09 Eylül 2014 17:03

Bu kez ‘haksız tahrik’ kılıfı tutmadı

Kadın cinayetlerinde katillerin cezalarının indirimine neden olan “haksız tahrik” unsuru bu kez suçu aklamadı. Adana’da kendisinden ayrılmak isteyen sevgilisi 41 yaşındaki Emrah Dil’i tabancayla öldüren ve “haksız tahrik indirimi” nedeniyle müebbet hapis cezası yerine 15 yıl cezaya çarptırılan Mikail Uskaner’in dosyası yeniden incelendi.

Bu kez ‘haksız tahrik’ kılıfı tutmadı
Paylaş

Kadın cinayetlerinde katillerin cezalarının indirimine neden olan “haksız tahrik” unsuru bu kez suçu aklamadı. Adana’da kendisinden ayrılmak isteyen sevgilisi 41 yaşındaki Emrah Dil’i tabancayla öldüren ve “haksız tahrik indirimi” nedeniyle müebbet hapis cezası yerine 15 yıl cezaya çarptırılan Mikail Uskaner’in dosyası yeniden incelendi. Yargıtay, cinayetin ‘tahrik altında işlenmediği’ yönünde karar verince sanığın cezası 10 yıl artırıldı.

23 Ağustos 2012’de merkez Seyhan ilçesinde yaşanan olaydan 5 gün sonra yakalanarak tutuklanan Uskaner hakkında ‘ömür boyu hapis’ cezası istemiyle dava açıldı.

Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Uskaner, savunmasında öldürme kastının olmadığını ileri sürdü. Mahkeme heyeti, önce  Uskaner’e ömür boyu hapis cezası verdi. Ancak mahkeme tarafından  ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi yapılınca ceza 15 yıla düştü. Yine sanığa, ‘Ruhsatsız silah taşımak’ suçundan da 1 yıl 8 ay hapis ve bin lira para cezası verildi.

Ölen Emrah Dil’in ailesi, karara itiraz etti. Dosyayı görüşen Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi Uskaner’e ruhsatsız silah taşıma suçundan verilen cezayı onadı. Sanık Uskaner ve tanıkların ifadelerini inceleyen Yargıtay, haksız tahrik indirimi uygulanan Uskaner’in öldürdüğü Emrah Dil’in davranışlarının haksız tahrik oluşturmadığına hükmederek oy birliğiyle kararı bozdu.
Yargıtayın bozma kararının ardından Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanan Mikail Uskaner, bu kez 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Haksız tahrik indirimi ise uygulanmadı. (Adana/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Doğanay’a müebbet hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Çarşı\'dan \'darbe\' suçlamasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa