04 Temmuz 2011 08:08

Rumların sesi Apoyevmatini kapanmayla yüz yüze

1925 yılından bu yana Rumca yayın yapan Apoyevmatini gazetesi kapanmayla yüz yüze. Kurulduğunda 30 binlik tirajı ile İstanbul Rumlarının sesini tüm dünyaya duyuran gazetenin şimdi tirajı yalnızca 600 adet. Gazetenin İmtiyaz Sahibi Mihail Vasiliadis, gazetenin doğum günü olan 12 Temmuzda kapanmayla karşı karşıya kaldığını duyurdu. “Osmanl

Rumların sesi Apoyevmatini kapanmayla yüz yüze
Paylaş
Evrim Kepenek


“Galatasaray Lisesi mezunu olan iki kuzen aslen eczacı olmalarına rağmen TBMM’nin Rumca gazete kurun çağrısında görev aldı. Her ikisi de gazetecilikten anlamadığı için dönemin en iyi matbaalarıyla anlaştılar ve yine dönemin en iyi Rum gazetecilerinden biri olan Kavalieros Markuizos’u gazetenin başına getirdiler. Markuizos gazetenin hem başyazarlığını hem de yöneticiliğini uzun yıllar başarı ile yaptı. Ancak, yeni devleti koruma görevinde olanlar, devletin direktiflerini yerine getirmekten hoşlanmayan Markuizos’a yönelik baskı politikalarıyla işinden atılmasını sağladılar” diyen Vasiliadis, Rum gazetecinin o dönem yaşadıkları baskıları bugünlerde gazetecilerin yaşadığı baskılarla benzetti.

Markuizos’un ardından Rigoris Yaberidis’in gazetenin başına geçtiğini aktaran Vasiliadis, suya sabuna dokunmayan haberleri ile gazetenin o dönem hiçbir sıkıntı yaşamadığını belirtti.

‘HAYAT ZORLAŞINCA GAZETE DE ZORLAŞIYOR’

1960’lı yıllarda el değiştiren ve Vasiliadis ailesinden Yorgo Adosoğlu’na geçen Apoyevmatini, 2002’de Miahil Vasiliadis’in Yunanistan’dan Türkiye’ye geri dönmesine neden olmuş. O günden beri gazetenin başında olan Vasiliadis’in en büyük destekçisi 22 yaşındaki oğlu Minas Vasiliadis.

Oğlu Minas sayesinde gazetenin PDF’lerini e-posta üzerinden tüm dünyadaki Rumlarla paylaştıklarını dile getiren Vasiliadis, gazetenin yaşamının İstanbul Rum toplumunun yaşamıyla paralellik gösterdiğini söyledi. “Rum toplumu müreffeh döneme girdiğinde gazetede daha kolay bir döneme girer, ancak ne zaman Türkiye’de işler Rumlar için zorlaşırsa gazete için de zorlu bir yaşam başlar” diyen Vasiliadis, Rumların ve gazetenin hayatını zorlaştıran olaylara örnek olarak, “Türkiye ile Yunanistan’ın arasının açılmasını, varlık vergisini ve tabii ki Yahudi ve Ermeni erkeklerinin toplanıp kamplara gönderilmesi” gibi uygulamaları gösterdi. Tüm baskılara ve zorluklara rağmen gazetenin varoluşunu sürdürdüğüne dikkat çeken Vasiliadis, gazetenin bugünkü duruma gelmesinden dolayı da bir hayli üzgün.

YUNANİSTAN KRİZİ BAHANE

Gazete İstanbul Rumlarını birbirine bağlarken elektronik nüsha ile de İstanbul’daki Rumların sesini duyuruyor. Dört sayfadan oluşan Apoyevmatini’nin kapanma noktasına gelmesini demografik (nüfus) nedenlere bağlayan Vasiliadis, 120 bin kişilik Rum toplumunun 30 binlerin altına inmesine neden olanların gazetenin kapanmasında da sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.

Gazeteyi İstanbul’daki Rumlara götüren 6-7 tane dağıtımcısı var. Üstelik Taksim’den başlayıp Fener’e kadar tüm gazeteleri dağıtan kişi 75 yaşında bir Rum. Gazetenin ekonomik nedenlerle kapanacağının bir gerçek olduğunu anlatan Vasiliadis, “75 yaşındaki dağıtımcımızın giderini bile karşılayamıyoruz. Yunanistan’daki şirketler kriz olunca desteği kestiler. Ama zaten bu Türkiye’de yayın yapan Türkiyeli yurttaşların çıkardığı bir gazete dolayısı ile sorunun çözümü de Türkiyeli yöneticilere düşler. Bu gazete şu ana kadar hep negatif ayrımcılık görmüş bir toplumun gazetesi. Devletin dağıttığı resmi ilanlar var. Bu ilanlar ihtiyaca göre dağıtılıyor gazetelere. Neden negatif ayrımcılıkla karşılanan bir gazeteye pozitif ayrımcılık uygulanmıyor? Düzenlenecek bir yasa ile kapanma noktasına gelmiş gazeteye resmi ilanlar sağlanabilir” dedi.

Apoyevmatini gazetesinin kapanmasını istemeyen milyonlarca kişi sosyal paylaşım sitesi Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenerek kampanya başlatırken, gazetenin doğum günü olan 12 Temmuzda kapanmaması için olumlu gelişmeler bekleniyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Haber-İş’in yeni başkanı Veli Solak oldu

SONRAKİ HABER

Afrika gazetesi ikinci kez kurşunlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa