09 Eylül 2014 06:00

Arçelik işçisi TİS’ten umutsuz, sendikaya öfkeli

Yaklaşık 90 bin işçiyi kapsayan Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası MESS arasındaki 2014-2016 grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürüyor. İşçilerden edindiğimiz bilgilere göre, ilk görüşmede 20 idari maddede anlaşmaya varıldı. Bir sonraki oturum 17 Eylül’de gerçekleştirilecek.

Arçelik işçisi TİS’ten umutsuz, sendikaya öfkeli
Paylaş

Yaklaşık 90 bin işçiyi kapsayan Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası MESS arasındaki 2014-2016 grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürüyor. İşçilerden edindiğimiz bilgilere göre, ilk görüşmede 20 idari maddede anlaşmaya varıldı. Bir sonraki oturum 17 Eylül’de gerçekleştirilecek.

Arçelik Çayırova çamaşır makinesi işletmesindeki işçilerle sohbet ediyoruz. İşçiler, sözleşme sürecinin yaşanıp yaşanmadığından bile bihaber olduklarını söylüyor. Kendileri ile bir takım anketler yapıldığını, temsilcilerin görüş alış verişi içinde olduğunu söyleyen işçiler, “Temsilciler bizlerin duygu ve düşüncelerini alıp genel merkeze ilettiklerini bunun üzerinden taslak oluştuğunu  ve bunun  Türk Metal Sendikası tarihinde, hatta sendikalar tarihinde ilk defa yaşandığı söyleniyor” dediler. Ancak işçiler bu sözlere inanmıyor, sadece propaganda olarak değerlendiriyor ve sendikanın yayınlarının ve resmi internet sitesinin “yalan yanlış haberler”le dolu olduğunu söylüyorlar.

Görüştüğümüz işçiler, geçen sene verilen sözlerin hiç birinin yerine getirilmediğini, iş yerlerinde daha fazla baskının ve tehdidin arttığını söylüyorlar. 6 senedir Arçelik’de çalışan bir işçi, “Üretimi artırmak için farklı yöntemler ve farklı uygulamalar başladı, bu uygulamalar bizlerin iş yükünü hafifletir diye düşünürken bizlerden daha fazla üretim yapmamız bekleniyor, tempomuzu artırmamız yönünde ikazlar alıyoruz” diyor.

Çalışma ortamının kötüye gittiğini, sürekli yeni işçi sirkülasyonu olduğunu ve yeni işçiler üretime adapte olduğunda ise bu kez sözleşmesi dolanların işten çıkarıldığını, bu nedenle bütün yükün eski işçilerin sırtına bindirildiği söyleniyor.

Birçok ara istasyona kadın işçilerin konulduğunu ve istenilen tempo yakalanamadığı gerekçesiyle yine eski işçiler üzerinde baskılar olduğunu aktarıyor işçiler. Önceki sözleşmede bir çok vaat verildiğini ve “İçi boş demokrasi nutukları atıldığını” ancak kendi sendika yöneticilerini ve temsilcilerini seçme hakkı bile verilmediğini dile getiriyorlar.

TASLAK BEKLENTİNİN ALTINDA

Bu seneki TİS taslağının beklentilerin çok altında olduğunu söyleyen işçiler, her şeye zam geldiğini, geçen sene alınan zammın eriyip gittiğini söylediler. Geçen sözleşmede çok iyi zam aldıklarını ve bu dönem çok fazla bir şey beklenmemesi  gerektiği şeklinde uyarılar duyduklarını bildiriliyor.

5 senedir Arçelik’de çalıştığını söyleyen bir işçi “Geçen sene aldığımız zam başımıza kakılıyor” diyor. Zammın önündeki engel olarak ise “diğer küçük işletmelerin kapanır, ayakta kalamaz ve Arçelik’de en yüksek saat ücretliler başta olmak üzere işçi çıkarılır” iddialarının gösterildiğini aktarıyor.  İşçiler tüm bu yaşananlara karşı içeride büyük bir öfkenin biriktiğini söylüyorlar.

TÜRK METAL YÜZDE 14 İSTİYOR

Metal iş kolunda patron örgütü MESS ile Türk Metal Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi için Türk Metal yüzde 14’lük ücret artışı öneriyor. İşçiler bu artışı az buluyor. Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak, TİS teklifleriyle ilgili “Türkiye’nin sosyoekonomik gerçekleri ile metal işçilerinin ve işletmelerin gerçeklerinin bir harmanlamasıdır” demişti.
Öte yandan yabancı ortaklarıyla dikkat çeken Arçelik’in 2013 yılı net kârı 3 milyar 388 milyon 385 bin TL olarak gerçekleşti. Genel yönetim giderleri 430 milyon 998 bin TL, genel yönetim personeline ödenen maaşlar toplamı ise 213 milyon 486 bin TL. Bu kadar büyük yönetim harcamasına rağmen 3 milyar TL’yi aşkın kâr eden Arçelik’te üretim yapan işçilere düşen 1 milyar 136 milyon 86 bin TL oldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kaybolan gençlere deniz bisikletini kiralayan zanlı serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Kent Gıda’da sendika ve işveren oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...