09 Eylül 2014 13:22

Hakim ve savcılara 'seçim' zammı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcılara 1155 lira zam yapılacağını açıkladı. CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, hakim ve savcıların maaşlarına yapılacak olan zam düzenlemesine ilişkin, 'Kimse kusura bakmasın ama benim listemi desteklerseniz sizlerin maaşlarına zam yapacağım. Bunun adı siyasal rüşvettir' dedi.

Hakim ve savcılara \'seçim\' zammı
Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcılara 1155 lira zam yapılacağını açıkladı. Bozdağ, hakim ve savcıların silah taşımalarına imkan veren bir adım atıldığını, kendilerine silah satın alma ve edinme konusunda emniyet mensuplarının haklarının tanınacağını açıkladı.

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine 1 ay kala Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yapılan yeni düzenleme çerçevesinde hakim ve savcıların maaşlarına seyyanen 1155 TL zam yapılacağını açıkladı. Bakan Bozdağ, Ekim ayında TBMM'nin açılması ardından teklif olarak getirilecek düzenlemeye ilişkin şu ifadelere yer verdi: "Hakim ve savcılara sicil affı, idari yargıda ve Danıştay'da görev yapan ancak, hukuk fakültesi mezunu olmayanlara, sınavsız hukuk fakültelerine girme hakkı, hakim ve savcıların silah taşımalarına imkan veren bir adım atıldı; Hakim ve savcılara, silah satın alma ve edinme konusunda emniyet mensuplarının haklarının tanınması. 1 Eylül 2019 tarihine kadar Asli Ceza Mahkemeleri'nde savcıların duruşmaya çıkmamalarına imkan tanıyan geçici bir düzenleme de yer almaktadır. Hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargı hakim ve savcılarına sınavsız hukuk fakültelerini okuma imkanı getiren bir adım atıyoruz. 5 yıl fiilen hakim ve savcılık yapan ama hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargı mensupları sınavsız hukuk fakültelerinde okuma imkanı elde edecekler." 

KILIÇDAROĞLU: SİYASAL RÜŞVET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hakim ve savcıların maaşlarına yapılacak olan zam düzenlemesine ilişkin, "Kimse kusura bakmasın ama benim listemi desteklerseniz sizlerin maaşlarına zam yapacağım. Bunun adı siyasal rüşvettir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yeni düzenleme ile hakim ve savcıların maaşlarına yapılacak zam açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Kendi aralarında seçim yapacaklarsa Adalet Bakanı'nın, Başbakan'ın yanlarında işleri ne? Kimse kusura bakmasın ama 'Benim listemi desteklerseniz sizlerin maaşlarına zam yapacağım' demenin adı siyasal rüşvettir. Hakimler ve savcıların karar alırken bu tür sürecin içinde ezilmelerini kabul edemiyorum. Onların kendi vicdanlarını dinleyerek gerçek anlamda hakim ve savcıları HSYK'ya seçeceklerine inanıyorum."

'MAKAS İYİCE AÇILACAK'

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) seçimleri öncesi hükümetin hakim ve savcı maaşlarına bin 155 liralık zam yapacağını açıklaması, adliye emekçilerinin tepkisine sebep oldu. Bursa Adalet Sarayı önünde toplanan Adalet Bakanlığı personeli adına açıklama yapan Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Bulut, "Mesai mefhumu gözetmeden, tozlu arşivler, dosya yığınları arasında, düşük ücretlere rağmen iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan zabıt katipleri, mübaşirler, yazı işleri müdürleri ve teknik hizmetler sınıfı çalışanları Adalet Bakanlığı’nca bugüne kadar bir defa bile hatırlanmadı." dedi.

Öğle saatlerinde Bursa Adalet Sarayı önünde toplanan adliye personeli, sadece hakim ve savcılara yapılacak bin 155 liralık zam sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Bozdağ’a hazırladıkları dilekçeleri gönderdi. Türkiye’de adalet mekanizmasının sadece hakim ve savcılardan oluştuğunun düşünüldüğüne dikkat çeken Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Bulut, şunları kaydetti: "Her sene adli yıl açılışlarında hakim ve savcıların sorunları konuşulmakta, işin mutfağında çalışan adalet personelleri unutulmaktadır. Adalet sisteminde yargı bağımsızlığı başta olmak üzere, elaman yetersizliği, cezaevi koşulları ve doluluk oranları, uzun tutukluluk süreleri gibi pek çok önemli sorun bulunmaktadır. Adliye çalışanları tozlu arşivlerde mesai mefhumu gözetmeden çalışırken şimdi hakim ve savcıların özlük haklarında bir kez daha iyileştirme yapılacağı ve sicil affı getirileceğine dair haberler gündeme geldi."

Daha önceki yapılan düzenlemelerle hakim ve savcılar ile adalet çalışanlarının aldığı ücretler arasında ciddi farklılık oluşturulduğuna dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti: "Yapılacak yeni düzenlemeyle ücretler arsındaki makas iyice açılacaktır. Adalet çalışanlarının görevde yükselme, ücret adaletsizliği, sağlığı tehdit eden çalışma ortam ve koşullarının iyileştirilmesi, can güvenliğinin sağlanması gibi birçok sorunu çözüm beklemektedir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Torba\'dan İnternete erişim engeli çıktı

SONRAKİ HABER

Kayseri\'de demir çelik işçisi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...