09 Eylül 2014 06:00

Fişleme tarihinde rektör görevdeydi

Hacettepe Üniversitesinde öğrenci ve akademisyenlerin özel güvenlik şirketi, Rektörlük ve polis iş birliğiyle fişlendiğine ilişkin haberimize Rektör Murat Tuncer’den yanıt geldi. İddiaları yalanlayan Tuncer, kendi rektörlüğü döneminde fişleme yapılmadığını savundu.

Fişleme tarihinde rektör görevdeydi
Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara


Hacettepe Üniversitesinde öğrenci ve akademisyenlerin özel güvenlik şirketi, Rektörlük ve polis iş birliğiyle fişlendiğine ilişkin haberimize Rektör Murat Tuncer’den yanıt geldi. İddiaları yalanlayan Tuncer, kendi rektörlüğü döneminde fişleme yapılmadığını savundu. Ancak fişleme belgelerinde yer alan tarihler, Tuncer’i yalanlıyor. Tuncer 2011 yılının aralık ayında Rektör olmuştu. Fişlemede yer alan tarihler ise 2012 ve 2013 yılına ait.

Hacettepe Üniversitesinde özel güvenlik şirketi, rektörlük ve polis işbirliğiyle öğrencilerin fişlenme skandalını gazetemiz “Hacettepe Fişleme Enstitüsü” başlığıyla manşetinden duyurmuştu. Haberi hazırlama sürecinden itibaren ulaşmaya çalıştığımız Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer, dün iddialara yanıt verdi. Fişleme iddiasını kabul etmeyen Tuncer, “Benden önceki dönemi bilemem. Fakat fişlemeler benim dönemimde yapılmadı” diyerek eski Rektör Uğur Erdener’i işaret etti.

‘SORUŞTURMA AÇARIZ’

“Benim bilgim dışında birileri yaptıysa soruşturma açarız zaten” diyen Tuncer, Eğitim Sen üyesi akademisyenlerin fişlenmesine ilişkin de “Sendikalı olmaktan yana olan bir rektörüm ben. Neden akademisyenler sendikalı diye onları fişleyeyim? Herkes elbette bir ideolojiye sahiptir, kimse bu sebepten dolayı fişlenemez. Sendikalı diye fişlenemez. İlk olarak ben bunun karşısında dururum” dedi. Ayrıca Tuncer fişleme dosyalarının, iddiaları gündeme getiren ve üniversitede özel güvenlik elemanı olarak çalışırken “ideolojik öğrencilerle görüşme” gerekçesiyle işten atılan Burak Hoşgül, tarafından hazırlanmış olabileceğini öne sürdü.

BELGELER YALANLIYOR

Rektör fişleme dosyalarının kendi döneminde hazırlanmamış olduğunu söylese de, belgelerin Tuncer’in rektör olarak atandığı 7 Aralık 2011 tarihinden sonra hazırlandığı görülüyor. Öğrencilerin fişlendiği dosyanın oluşturulma tarihi 24 Nisan 2012. Yani Tuncer’in atanmasından 5 ay sonrası. Aynı belge 11 Kasım 2013 tarihinde yeniden güncellenmiş. Ayrıca dosyada kampüs içinde 2012 yılının aralık ayında gerçekleşen bir olaya ilişkin fotoğraflar yer alıyor. Fotoğrafların bazılarının altında 24 Kasım 2012 tarihi, bazılarında ise 7 Eylül 2012 tarihi bulunuyor.

Ayrıca fişlenen öğrencilerin üniversiteye kayıt tarihleri de Tuncer’i yalanlıyor. İsimlerini veremediğimiz bazı öğrenciler, Tuncer Rektörlük görevini yürütürken Hacettepe Üniversitesine kaydolmuş. Üniversitenin kayıt sisteminde, öğrencilerin numaralarının ilk üç hanesi hangi yılda kayıt olduklarını gösterir. Örneğin 2012 yılında okula kaydolanların okul numaraları 212 ile başlar. Fişleme belgelerinde numaraları 212 ile başlayan çok sayıda öğrenci bulunuyor. Bu da fişlemenin Tuncer döneminde sürdüğünü gösteriyor.

‘SORUMLULAR DERHAL GÖREVDEN ALINMALI’

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Mert Kükrer, fişlemenin üstünün kapatılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Bu bir skandaldır. Böyle bir durum asla sendikamız tarafından kabul edilmeyecek. Sorumluların derhal görevden alınmasını ve haklarında soruşturma açılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.  Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube Sekreteri Erkan Erdil de, “Siyasi görüşü ne olursa olsun, bu yapılan fişleme asla kabul edilemez. Murat Tuncer’in popülist tutumları sebebiyle Hacettepe Üniversitesi gibi bir üniversitenin resmen içi boşaltıldı. Rektörlüğün uğraşması gereken bir ton iş varken bu tür siyasi hamlelere girilmesi doğru değil” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Taşeronlar eylemi de konuşmayı da yasakladı

SONRAKİ HABER

AKP\'den mahalle kurnazlığı: \'Bir mahalle çalmamışlardı\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...