09 Eylül 2014 14:20

Adana'da ulaşıma yapılan yüzde 35'lik zam tepki çekti

Adana'da ulaşım ücretlerine bu sabah itibariyle yüzde 30 ile 35 arasında zam yapıldı. Sabah saatlerinde zammı öğrenen Adanalı emekçiler 50 kuruşluk zamla 2.25 liraya çıkan otobüs fiyatlarına tepkili.

Adana\'da ulaşıma yapılan yüzde 35\'lik zam tepki çekti
Paylaş

Volkan PEKAL
Emre AYDIN
Adana

Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Müdürlüğünün aldığı karar ile ulaşım ücretlerine bu sabah itibariyle yüzde 30 ile 35 arasında zam yapıldı. Sabah saatlerinde zammı öğrenen Adanalı emekçiler 50 kuruşluk zamla 2.25 liraya çıkan otobüs fiyatlarına tepkili. Akıncılar metro durağının da bulunduğu D 400 Karayolu’nun üzerinde servis bekleyen işçilerin birçoğu buradan servise binmek için dahi yol parası vermek zorunda kalıyor. Adana’da asgari ücretle çalışan emekçiler ulaşım için ayda en az 120 lira ödeyecek. 4 kişilik bir aile için ise bu rakam asgari ücretin yarısı demek.

‘OYUMU SÖZLÜ’YE VERDİM PİŞMANIM’

Yerel seçimde “Şehri birlikte yöneteceğiz” sloganı ile propaganda yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye oy veren Ramazan Yanar pişman olduğunu söylüyor. Dolmuş durağında değnekçilik yaparak hayatını kazanan Yanar, evden gelirken yürüyordum, dönerken metroya biniyordum şimdi dönerken de yürüyeceğim. Millet boğaz tokluğuna mı çalışsın” dedi.

Musa Soylu da özel bir firmada işçilik yapıyor. Servise binmek için bir süre yürüdüğünü söyleyen Soylu, ailesi ile bir yere gideceği zaman kendi arabasını kullandığını otobüsün pahalı olduğunu belirtiyor.

Asansörcü olduğunu ifade eden Murat Cengiz de işe gidebilmek için önce metroya sonra dolmuşa biniyor. Ayda bin lira kazandığını söyleyen Cengiz, günde 7.5 liradan aylık 190 lira kadar yol parası vermek zorunda kalıyor.

‘650 LİRAYLA YAŞAYACAĞIZ’

Özel bir firmada muhasebeci olarak çalışan Didem Cengokaya, birden bire yapılan bu zammın çok fazla olduğunu söylüyor. Ulaşım ücretinin bütçeleri olumsuz etkilediğini dile getiren Cengokaya, “Çoğu kişinin asgari ücrete çalıştığını düşünürsek insanlar artık 650 lirayla yaşamak zorunda kalacak” şeklinde konuştu. Bu zammın ardından, işe gidecekleri servisin arızalandığı duyumunu aldıklarını söyleyen Cengokaya, “Şimdi işe giderken 4.10 lira vereceğiz, dönerken de 4.10 lira vereceğiz. Biz emekçi insanlarız. Bizi bu şekilde zorlamamaları gerekiyor” dedi.

Cengokaya ile aynı işyerinde çalışan Rahime Savar, ulaşım zammını metroya bindiğinde öğrendiğini belirterek zam karşısında şok olduğunu söyledi.

EMEP: ZAM GERİ ALINSIN

Emek Partisi Adana İl Örgütü konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlayarak ulaşıma yapılan zammın geri alınmasını istedi. Bir kişinin aylık yol masrafının 120 lira olacağı ifade edilen açıklamada emekçinin ücretinin yarısının yola gideceği vurgulandı. “Halkı gözetmeyen belediyecilik anlayışının varacağı yer siyaset çöplüğüdür” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Emek Partisi olarak Adanalılarla hiç kimsenin alay etmesine izin vermeyeceğiz. Ulaşım zamlarının geri alınması için tüm halkımızı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”

EMEKLİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ

Ulaşıma yapılan zamma emeklilerden de tepki geldi. Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı Seyfi İyiyürek, zammın geri çekilerek, uygun bir seviyeye getirilmesini istedi. İyiyürek, yaptığı açıklamada, seçimlerden önce belediye başkanlarının kendilerine yaptığı ziyarette bir çok vaadler sıraladığını, bunlar arasında ulaşım konusunun da yer aldığını söyledi. Ancak bugün gelinen noktada, yaşanan zam furyasından dolayı büyük hayal kırıklığına uğradıklarını ifade eden İyiyürek, “Dar gelirli 65 yaş altı emeklilerimiz maalesef çok zor durumda olduğundan dolayı, ulaşım konusunda 60 yaşa indirilmesini istedik. Çeşitli kentlerde 60 yaş uygulaması olmasına rağmen Adana’da bu uygulama yapılmadı. Bu yapılmadığı gibi üstüne üstlük yeni yapılan yüzde 33’lük zamdan dolayı, günlük yaşamını rahat geçirmek için didinen 40 bin civarındaki emeklilerimizi de büyük kayba uğratacaktır.” dedi.

 

Zammın geri çekilerek uygun bir düzeye getirilmesi gerektiğini belirten İyiyürek, şunları kaydetti: “Belediye başkanımız ile otobüs ve dolmuş başkanlarını göreve çağırıyoruz. Mazota son 1,5-2 yıldan beri doğru dürüst zam yapılmamıştır. Gerek otobüsler, gerekse dolmuşların elde ettiği kâr ortadadır. Kârlarında gözümüz yok, ancak yolcu sayısına bakıldığı zaman, yapılan yüzde 33’lük zam gerçekten büyük zamdır. Bizler, başkanlarımızın, ellerini vicdanlarına koyup iyi bir muhasebe yaparak, bu zamları geri alıp daha makul bir artış yapmalarını bekliyoruz.” 

ÖNCEKİ HABER

Rojava sınırında bir kişi daha öldürüldü

SONRAKİ HABER

Osmaniye\'de inşaattan düşen işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...