirten Arı, Belediye Başkanı’nın kendini seçen seçmene adeta eziyet ettiğini vurguladı.

MAĞDURLAR DERNEK KURDU

Mahallede bulunan bin 290 daireden yarıya yakınının proje anlaşmasını imzalamasına rağmen yüzlerce ev sahibi yaşanan hak gaspına karşı oluşturdukları dernekle haklarını almaya çalışıyor. Belli günlerde düzenledikleri kahvaltılı toplantılarla süreci hep birlikte değerlendiren mahalle sakinleri, oluşturdukları dayanışmanın meyvesini alacaklarına inanıyor ve burada yakaladıkları dayanışmanın Anadolu’nun her yerinde aynı sorunları yaşayan insanlara örnek olacaklarını söylüyor. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Süryanilerin Adıyaman buluşması

SONRAKİ HABER

2 Temmuz - ağır tahrik var ama…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa