04 Temmuz 2011 08:22

Süryanilerin Adıyaman buluşması

Adıyaman’da geçmişi yüzyıllara dayanan Mor Petros-Mor Pavlus Kilisesi’nin açılışı yapıldı. Kilisede dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen çok sayıda Süryani’nin katılımıyla ayin gerçekleştirildi. Ayin sonunda konuşan Patrik Vekili Ankara, İstanbul ve İzm

Süryanilerin Adıyaman buluşması
Paylaş
Metin Alan

Adıyaman’daki Süryani Kadim Cemaatine ait Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi,  18 aydır devam eden koruma ve restorasyon çalışmalarının ardından büyük bir ayinle açıldı.

Açılışa Adıyaman Valisi, ABD Adana Konsolosu Daria Darnell, Adıyaman Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü, İl Müftüsü, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, BDP il örgütü ve çok sayıda kişi katıldı.

Suriye Halep Metropoliti Hanna İbrahim, Patrik Vekili Ankara, İstanbul ve İzmir Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin ile Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya, Hatay, Mersin ve Elazığ bölgesinden sorumlu Adıyaman Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi Metropoliti Melki Ürek tarafından yönetilen ayinde kilise korosu Aramice, Arapça ve İngilizce olmak üzere 3 dilde ilahiler okudu. Süryaniler dua etti, mum yaktı. Patrik Vekili Metropolit Çetin, ayinin sonunda yaptığı konuşmada, cemaatin kendi topraklarını görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, Adıyaman, Malatya, Kâhta, Gerger, Şanlıurfa ve Mezopotamya’da Süryanilerin çok eski ve zengin bir geçmişi olduğunu belirtti. “Nerede olurlarsa olsunlar buralardan göç eden Süryaniler buraların özlemini çekiyor” diyen Çetin, “Biz Süryanilerin lisanı çok eski ve zengin bir lisan” diyen Çetin, “Hâli hazırda özel okullarımız yok. Din adamı yetiştirme konusunda da bir sorunumuz var. Bizim temennimiz bu önümüzdeki günlerde inşallah herkesi kapsayacak herkesi kucaklayacak herkesin isteklerini karşılayacak bir Anayasa’nın çıkmasıdır” dedi.

Ayinden sonra kilise korosunun okuduğu ilahilerle birlikte yeni yapılan Metropolitlik binasının açılışını Suriye Halep Metropoliti Hanna İbrahim, Patrik Vekili Ankara, İstanbul ve İzmir Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan birlikte kurdeleyi keserek yaptı. Binlerce Süryani’nin katıldığı Adıyaman Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesinin kuruluş yıldönümü ayininin ardından yemek yenilmesi ile tören son buldu. (Adıyaman/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mamaklılar piknikte buluştu

SONRAKİ HABER

Rantta birleştiler halkı kandırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...