09 Eylül 2014 18:08

İTO: Kehanet değil gerçekleri açıkladık

İstanbul Tabip Odası (İTO) düzenlediği basın toplantısıyla Torunlar inşaatta meydan gelen iş cinayetinin peşi sıra gelen ihmallerle yaşandığını bildirdi. 3 ay önce İTO’nun twitter hesabından yapılan “8-10 işçi ölebilir” uyarısına da değinilen basın toplantısında bu uyarının kehanet değil gerçekler ışığında yapıldığı bildirildi.

İTO: Kehanet değil gerçekleri açıkladık
Paylaş

İstanbul Tabip Odası (İTO) düzenlediği basın toplantısıyla Torunlar inşaatta meydan gelen iş cinayetinin peşi sıra gelen ihmallerle yaşandığını bildirdi. 3 ay önce İTO’nun twitter hesabından yapılan “8-10 işçi ölebilir” uyarısına da değinilen basın toplantısında bu uyarının kehanet değil gerçekler ışığında yapıldığı bildirildi. Basın toplantısına katılan Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel “Önlenme şansı olduğu halde önlenmiyorsa, buna kaza denemez. Bu bir cinayettir. İnşaatlarda meydan gelen iş cinayetleri 1. sırada yer alıyor. Bunun Türkiye’deki inşatlardaki hızlı büyüme, görkemli binalarla, kâr güdüsüyle ilişkili olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

Bu iş cinayetlerin bir çok faktörün bir araya gelmesi sonucu meydana geldiğine dikkat çeken İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, bu faktörleri sıraladı.

İŞ GÜVENLİK UZMANLARI BAĞIMSIZ DEĞİL

“6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereğince kamu veya özel tüm işyerlerinde alınması zorunlu önlemler ve işverenin sorumlukları tek tek belirlenmiştir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması maliyet gerektiren ve işverence yerine getirilmesi gereken önlemlerdir” diyen Mengüç, ancak uygulamada bu yetki ve sorumluğun işveren adına, işverenin ücretlerini ödediği işyeri güvenlik uzmanı ve iş yeri hekimlerine verildiğini belirtti. Bir çalışanın kendi patronunu şikayet etmesi o çalışanın o işyerinde çalışmaması demek olduğuna dikkat çeken Mengüç, iş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekiminin bağımsız olması gerektiğine vurgu yaptı.

'AŞIRI EMEK SÖMÜRÜSÜ'

Tehlikeli işlerde çalışan işçilerin tamamına yakının taşeron yasası ile aşırı emek ve sağlık sömürüsüne terk edildiğini söyleyen Mengüç, işçilerin oldukça sağlıksız koşullarda, uzun süreli, hatta aralıksız çalışmaya zorlandığını dile getirdi.

RANT ÜZERİNDEN SERMAYE İLE UZLAŞMA

İktidarın her şeyi ranta çevirdiğine değinen Mengüç, bu rantın yalnızca yandaşları tarafından kullanılmasının mekanizmalarının kurulduğunu ifade etti. Mengüç, “Rant konusunda iktidar ile sermaye doğa ve emek sömürüsnde uzlaşmıştır” dedi.

İNŞAATTA ÖLÜM 1. SIRADA

Türkiye’de her gün ortalama 4 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini belirten Mengüç, inşaat sektöründe yaşanan cinayetlerin 1. sırada olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz yıl 1235 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirten Mengüç, bu sayıların bu iktidar döneminde olduğunu söyledi.

HESAP VERMESİ GEREKEN DE AYNI

“Tehlikeli işyerlerini işletenlerin neredeyse tamamına yakını ya iktidardır, ya da iktidar ortağıdır” diyen Mengüç, hesap sorması gerekenlerle hesap vermesi gerekenlerin aynı kişiler olduğunu belirti.

İstanbul Tabip Odası’nın resmi twitter hesabından 15 Mayıs 2014 tarihinde Torunlar inşaatından bir fotoğrafla paylaşılan “Bugünden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz”  mesajını da hatırlatan Mengüç, “Bu bir kehanet değil, yukarıda saydığımız risk faktörlerinin bilimsel düşünce çerçevesinde değerlendirdiğimizde bu cinayetlerin kaçınılmaz olduğunu herkes görür” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

15 yaşındaki Alman kıza tecavüz girişimi

SONRAKİ HABER

\'Taşeron çalışma ölüm, örgütsüzlük, kuralsızlık demektir\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...