09 Eylül 2014 11:51

MMO: Bakanlık, asansör bakımını 3 aydan 1 yıla çıkardı

Makina Mühendisleri Odası, asansör faciasına ilişkin yaptığı açıklamada, ekipmanların periyoduk bakımlarının bakanlıkça azaltıldığına dikkat çekerek, 'Kaldırma araçlarının periyodik kontrolleri en geç üç ayda bir kez yapılırken, bu süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 25 Nisan 2013 tarihli yönetmelikle bir yıla kadar uzatıldı' dedi

MMO: Bakanlık, asansör bakımını 3 aydan 1 yıla çıkardı
Paylaş

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu, Mecidiyeköy'deki Torun Center inşaatında meydana gelen ve 10 işçinin ölümüne neden olan asansör faciasına ve iş cinayetlerinin önlenebilmesi için alınması gereken önlemlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yaşanan iş cinayetlerinin sorumlusunun siyasi iktidar ve sermayenin olduğuna dikkat çekilerek, "Ölümlerin nedeninin, kentsel rant ve yoğun emek sömürüsü için işçilerin yaşamlarını gözden çıkaran sermayedarlar ile işçi sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı, kesin, güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidar olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz" denildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın gerekli denetim için görevlerini yerine getirmediği belirtilerek, bakanlığın yaşanan ölümleri izlemekle kaldığını aktarıldı. Açıklamama, yapılan aşırı ve yoğun çalışmaların işçileri ve ekipmanları yorduğuna dikkat çekilerek, "Yoğun çalışma temposu nedeni ile çalışanların sağlıkları bozulmakta, iş kazalarına uğramakta, iş ekipmanları da yoğun çalışma temposuna dayanamamaktadır. Nitekim kazanın meydana geldiği inşaat vincinden işyerinde üç tane bulunmaktadır, bunlardan biri uzun süredir arızalı durumdadır ve işçiler kazanın meydana geldiği inşaat vincinin son günlerde sürekli olarak arızalandığını belirtmişlerdir" ifadelerine yer verildi. 

'BAKIM KAYITLARI AYDINLATMADA ROL OYNAYACAK'

İş yerlerindeki ekipmanların periyodik bakım kontrollerinin bakanlık tarafından azaltıldığına vurgu yapılarak, "Kaldırma araçlarının periyodik kontrolleri en geç üç ayda bir kez yapılırken, bu süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 25 Nisan 2013 tarihli yönetmelikle bir yıla kadar uzatılmış; ancak TMMOB Makina Mühendisleri Odası bu tür ekipmanların periyodik kontrolünü yine en geç üç ayda bir yapmaya devam etmiştir. Fakat kazanın meydana geldiği inşaat vinçlerinin günlük, haftalık, aylık bakımlarının sağlıklı olarak yerine getirilip getirilmediği bilgimiz dâhilinde değildir" diye belirtildi. Bakım kayıtlarının facianın aydınlatılmasında rol oynayacağı belirtilerek, "Ancak bu kayıtlara ulaşmada süre uzarsa gerçek kayıtlara ulaşma olasılığının azalabileceği kamuoyunca gözetilmelidir" açıklaması yapıldı.

'CEZALAR ERTELENMEMELİDİR'

İş cinayetlerinin bir daha yaşanmaması için alınması gereken önlemler noktasında önerilerinde yer aldığı açıklamada, "Yanlış politikalardan vazgeçilmeli, politika-mevzuat-uygulamalar, konunun tarafı olan sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB ile birlikte kamusal bir çerçevede belirlenmeli ve uygulamaların denetiminde bu kuruluşlara da görev verilmelidir. Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi'ndeki temsiliyet "kamu" ağırlıklı olmaktan çıkartılmalı, sendika, demokratik kitle örgütü, meslek örgütü ağırlıklı hale getirilmeli, Konseyin aldığı kararların uygulanması zorunlu hale getirilmelidir. İş Ekipmanlarının periyodik kontrolleri artırılmalı ve kamusal denetim ivedilikle benimsenmelidir. Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Eksikleri bulunan işyerlerine verilmesi gereken cezalar derhal uygulanmalı, kesinlikle ertelenmemelidir" denildi. (İSTANBUL)

HDP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ LEVENT TÜZEL: İŞ CİNAYETİNDE KAMUNUN YARARI VE SORUMLULUĞU NEDİR?

ÖNCEKİ HABER

Tüzel: İş cinayetinde kamunun yararı ve sorumluluğu nedir?

SONRAKİ HABER

Davutoğlu ve komutanlar, \'Çekirdek Koalisyon\' için toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...