09 Eylül 2014 15:23

Vanlı taşeron işçiler AKP'ye yürüdü

Van’da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda taşeron olarak çalışırken, 14 Haziran’da işlerine son verilen temizlik işçileri bugün yolu trafiğe kapatarak, AKP il binasına yürüdü.

Vanlı taşeron işçiler AKP\'ye yürüdü
Paylaş

Umut YEĞİN
Van


Van’da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda taşeron olarak çalışırken, 14 Haziran’da işlerine son verilen temizlik işçileri bugün yolu trafiğe kapatarak, AKP il binasına yürüdü. İşçiler, ‘İşsizliğe, yoksulluğa, köleliğe, taşerona hayır! Kadrolu, kalıcı iş istiyoruz’ yazılı pankart açarken, işçi çocukları da ‘Taşeron yasaklansın, kölece çalışmaya son’ yazılı dövizler taşıdı. Eyleme işçilerin üyesi olduğu HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası da destek verdi.

Polisin adeta etten duvar ördüğü AKP il binası önünde açıklama yapan Hizmet-İş Sendikası Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu, AKP hükümetinin işçilerin yaşadığı mağduriyete sessiz kalmasını eleştirerek, “Eğitimde çağ atladık diyoruz, yeni okullar yapıyoruz. Ama temizliği yapılmayan, güvenliği olmayan okullar neye yarar” dedi. Açıklamanın ardından “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganlarıyla yolu tekrar trafiğe kapatan işçiler Beşyol Meydanı’ndan Dabbaoğlu Parkı’na yürüdü.

TORBA YASAYLA KÖLELİK SÜRECEK

Eylemin ardından gazetemize konuşan işçilerin Mecliste görüşülen torba yasa ile taşeron sisteminin kalıcı hale getirileceğini ve kölelik düzeninin katmerleşerek süreceğini dile getirdiler. Seçimlerden önce işçilere sürekli vaatlerde bulunulduğunu ama taşeron işçiye dair hiçbir çalışma olmadığını söyleyen Rıza Merter isimli işçi, “Birçok defa medyada ‘taşerona müjde’ diye haberler verildi. Hatta bir defa Erdoğan’ın Urfa konuşmasında taşeron işçilere müjde verecek demişlerdi. Sonuna kadar izlemek zorunda kalmıştım. Ama yine bir şey çıkmadı. Torba yasa ile de yine emek sömürüsüne, köleliğe devam edilecek. Ama bizler de haklarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

HER TÜRLÜ İŞİ YAPTIRIP, KAPI ÖNÜNE KOYDULAR

Patronların, taşeron çalışma sistemi ile işçiyi istedikleri zaman kapının önüne koyduğunu söyleyen İbrahim Duman ise “Bize her türlü işi yaptırıyorlardı. Gece gündüz demeden çalışıyorduk. Taşerona sürekli müjde veriyorlardı. Vaatlerde bulunuyorlardı. Ama ne oldu kapının önüne koydular bizi. Oysa seçim dönemlerinde iktidar milletvekilleri kapı kapı gezerek vaatlerde bulunuyordu” şeklinde konuşuyor.

AKP SEÇİMİN FATURASINI BİZE KESTİ

AKP’nin bölgede seçim sonuçlarını beğenmediği için bunun faturasını işçilere kestiğini söyleyen Mecit Onar ise “Vatandaş demokrasinin gereği gider oyunu kullanır. Buna saygı duymaları gerek. Ama seçimdeki başarısızlığın faturasını işçilere, emekçilere, sözleşmeli personellere kesiyorlar” dedi.
Sekiz yıldır taşeronda çalışan Abdullahat Tatlı ise “Siyasetçiler hiç olmazsa bizlere bu Beşyol Meydanı’nda defalarca verdikleri vaatleri yerine getirsinler” diyor.

KADRO UMUDUYLA YILLARCA ‘GÖNÜLLÜ’ ÇALIŞTIRILMIŞLAR

İşçiler hemen hemen hepsi kadroya alınacakları vaadiyle yıllarca gönüllü olarak, 3 kuruşa çalıştırıldıklarını söylüyor. Okulun topladığı aylık 100 lira para ile dört yıl çalıştığını söyleyen Zeydin Aslan isimli işçi, dört yılın sonunda sigortası yatırılarak on yıl daha çalıştırılmış. Elindeki 100 liraya çalıştığına dair okul tarafından verilen tutanağı gösteren ve ısrarla ‘Bunu yazın’ diyen Aslan, “Benim çocuklarım var. Sadece 100 liraya çalıştım yıllarca. Şimdi işsizim, ben ne yapayım” diye soruyor. Rıza Merter de 2006 yılından 2009 yılına kadar gönüllü çalıştığını ve bu süre içerisinde kendilerine gönüllü çalıştıklarına dair belge imzalatıldığını, böylece yaşanabilecek herhangi bir yaralanma veya ölümden de işçilerin sorumlu tutulduğunu dile getiriyor.
 
 

ÖNCEKİ HABER

Osmaniye\'de inşaattan düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

Canına tak eden İŞKUR işçisi çatıya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...