09 Eylül 2014 13:08

Torba'dan İnternete erişim engeli çıktı

Torba yasada son dakikada yapılan değişiklikle, kişilerin hangi adreslere girdiği ve ne kadar kaldığına dair bilgiler artık TİB’de saklanacak. TİB başkanının talimatıyla İnternet’e erişim engellenebilecek. Bu hüküm, Eski Cumhurbaşkanı Gül’e ilk gönderilen yasa tasarısında da bulunuyordu; ancak Gül’ün isteği üzerine kaldırılmıştı.

Torba\'dan İnternete erişim engeli çıktı
Paylaş

Torba yasada son dakikada yapılan değişiklikle, kişilerin hangi adreslere girdiği ve ne kadar kaldığına dair bilgiler artık TİB’de saklanacak. TİB başkanının talimatıyla  İnternet’e erişim engellenebilecek.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve İnternet’te İşlenen Suçlarla Mücadele Yasası’ ile yeni engeller kapıda. Torba tasarının önceki gece görüşülen 129. maddesiyle İnternet trafik bilgisi ve verileri TİB’in kontrolünde hakimlerin talebiyle ilgili mercilere iletilecek. Yani, TİB, İnternet’e erişimi mahkeme kararı olmaksızın engelleyebilecek. Daha önce İnternet verileri ancak bir soruşturma kapsamında isteniyordu. 

Trafik bilgileri, hangi kullanıcının hangi adresi ziyaret ettiği ve o adreste ne kadar süre kaldığına dair bilgiler doğrudan TİB’de saklanacak. Depolanan veriler de yargıdan karar çıkması halinde ilgili mercilere verilecek. Bu hüküm, Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ilk gönderilen yasa tasarısında da bulunuyordu; ancak Gül’ün isteği üzerine kaldırılmıştı.

YETKİ GENİŞLEDİ

Şubat ayında yapılan yasal düzenlemeyle, İnternet kullanıcılarının trafik bilgilerinin 6 aydan 2 yıla kadar erişim sağlayıcıları tarafından saklanması zorunluluğu getirilmişti. Buna göre trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde, TİB tarafından erişim sağlayıcıdan alınacak ve mahkemeye sunulacaktı. Önceki  akşamüstü yapılan değişiklikle, bu madde tamamen değiştirildi. Buna göre artık trafik bilgileri TİB’de saklanacak. Hakim tarafından karar verilmesi halinde de ilgili mercilere verilecek. İnternet verilerinin soruşturma kapsamında istenmesinin soruşturma açılması için İnternet verilerinin gerekli olduğu durumları engellemesi olarak açıklandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Torun Center katliamında 5 kişi için ek gözaltı süresi

SONRAKİ HABER

Hakim ve savcılara \'seçim\' zammı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...